Френският Изход: Щом евреите бягат, значи нацията е болна

Споделете статията:

В предградията на Париж едно еврейско семейство се събира заедно, за да чете Тората [1]. Но скоро ще трябва да си замине. Това семейство е част от нарастващия брой френски евреи, които напускат страната си, защото бъдещето вече им се струва твърде опасно.

През януари демонстранти в Париж крещяха „Ние не искаме евреи” и поздравяваха с изправена дясна ръка, т.е. с нацисткия поздрав. Това беше смразяващ спомен за миналото на Франция през Втората световна война, когато евреите бяха депортирани в концентрационни лагери.

Преди войната европейските евреи чакаха твърде дълго, преди да почнат да бягат и в края на краищата се оказаха в капан. Френските евреи не искат да правят отново тази грешка.

„Време за напускане”

Новинарите на телевизия CBN интервюираха едно френско семейство, като запазиха анонимността му, защото то се страхува от враждебната реакция на френското общество.

Семейството смята в близките месеци да напусне Франция и да се пресели в Израел. Членовете му казват, че предпочитат да напуснат, докато още могат да го сторят навреме, вместо някой ден да бягат, за да спасяват живота си.

„Ние не се страхуваме за себе си, но като гледаме убийствата миналата година в Тулуза, а също и това, което се случи пред Еврейския музей в Брюксел наскоро [2], ние се страхуваме за децата си, за това, което би могло да им се случи и всеки ден мислим за тази опасност”, каза бащата пред новинарите на телевизия CBN.

Майката в това еврейско семейство вече е била наричана от съседите си „мръсна еврейка”. Тя е инструктирала дъщеря си да скрие медальона си със звездата на Давид под блузата, когато излиза от къщи. Освен това е казала на синовете си да бъдат внимателни къде носят своите шапки, т.нар. „кипа” [3] и  ямурлуци.

„Те носиха техните кипи още от най-ранна детска възраст, но през последните няколко години им казах, че може би е по-добре да не ги носят непрекъснато”, казва майката.

„Между членовете на общността е силно разпространено настроението, че е време да напуснем страната”, казва Филип Карсенти, евреин, заместник кмет на Ньой сюр Сен [4], едно от предградията на Париж. „Няма разговор, в които участват евреи и в които да не обсъжда този въпрос, а именно трябва ли да стоим тук или вече следва да напуснем страната?”

Във Франция има около 400 000 евреи, а арабите и въобще мюсюлманите са над 15 пъти повече от тях. Френският закон забранява хората да бъдат идентифицирани чрез етническия им произход.

От 2000-та година насам бяха регистрирани близо 8000 антисемитски инцидента във Франция. Всеки път, когато Израел действа, за да защити себе си от нападенията на палестинците, броят на инцидентите нараства.

Френски мюсюлмани организираха големи и заплашителни демонстрации, в това число и преди няколко седмици, когато 200 евреи бяха обсадени и блокирани в една синагога.

Непоносима заплаха

Равинът Михаел Азоулай, ръководител на Националната асоциация на евреите във Франция, казва, че заплахата към евреите в тази страна става „непоносима”.

В синагога, разположена в покрайнините на Париж, раби Азоулай каза на новинарите на телевизия CBN, че броят на евреите, които идват при него с цел да получат удостоверение за еврейски произход, което им е нужно, за да се изселят в Израел, стремително е нараснал през последната година.

„Те започнаха да идват от миналия юли”, казва той. „Ние имаме много молби от семейства … не само от общността, която живее в Ньой, но и от други общности в Париж, откъдето идват хора при нас за тези удостоверения, които им трябват, за да ги покажат на Еврейската агенция с цел да могат да се изселят в Израел”, добавя свещенослужителят.

Смята се, че най-малко 5000 евреи биха напуснали Франция тази година. „Изходът” на евреите е бедствие за френското правителство, което упорито осъжда антисемитските атаки, но не може да ги спре.

Д-р Ришар Праские, бивш президент на Националната асоциация на евреите във Франция, подчертава, че Франция не е антисемитска страна.

„Аз не споделям констатацията, че Франция е антисемитска държава”, казва той. „Тя не е такава. И това, и предишното правителства нямат антисемитски идеи”, добавя ръководителят на най-голямото сдружение на евреите във Франция.

Според бащата в семейство, което интервюирахме, правителството прави всичко, което може. „Но е трудно да се направи повече, защото проблемът е твърде тежък”, добавя той.

Антисемитски медии

Изглежда френските евреи са напълно съгласни с това, че медиите в страната имат своя принос за насърчаването на омразата към евреите чрез едностранчивото описание на конфликта в Близкия изток, както и чрез почти всекидневното хулене на Израел.

„Мисля, че главната отговорност ляга на плещите на медиите, защото те разгарят омраза към Израел вече повече от десет години”, казва Карсенти. „Всеки път, когато гледате телевизия, слушате радио или четете вестници, вие почти винаги виждате хули по отношение на Израел”, добавя той.

Праские е съгласен

„Според мен на евреите им дошло до гушата от този образ на Израел, който непрекъснато повтарят медиите”, казва бившият водач на френските евреи.

Не всички евреи във Франция се чувстват заплашени и не всички, които напускат Франция, правят това поради антисемитизма. Някои искат да заминат заради лошото състояние на икономиката.

Но три четвърти от евреите казват, че мислят за напускане, а 95% заявяват, че се тревожат от антисемитизма.

Според раби Азоулай евреите са „загрижени сега, защото мислят, че правителството няма да може да постави нещата в ред и няма да спре атаките”. Той добавя, че „това го тревожи”.

Съвършена буря

Френските евреи очакват буря от нападки заради войната в Газа, увеличаващия се брой на мюсюлманите във Франция, лошото положение в икономиката нарастващата популярност на крайно дясната партия „Национален фронт”.

„Евреите са оскърбявани и заплашвани не само от мюсюлманите, но също и от хора, принадлежащи към крайнодесни партии и движения, а също и от левичари, които мразят Израел”, казва бащата на семейството, което новинарите ни интервюират.

Това еврейско семейство очаква с нетърпение един свободен от антисемитизъм живот в Израел.

„Ние ще дишаме свободно в Израел и аз ще съм щастлив да видя децата си да могат да живеят по-свободно като евреи там”, казва майката.

Водачите на Франция знаят, че когато евреите се чувстват принудени да напускат, това значи, че нацията е болна.

„Евреите са лакмусът, тест, който показва какво се случва”, казва Праские. „Не са само евреите тези, които имат желание да напуснат страната. И не е само Франция, която „отива на вятъра”, дори не е само Европа, а всъщност целия Западен свят, включително и САЩ”, добавя в заключение той.

 

Заглавието е алюзия за книгата „Изход” от Библията за бягството на евреите от Египет.

[1] Тора е ивритското название за първите пет книги на Стария завет.

[2] Там преди месец и половина имаше престрелка с жертви и тя бе окачествена като антисемитско нападение.

[3] Кипа е ритуална шапчица, която религиозните мъже евреи трябва да носят в синагогата. Препоръчително е, но не е задължително, тя да се носи и вън от молитвения дом.

[4] Там е сключен т.нар. „Ньойски договор”, с който България приключва злополучното си участие в Първата световна война.

Превод: Емил Коен

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.