Сбогуване с Ангела Меркел „Дамата на света“

За канцлерин без пачки, но с първо място в ЕС – 6 минути овации.
За премиер с кюлчета, но с последно място в ЕС – 12 години…
“Германците я избраха да ги ръководи и тя водеше 80 милиона в продължение на 18 години с умение, отдаденост и искреност. Тя не говореше глупости. Тя не се появи по улиците на Берлин, за да бъде снимана. Тя беше наречена „Дамата на света“ , която беше описана като еквивалент на шест милиона мъже.
През тези осемнадесет години власт в страната й не са регистрирани нейни прегрешения. Тя не назначи никой от роднините си на държавен пост. Тя не твърдеше, че е създател на слава. Тя не получи милиони заплащане, никой не се радваше за нейното представяне, не получаваше харти и обещания, не се бореше с тези преди нея.
Меркел е напуснала лидерската позиция на партията и я е предала на наследниците си, а Германия и германският народ са в най-добри условия. Реакцията на германците беше безпрецедентна в историята на страната. Цялото население излезе на балконите и от домовете си и ръкопляскаше спонтанно в продължение на 6 поредни минути. Бурни овации в цялата страна.
Германия се сбогува с лидера си, физик и квантов химик, който не беше изкушен от мода или светлини и не купуваше недвижими имоти, коли, яхти и частни самолети, знаейки, че идва от старата Източна Германия. Тя напусна поста си, след като напусна Германия на върха. Тя си тръгна и близките й не претендираха за никакви облаги.
Осемнадесет години тя така и не смени гардероба си. На пресконференция журналист попита Меркел: “Забелязваме, че носите същия костюм, нямате ли друг?“ Тя отговори: „Аз съм държавен служител, а не модел“ . На друга пресконференция я попитаха: “Имате ли домашни прислужници, които почистват дома ви, приготвят храна и т.н.“ Отговорът й беше: ′’ Не, нямам слуги, нито имам нужда. Със съпруга ми вършим тази работа всеки ден вкъщи“. Тогава друг журналист попита: “Кой пере, Вие или съпругът Ви?“ Нейният отговор беше:“Оправям дрехите и съпругът ми е този, който управлява пералнята. Обикновено е през нощта. Най-важното е да отчитате всички неудобства за съседите. За щастие стената, отделяща апартамента ни от съседите, е дебела…Очаквах да ме попитате за успехите и неуспехите в нашата работа в правителството“
Г-жа Меркел живее в нормален апартамент като всеки друг гражданин. Тя е живяла в този апартамент, преди да бъде избрана за канцлер на Германия. Тя не го е напуснала и не притежава нито една вила, къщи, басейни, градини. Меркел, сега бивш германски канцлер на най-голямата икономика в Европа…“
Към този текст можем само да добавим мисълта на сънародника на Меркел – Георг Фридрих Хегел /1770-1831/: “Всеки народ си заслужава властниците“.
от фейсбук 
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика