Митко Новков: Безпокои ме, че военният победи професора!

Господин Новков, в страната и в чужбина Румен Радев  печели с над 60%, а проф. Анастас Герджиков с около 30%. Какъв е коментарът ви за този резултат?

Митко Новков: Безпокои ме,че военният победи професора! Мисля, че знанието винаги е било по-важно от оформянето на казармената дисциплина. Вотът беше предизвестен, независимо  от ужасяващите гафове на Румен Радев по време на дебата. На дебата на практика новият/стар президент ни скара с две държави – Украйна реагира остро с нота на израза му за Крим „Какъв да бъде Крим освен руски“. Турция връчи протестна нота на България, последва и изричното изявление на говорителя на Европейската комисия, че думите на българският президент  не изразяват позицията на Европейския съюз! ЕС е категоричен – държавният глава на една държава член на ЕС не може да си позволява такива думи.

Предизвестеният резултат(той е почти двоен в полза на Румен Радев) означава, че ще изкараме тези години и може би с още по-големи гафове от негова страна,защото в момента той се чувства изключително силен и изключително могъщ. Ще имаме едно правителство, което ще играе по свирката му.

Цялата власт ли е в ръцете на Радев?Парламентът е доминиран от партия, създадена от служебните му министри, бъдещото правителство е на Радев, сега и президентската власт е негова?

Не е цялата! Властите са три – съдебната власт не е в неговите ръце. Тя е независима. Сега ще бъдем свидетели на едни огромни битки между прокуратура и законодателната и изпълнителната власт, които ще се играят на равнището „кой е виновен“, кой нарушава Конституцията. Това ще продължава вероятно през целия мандат на този 47-ото Народно събрание. Отбелязвам и незаобиколимия факт, че в НС няма достатъчно мнозинство, за да се промени  Конституцията в каквато и да е посока. Така че, очакват ни много интересни битки на това поле.

Какви са причините за загубата на проф. Герджиков? В изявлението си след оповестяване на окончателните резултатите той подчерта,че цялата държава е била срещу него; че „демокрацията е в опасност“, а  Конституцията е застрашена. С това  даде знак към нарушаването й заради назначаването на министъра на икономиката, човек с канадско гражданство. Анастас Герджиков посочи и репресиите срещу Софийския университет, където в навечерието на балотожа влезе полиция.

Опасявам се, че ще има още такива попълзновения, особено ако е сериозна заявката на БСП Бойко Рашков да остане вътрешен министър.  Той е бивш следовател, затова е и толкова директен и безогледен. Но, в крайна сметка България е страна член на Европейския съюз, член на НАТО, а и българският народ не обича много тези, които си развяват коня. Ние нямаме този манталитет на унгарците примерно, където каквото каже магната, барон Естерхази или който да е друг, ще се изпълнява. Ние сме народ от равни помежду си люде, тъй че всеки опит по някакъв начин това равенство да бъде по-равно за други, ще предизвика със сигурност недоволство. В тази посока нямам притеснения. Още повече,че имаме 30 и повече години демокрация, което не може да не е попило в душевността ни, в манталитета ни. Освен това да не забравяме, че протестите от  миналата година тръгнаха точно от произвола на прокуратурата, която нахлу в президенството. Всеки опит за произвол, ще срещне същото недоволство от страна на младите хора, които сега са гласували за Радев и за т.нар. протести партии. Точно защото ще бъдат излъгани техните очаквания България да се превърне в стабилна демокрация. Тя превърне ли се в стабилна демокрация, ще се превърне и в стабилна икономика.

Защо загуби проф. Анастас Герджиков?

Той беше предопределено губещ и беше стана ясно още на първия тур на изборите. Тогава Румен Радев за малко не ги спечели! Причината се крие в подема на протестния, анти-герб, анти-статуквото вот. Този вот неизбежно отива в кошницата на Радев. Не при Герджиков, защото него го представяха и непрекъснато го удряха по това слабо място – че е подкрепен от ГЕРБ и от ДПС. Отделно да отбележа, че ДПС показа какво може в парламентарния вот. С кандидата за президент Карадайъ Движението стана трета политическа сила, посъбра си електоралния потенциал, затова и турците не излязоха да гласуват. Накратко, не знам дали е имало някой, който да е имал надежда, че Герджиков може да спечели!

Обществено легитимен ли е този избор за президент? Много хора останаха вкъщи. Не е ли Румен Радев президент на едно малцинство от 1 милион и няколко стотин хиляди гласове?

Честно казано, тези сметки не ги харесвам. Да са излезли да гласуват! Щом не са гласували, те не са от активната част на обществото. Президентът е избран от хората, които имат някакъв ангажимент към този социум и се опитват било с електоралния си глас, било по друг начин да сторят така, че в това общество да се живее демократично. Да се живее добре и свободно. Тези, които не са гласували остават отстрани и  не се броят. Активните хора са предпочели Румен Радев, а не Анастас Герджиков. Е, България имаше шанс да има изключителен, гъвкав президент, с голям опит в начина да се водят трудни преговори, да реализира гъвкава политика. Ние сме в разгара на три кризи – медицинска, икономическа, енергийна, а се задава и четвърта – външнополитическа криза! Да не говорим за Северна Македония, проблем, който в някаква степен такъв човек като проф.Анастас Греджиков с усет за начина, по който могат да се представят интелигентно и рационално, дори академично, българските позиции, щеше по-добре да  се справи!

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател, член на Управителния съвет на Сдружение Маргиналия

бел.ред. Очаквайте в 13 часа блиц интервю и с доц. Георги Лозанов

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.