Зашеметяваща фотоизложба показва къде спят децата бежанци

Фотоизложба за деца бежанци в Европа и Близкия изток от Магнус Венман

 

Шведският фоторепортер Магнус Венман едва е пристигнал в Бейрут, Ливан, когато среща семейство бежанци – две малки момичета и баща им – живеещи отстрани на пътя. „Те ни казаха, че домът им в Дамаск е бил ударен от граната. Граната беше убила майка им и брат им “, спомня си Венмън. „Сега спят върху картон точно до пътя, чакат колите да спрат и им хвърлят малко храна. Баща им ни каза, че всеки път, когато спира кола, той се страхувал някой да не му отнеме децата. Той ни каза, че от време на време мъже с коли питат дали могат да купят момичетата за няколко часа. “

„Заснех  много различни ситуации и конфликти и бедствия, но от моя опит е необходимо много, за да спре детето да бъде дете“, казва фотографът, който е двукратен носител на наградата World Press Photo. Венман решава да повиши осведомеността за трагичните последици от кризата, като снима какво приготовляват за лягане най-младите и най-уязвимите бежанци. „Дойдох с идеята да документирам къде спят децата-бежанци“, казва той. „Колкото и трудно да е да се разбере този конфликт, не е трудно да се разбере, че децата се нуждаят от безопасно място за спане.“

В началото на 2015 г. Венман пътува през седем страни в Близкия изток и Европа, където среща деца бежанци. Резултатът е изложбата  „Къде спят децата“. Фотографът  представя лица, имена и истории на милионите деца бежанци, които нощуват в лагери, в полета, извън затворени граници и отстрани на пътя сега, когато животът им е са насилствено изкоренени. Зашеметяващата фотоизложба също така показва опустошителното въздействие на конфликта, който продължава дълго след като са избягали от разкъсаната от войната страна.

 

 

 

Фара, която е избягала от Сирия, обича футбола. Баща й се опитва да й направи футболни топки, използвайки всичко, което намери, но те не траят дълго. Всяка вечер той слага Фара и нейната по-голяма сестра Тисам (9) в леглото с надеждата, че утре ще им донесе подходяща футболна топка, с която да играят. Всички други мечти изглежда са извън обсега му, но той не се отказва от тази.

 

 

 

 

Дете, което мечтае, а заспиването не е донесло ужаса.

Повече от два милиона деца са принудени от домовете си от войната в Сирия. Децата бежанци в съседни държави, или пътуващи из Европа ни показват къде спят, докато очакват несигурно бъдеще.

източник

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.