Анелия Иванова: Вие, белите, не ни искате за депутати!

977923_528948307141903_57460750_oАнелия Иванова е учител с 27-годишен стаж. Главен експерт в Бюрото по труда. Участва като доброволец в  организация „Амалипе“.

Няма да дам гласа си никога за ДПС! Вижте кой циганин е на избираемо място?! Но питам: защо да виним турците и ДПС? Те като кажат нещо, правят го. Назначенията на ДПС са факт, всички ги виждаме.

И защо няма да гласувате за ДПС?

Защото не трябва да има етническа партия. Въпреки че съм ромка – мюсюлманка.

Движението за права и свободи, ДПС, се роди от насилието на комунистическия режим срещу вас, хората вярващи в исляма. Помните ли “възродителния процес“?

Бях в Кърджали, когато ни преименуваха. Баща ми е мюсюлманин, а майка ми- християнка. Смяната на имената беше най-болната тема. Полагахме мъртъвците си в земята с едно име – Касъм, а иначе го прекръстиха – Кирил. Или – Али. Той до последно не разбра с какво име е. Работя в Бюрото по труда. Ами, не им знаят българските имена!

Но не искате да гласувате за тях… Да участвате в правенето на политики за образование, за здравеопазване на малцинствата…

Бих участвала, ако има обединение на лява партия с ДПС, както и с други партии – социалдемократически например. Но за да участваш в листите, трябва да си милионер! А вие не ни искате, вие, белите. Знаете ли какво се говори за вас? Първо ни „възродихте“, сега ни „поробихте“!

А защо лява партия? Какво наричате лява политика?

В Кърджали имаше детска градина, за която не съм и сънувала. Комунизмът беше изградил тази детска градина за… себе си. За българите.

Разкажете повече за себе си!

Родом съм от тук. Бяла Слатина винаги е била на ниво. Населението става все по-малко. Ромите в града са 6 хиляди, от тях голям процент заминаха в чужбина. Продължават да заминават, защото работа в града за тях няма. Процесът започна преди 5-7 години. Имаме 24 студенти, около 40 са завършилите висше образование. Не всички роми са от една религия. Не спадат и към един клан. Едните са по-интегрирани. Основното ядро роми са мюсюлмани. Не че владеят турски език или са особено религиозни. На погребение обаче мирогледът им личи. Погребват по мюсюлмански ритуал. Християните роми са по-изостанали, но вече децата им започнаха да ходят на детска градина. Ходят и на училище. Когато започна Десетилетието на ромското включване, всички бяхме завладени от идеята за интеграция. Не стана. Трябва много да се обяснява на родителите защо да изпращат децата си в друго училище, а не това от махалата. Разбрахме, че държавата трябва да се намеси .Неправителствените организации не могат повече.

Какво мислите за интеграцията на малцинствата? Какво мислите за ролята на неправителствените организации?

Ако ние, ромите, не сме искали да бъде интегрирани, никой никога не може да ни накара насила! Мисля, че държавата няма интерес за интеграцията ни. Ако правят програми, то е, за да се похваля пред ЕС, че работят за малцинствата. Защо иначе мълчат по телевизията? Не помня един политик да е идвал тук и после да е разказвал, при това неведнъж за нас. Да разкаже как живеем. Как тези млади хора, студентите, се справят. Те учат във Велико Търново. Преодоляват расизма. Имат приятели, уважат ги въпреки цвета на кожата. После идват обратно в Бяла Слатина, работят като здравни медиатори, учители, в организации като „ Амалипе“ или Сдружение „Алтернатива“. Благодаря на „Амалипе“ – с тяхна помощ изкарвахме стипендии за студентите. Не, по телевизията можеш да се чуят само хора, които говорят за глад, мизерия.

Обвинявате или упреквате медиите в нетолерантност?

Обвинявам ги. Защо медиите правят това? Защо не идват да разговарят с хора като нас? Защо не мислят за децата ни? Как се чувства шест-седем годишният, когато в новините говорят само за убийства и свади сред ромите! Всеки ден, всяка вечер, всяка новинарска емисия съдържа дискриминационни образи! Аз съм с висше образование, синът ми и племенникът ми – също. Нас ни обобщават в медиите. Затулват ни с отделните негативни случаи, които са извършени от определени хора от етноса. За тях трябва да има съд, да се е произнесъл за вината им. Защо аз да бъда неважна, невидима за медиите, а престъпникът, ако е престъпник, да го дават по телевизията? Ромите, помаците сме представяни по един и същи начин толкова години вече. Или лошо за нас, или нищо!

Какво още искате да кажете на читателите на „Маргиналия“?

Ние знаем български език дори по-добре от вас! Аз съм на 50 години, от мен искат непрестанно да се доказвам. Доказала съм се, част съм от обществото. Не искам синът ми да ходи в чужбина, тук трябва да се роди детето му. Там, там в чужбина няма да се чувства добре!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).