Геновева Тишева: Публичните личности трябва да поемат ангажимента да говорят за насилието над жените

Споделете статията:

Госпожо Тишева, в каква роля да разговаряме с Вас? Като българският представител в Комитета срещу дискриминация на жените към ООН, или като основател на първата джендър изследвания  фондация у нас?

Геновева Тишева: Може би като управител на „Български джендър изследвания“ или по- скоро в лично качество в случая.

Междувременно „джендър“ стана мръсна дума…Как си обяснявате това?

Геновева Тишева: На политическата класа й трябваше чисто за политически цели. Сега като гледам, върши се същото – разделяне, открояване на електорат. Ще им трябва и цялата тази година, а може и нататък, имаме доста избори. Надявам се после да отмине. С една дума – удобна дъвка. Така беше с Истанбулската конвенция за защита от домашно насилие. Сега е Националната стратегията за детето.  Това са две от темите, с които искат да разделят хората.

Геновева Тишева е юрист, експерт по международно право на правата на човека и по равнопоставеност на жените и мъжете.

Наскор номинираният за евродепутат от БСП Иво Христов коментира Инстанбулската конвенция като „много слаб инструмент“ даващ възможност на различни неправителствени организации да „натрупат пари“ . Той използва думата „да се овластят” НПО-та да водят дела срещу едно или друго нещо, подсказано им от Конвенцията за защита от насилие…

Геновева Тишева: Това е недопустимо! Гледах предаването в интернет.  Считам тезите на г-н Христов за атакуеми по много линии. На първо място – той напада защитата на  правата на хората. Онези хора, които не могат да се защитават, нямат достъп до правосъдие на най- висшата, последна инстанция. След това, атакува се установения международен ред за защита на правата на човека! Господин Иво Христов си позволи да атакува този ред открито и аз това го чувам  за първи път по този начин  в тази кампания. Има много политици, които говорят срещу документа и срещу неправителствените организации – например, ВМРО. Тази националистическа партия още в началото на дебата  даде своето в нападките. В много от  платформите на партиите не виждам нищо положително, само отричане на документа Истанбулска конвенция!  Ще ви кажа защо: защото им е най-лесно да отрекат! Ще повторя отново: смятам тезите на Иво Христов за недопустими, защото се отричат права! Такова изказване има различни конотации и може да бъде анализирано  по различни линии. Мога да кажа, че се напада основата на нашето общество ! И по Конституция, и според законите ни,  гражданското общество е основа на демокрацията, която трябва да се насърчава. То е свободно да се организира както иска. Да се финансира както иска. Освен това, задълженията на държавата да брани правата на гражданите и за защита от насилие се простират широко и не са  само на база този документ, който Христов цитира. И който нарича „слаб документ“.  Ще очакваме да видим те какво ще предложат.

Още един само въпрос за казаното от бившия съветник на президента Румен Радев. И аз и вие сме повече от 27 години в неправителствената сфера и работим за правата на човека. Откъде, според  Вас, произтича тази негативна тенденция, използвана и от Христов, да се описват неправителствените организации като нещо утежняващо обществения живот, нещо,  което „краде“ от икономиката на страната?

Геновева Тишева: Това се дължи пак на желание за отклоняване на вниманието. Когато искаш да се пишеш опозиция на официалната власт, вместо да се говори за нередни  неща, които се случват, се атакува законно извършвана дейност. Самата й форма на тази дейност, ако щете! Това че в българските условия ние сме все още на „първо”  място по бедност в Европейския съюз, последни по ресурс за хората , по стандарт на живот, за съжаление, в тези условия много лесно може да  се размаха плашилото: ето още един/едни/, които бъркат във вашите пари! Другото е, че това са организации, които защитават правата на всички граждани. Понякога защитават определени права, не че има квота, но като се обърне по-особено внимание на индивидуалните права, които са също така под атака и поради това, че защитаваните индивиди принадлежат към дадена общност, това за тях е недопустимо едва ли не ! Става дума за самите граждани!  За мен няма друго обяснение, освен желанието им да настройват един срещу друг хората. Дразни това, че имаме нужда от ресурс да вършим тази правозащитна дейност. А няма и как по друг начин. И започва тази демонизация на защитниците на правата на гражданите.  Има я и в други страни.  Но не очаквах толкова дълго да продължи.

