Арест на летището в руски стил

В ранния следобед на 5 юни Анна Шароградская, водещ руски изследовател и поборник за журналистическа етика, се готвела да се качи на самолета на международното летище в Санкт Петербург, когато чула името си по високоговорителя. Била призована незабавно да се яви в „стаята за ръчен обиск” на третия етаж на терминала. До полета й оставали 20 минути. Докато Шароградская търсела правилната стая, както ми каза по-късно, внезапно й хрумнало, че била купила за подарък за приятели три бутилки алкохол от безмитния магазин, а били позволени само две.

Почувствала се неловко – жена на възраст, повикана за проверка, защото се опитала да „пренесе контрабандно” безмитен алкохол. Била готова да се извини, да предаде третата бутилка и да плати глоба, ако се налага. Но щом влязла в помещението, й станало ясно, че митничарите въобще не се интересуват от безмитните й покупки. Искали нещо съвсем друго: компютъра, айпада и бележките й. Претърсили чантите й, отнели й техниката и отказали да й дадат отговори. Всъщност, уведомили я, че не знаят нищо, но че са получили инструкции от представители на Руските федерални разузнавателни служби, които вероятно вече били на път и щели да й обяснят всичко.

Самолетът на Шароградская скоро щял да излети и когато тя се опитала да спори, служителите й казали: „Ако сте недоволна, чувствайте се свободна да подадете жалба в съда”. Самолетът излетял без нея. Шароградская трябвало да пътува до Хелзинки, после да се прехвърли на самолет за Ню Йорк и накрая да отлети за Индианаполис. От 1989 г. тя прекарва всяко лято в Университета на Индианаполис, в Блумингтън, където води курс за Русия през призмата на медиите.

Когато говорих с Шароградская по телефона, тя ми каза, че не е сигурна, че ще й позволят да напусне страната. От два часа вече беше в ареста и се намираше в пълна неизвестност. Адвокатът й беше на път към летището, но й казали, че няма да го пуснат да влезе. Нямала нужда от него, тъй като не била официално арестувана. В такъв случай била ли е свободна да си вземе нещата и да си тръгне? Неин ли е бил изборът да седи там? Да изпусне полета си? Да чака някакви тайнствени представители на службите за сигурност? Да гледа как митничарите ровят в нещата й?

Адвокатът на Шароградская пристигнал три часа след задържането й. Както било казано, служителите не го пуснали да влезе. След още два часа, в които адвокатът направил невъзможното, на Шароградская й било позволено да си тръгне. Компютърът, айпадът и бележките й вече били опаковани и запечатани от служителите, които казали, че ще ги предадат на служителите на силите за сигурност, които така и не се появили. Един митничар каза пред Лайф Нюз, че от ФСБ заявили, че Шароградская била заподозряна в пренасяне на класифицирани документи. Срещу нея обаче не били повдигнати обвинения. Всъщност, когато се разделяли с нея, служителите й предложили да смени билета си и да пътува на другия ден. Не е необходимо да се казва, че оборудването й щяло да бъде задържано за неопределен срок.

Според Шароградская задържането й би могло да се свърже с факта, че неправителствената й организация Регионален Прес Институт съди прокуратурата във връзка с незаконен обиск. През 2013 г., когато прокурорите извършваха агресивни обиски в офисите на стотици независими групи в страната, РПИ бе една от организациите, които получи предупреждение за вероятно участие в „политическа дейност”. РПИ, основана през 1993 г., работи с журналисти и училища по журналистика, за да промотира по-високи стандарти и етика, включително чрез обучения и увеличаване на капацитета. Миналия месец няколко прокурори дошли за подобен обиск, изисквайки множество документи. Когато от организацията ги попитали за причините за посещението, прокурорите не отговорили и РПИ подал жалба в съда.

Независимо дали подозренията на Шароградская са верни, остават фактите, че тя часове наред е била лишена от свобода, намирала се е под огромен стрес, не й е било позволено да се види с адвоката си, изпуснала е полета си, била е принудена да предаде оборудването си на служители за неопределен срок, като не получила нито обяснение, нито извинение от някого. В последните месеци Русия смазва независимо мислещите с нови ограничителни закони, порочна реторика срещу „предателите” и сега този низък, безсрамен тормоз над уважаван активист.