Абдулла Салих: Клипът е от 2009-та! Засрамете се, „Дружба Родина“ и вие, ДАНС

Г-н Абдулла Салих, познаваме се от 2011 г. Тогава, заедно с още 12 имами, потърсихте правна помощ. В качеството си на наблюдател в Пазарджишкия окръжен съд по т.нар. „Процес срещу 13-те имами за проповядване на радикален ислям“ констатирах сериозни признаци на умишлено манипулиране с факти от свидетели на тайните служби[1], осигурени от страна на прокуратурата. В правозащитни български и международни доклади делото бе обявено за най-голямото нарушение на религиозните права за 2013 г.[2]. Как приемате присъдата?

Обжалваме. Очакваме решението на Пловдивския апелативен съд.

На 3 ноември Петко Колев от „Дружба -Родина“ алармира медиите за скандален клип[3]. В него деца от квартал „Изток“ играят на „екзекуция“. Не само жълти сайтове публикуваха сензационни заглавия „Ромски деца играят на „Ислямска държава“. С кореспонденции и интервюта с Главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи се включи ха и обществените БНТ и БНР. Прокуратурата проверява клипа[4]. Като районен мюфтия от Пазарджик какво знаете по случая?

Проучих веднага как стоят нещата. Клипът е от 2009 г. Дори не можахме да го издирим в интернет.

Какво искате да кажете?

Те използват стари неща, за да вкарат хората ни в беда. Срам и позор!

Откъде е тази странна игра на децата? Обществото е настръхнало от изпълнените наскоро в интернет екзекуции дело на „Ислямска държава“.

Децата пресъздават един стих от Сура в Корана, където Ибрахим (Авраам от Стария завет – б.а.) поднася на Всевишния за жертва своя син[5]. Бог в последния миг отстранява детето от вдигнатия за съсичане меч. Заколен е овен. Този епизод е разказан и в Библията и иде да покаже общата идентичност на двете писания. Те са божествено низпослани. По време на Байрам се играят и други важни моменти от преданията на Пророка.

Твърдите, че Петко Колев от „Дружба-Родина“[6] е подхвърлил умишлено клипа на възпаленото от тревога българско общество, за да провокира връзки между играещите деца и ужасяващите хора от „Ислямска държава“?

„Дружба-Родина“ искат да спечелят политически дивиденти от страха на обществото. Те не са сами. Службите работят с тях.

Какво ще ни разкажете за джамията Абу Бакр в квартала, често сочена за място, където се проповядват странни, нетипични за българския ислям неща?

Тя е частна джамия, регистрирана е към общината. Джамийското настоятелство контролира дейността на имамина Иван Моллов. Нямаме никакви проблеми с нея.

Откъде са средствата за издръжката й?

Парцелът е на Иван Моллов. Той има там и кафене. От него печели и изплаща заплатата на имамина.

Виждала съм ви заедно с този имам в предаването на Мартин Карбовски. Казва се Яшар, нали?

Българското му име е Янко Мишев. Той е преминал курсове по Коран към Главно мюфтийство, учил е арабски език в Сирия. Познаваме възможностите му.

Защо, според вас, кръгове като „Дружба-Родина” и ДАНС отново се занимават с ромския квартал в Пазарджик? Може би е заради получилия най-тежката присъда по делото за радикален ислям Ахмед Муса?

Да. Някой се опитва да вкара Муса в затвора. Той през време, когато е заснет клипът, не беше и в България, ако не се лъжа. Имаше и друг клип, пак беше срещу него –бил написан непозволен надпис на фланелката му. Този надпис – „Аллах Акбар (Аллах е велик“ – б.а.), е печатът на Пратеника, мюсюлмани го по цял свят го носят!

Какво е обяснението ви, защо се прави това?

Ахмед Муса се опита да промени квартала. Той е достоен човек. Хората тръгнаха след него. Медиите и такива като „Дружба-Родина“ искат да го компрометират. Точно с децата, които той учи да се пазят от порока, да не лъжат, да не крадат… Как може! Ние, имамите, мюфтиите, правим в живота онова, на което учим хората! Защо ни се приписват невероятни неща. Че насаждаме омраза, че сме проповядвали чужд ислям! В джамиите говорим онова, което е съобразено с Главно мюфтийство.

 

[1] http://www.librev.com/index.php/discussion-politics-publisher/2346-2014-03-31-10-43-39
[2] Вж. Годишен доклад за състоянието на правата на човека – 2013, БХК

[3] Вж. http://www.bnews.bg/article-120762 
[4] http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-klipa-imitirasht-ekzekutsiya-na-islyamska-darzhava-news226763.html
[5] Сура Строените в редици 99-108,Свещеният Коран, превод от арабския оригинал Цветан Теофанов, 1999.
[6] Вж. Eipomak.eu. Членове на „Дружба-Родина“ са  Петко Колев, Пламен Павлов, проф. Христо Матанов, проф. Йордан Ненов, проф. Бойчо Асенов, доц. Лизбет Любенова, проф. Георги Марков. Проф. Б. Асенов и проф. Хр. Матанов са оповестени за агенти на бившата ДС от Комисията по досиета. През 2013 г. „Дружба-Родина“ се обяви срещу дейността на фондация „Фридрих Науман“ във връзка с изследванията за помаците на проф. Евгения Иванова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).