В Русия ли?

Геновева Тишева:  Не само в Русия. Но и в Унгария. В страни, където демокрацията е много крехка. Но другаде, в западните общества,  обществото има рефлекс да реагира, да изправи нещата. У нас уви, няма такъв рефлекс. Другата причина е колебливостта на властта да вземе едни важни решения по тези въпроси. Толкова важно е това – правата на гражданите. Използва се това отстъпление и тази колебливост, за да се вкарат тези отровни послания. Жалко е. Защото ако вие или аз, имахме такава власт, ние щяхме да я използваме, за да повлияем за нещо положително!

И от ляво и от дясно говорят така…Защо?

Геновева Тишева: Защото у нас много условно е разделението на ляво и на дясно. Всъщност това го виждаме и в цяла Европа. Но у нас основната нишка, която ги свързва тези течения срещу правата, са тези консервативни послания.  Стана модерно. Кой ли не премина в това течение, кой не се равни с това! Този тренд очевидно се подкрепя с някакви парични потоци! Консервативно отляво и отдясно! Много интересно. Наскоро чух като обяснение е, че едва ли не сега, това което доминира в България, е  “класическото консервативно ляво”! За пръв път чувам за “консервативно“ ляво. Левицата да отрича права и да се  прикачва към консервативното…На какво ви прилича? Искам да кажа, че  има обръщение към електората  да се приобщи с предимство към идеята за  християнското семейство! Виждаме го от три години насам по различни поводи. Течаха подписки за „брачност“, за повече бракове, за такова семейство, в което уж не се случвало насилие срещу жените и децата.  За тези с такива разбирания,  то, детето е „собственост“ на това семейство, на мама и татко, така се опитват се да хванат повече хора. Последните, като нямат  достатъчно  икономически ресурс,  дават мило и драго поне това да се запази, като им го обещават, както и за да се запази родното, патриотичното, и се хващат и за знамето! Страхотно се гордея от това, че съм от България, както всички ние се гордеем, когато отидем някъде. Когато сме навън, представяме страната си по най-добрия начин, но когато го видя така преекспонирано, с развято знаме, тази заигравка с милото, родното, вече виждам, че  става дума за надъхване за  “български консерватизъм”!

Може ли да бъдем сигурни, че религиозните организации – “Общество и ценности” и “Поход за семейството”, доказано свързани с евангелски, методистки и други секти и с непрозрачно финансиране, които отдавна се борят срещу правата на семействата и децата и срещу гей правата, са в основата на истерията преди срещу Истанбулската конвенция, сега срещу Националната стратегия за детето?

Геновева Тишева:  Финасирането минават и от Изток, и от Запад. Има групи, които са към едните или към другите. Има такива, които са и към двете.  Основното е свръх-акцетирането на  традиционното, според което „децата са си наши, ако искаме – ние ще си ги бием”. Получава се така, че  НПО-та, които сме насочени към защита на жените и децата, застъпваме се за индивидуални права и интереси, нас ни атакуват с въпроса  “защо го правите”! Публично ни обвиняват, че виждате ли,  традиционното семейство защитава всичко и всички, а неправителствените организации разрушаваме семейството!

Преди години относно приемането на нов  Закон за защита на детето, отново подобни  протестантски организации скочиха срещу него. Не е само заради изборния момент, не мислите ли? Те си имат свой ценностен дневен ред!

Геновева Тишева: Да, така е. Следват го, при това – все по-успешно…Има и кой да им го изпълнява.

Преди десетина дни се гледа делото на Северин Красимиров, убиеца на Виктория Маринова. А когато преди няколко дни Ви поканих за интервю, беше в резултат на 30-то убийство на жени само в рамките на 2018 и първите месеци на 2019 година. Дебатът отново започна – какво правим за защитата на жените? Защо законът за наказателна защита от домашното насилие- ЗИД на Наказателния кодекс претърпя странни редакции, за които медиите почти не разбраха?

Геновева Тишева: Да, претърпя промени. Отначало това, което фактически и ние  като работещи организации в тази област подкрепихме /за първото четене, с някои бележки от нашата страна, беше работено преди в Министерството на правосъдието и предложено от  групата начело с Цвета Караянчева/ , действително се промени. От Правната комисия поискаха да говорят с магистрати, да чуят тяхното становище. Провеждани са консултации, обсъждане, но ние вече не сме били от поканените. Разбрахме, че има запис. От Протоколите на комисията става ясно, че е имало още едно публично заседание, но ние пак не сме били поканени. Само някои организации са взели участие.  Разбрахме, че промените  за квалифицирани случаи  на убийство и телени повреди при домашно насилие, например,  са били предложени при условие на  системно домашно насилие. След това е имало някакво влияние на последното заседание на комисията, преди да се предложат текстовете за второ четене на промените в НК. При което не сме могли и да влияем! Още при първата редакция, ние искахме при престъпленията от омраза  в НК да бъдат включени проповядването или подбуждането към  омраза, основана на пол. Така щеше да бъде справедливо. Естествено, не се е разглеждало.  Получило се е закон, който…нека да видим как на практика ще заработи. Но в никой случай не е пълното решение  на нещата! Считаме го за важна стъпка: все пак започна квалификация на престъпления срещу личността на база домашно насилие. Досега го нямаше. Досега домашното насилие беше в частната сфера. Ето че защитата по Закона за  защита от домашно насилие все пак успяхме да  издигнем така, че при престъпление държавата да реагира с едно наказателно производство. НК е тежък инструмент, по-бавно се променя. Но, пак да кажа, това е някакъв пробив!

Доволни сте, нека ясно да кажете!

Геновева Тишева: Да, доволни сме. Считаме, че организациите, които работим в тази сфера, имаме повече законов ресурс да помогнем на жертвите, пострадали в семейството. На следващия етап смятам, че можем да предложим и нещо допълнително по-структурирано. Хубаво е да се види как ще започне да действа! Това е голяма промяна  за магистратите. За полицията също, която вече ще трябва по друг начин да гледа на тези престъпления. Винаги може и по-добро, по-пълно. БСП /тогава още влизаха в Парламента/ също се опитаха нещо да направят. Тоест, имахме обща политическа воля да помогнат за  каузата на пострадалите от насилие! Приет  на практика с консенсус един закон е силна основа за последващи промени. Ще работим и върху закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. По този повод сме поискали свикване на работна група.

Кои съставляват Алиансът за защита от насилие основано на пола!

Геновева Тишева:  Фондация „ Джендър изследвания” , „SOS семейства в риск”- Варна, „ Деметра”-Бургас, „ Екатерина  Каравелова”-  Силистра ,  „ НАЯ”- Търговище,Динамика” – Русе,  и др…Въпреки несигурното положение конкретно в момента по тези въпроси, въпреки клатушкащия се кораб в морето, ще се оправим.  Ще искаме да се уредят в специален закон, както е заложено в Закона за социалните услуги, за такива услуги  за защита от различните видове насилие върху жените.  Нищо не е идеално. Започнахме още от 2014- 2015 година за промени в НК, работихме с депутати, те казваха, че още не му е дошло времето. Но ето че дойде това време!

Защо политици с добър рейтинг като Цвета Караянчева, Корнелия Нинова, колеги от Министерството на правосъдието, Омбудсманът Мая Манолова, като че ли изпитват неудобство да говорят за онова, което се случва с жената! Не се противопоставят на дискриминацията на работно място, на завладяващия всички пространства сексизъм?

Геновева Тишева: Защото е неудобно. Страхуват се. Защо не си казват „аз жена ли съм, защо да търпя това отношение към жените“! Даже мъжете понякога повече говорят. Публичните личности трябва да поемат този ангажимент. Не допускам да имат вътрешно решение да не говорят по тези въпроси.  Да не би от това да загубят електорат?! Предпазването на жените и децата е КАУЗА за доброто на всички! Като общество ни е нужно. Знам, че част от тях са се „опарили“ от процеса около  Истанбулската конвенция, но какво от това, те са нашите посланици пред обществото и пред света! Трябва да разберат, че работят за бъдещето!

  • Управител е на Фондация ” Български център за джендър изследвания”, Председател на Сдружение ” Алианс за защита от насилие основано на пола”. Понастоящем е член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените / Комитета CEDAW

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).