Главният мюфтия на Р България: Изненадан съм от мълчанието на държавата за финансирането на вероизповеданието ни

Споделете статията:

Съжителстват ли младите мюсюлмани на свободни начала, господин Хаджъ! Известни ли са примери на отворени бракове?

Не, няма такова нещо при нас. Всичко е съобразено с нашия свещен закон. Семейството е дълг, възпитанието на деца е поета отговорност пред Аллах. Бракът е свещен, мъжът и жената се венчават съобразно предписаните от Корана ритуали.

Къде се извършва бракосъчетанието?

В джамията. Имамът изпълнява службата. Трябват двама свидетели, задължително мъже. Роднините, приятелите, могат да присъстват на венчавката.

Заговорихме за имамите, изпълняващи свещения ритуал за интимния живот на мюсюлманите. В това извънредно, лятно интервю, ще говорим тъкмо за тях. Позволих си да настоявам да ме приемете, защото разбрах, че няма за вас почивка и сте изпитвали студенти за Висшия ислямски институт тази сутрин. Благодаря за отделеното време! Кажете, господин Главен мюфтия, защо нямате вече четвърти месец пари за  заплати на имамите?

Да, нямаме. Това е доста сериозен проблем за нас! Имамите са нормални хора, нуждаят се от издръжка, по-голяма част от тях имат семейства и трябва да ги осигуряват. Техните заплати са доста скромни – някои имами дори не достигат минималната работна заплата в България. Но все пак, гарантираха им се някакви средства. Имаше споразумение между българското правителство и турския Дианет, което е сключено през 1999 година. Въз основа на него, получавахме редовно финансова помощ от Турция / около 2 млн. лв. годишно – б.а. /. За голямо съжаление обаче, служебното правителство ни е прекратило споразумението и тези средства прекъснаха.

Как така „прекратени“? Ако това се е случило, не са ли ви осигурили пари от българския държавен бюджет, вместо от турския Дианет? За тази година, както писа „Капитал“, държавата е отпуснала само 360 хлд. лв!

Това е най-фрапиращият въпрос! Имамите са български граждани, с всичките произтичащи от това задължения – плащане на данъци, осигуровки. Нормално е тези хора да бъдат обгрижвани, или най-малкото да бъдат в обсега на задълженията на държавата! Но не, не са ни дадени пари от бюджета!

Нали не искате специален режим на финансиране за мюсюлманското вероизповедание, господин Хаджъ?

Напротив, говоря въобще за вероизповеданията! Прави ми впечатление, че като цяло грижата за живота на религиите е доста занемарена! Тя, мога да кажа, е направо маргинализирана! Често обвинение е, че свещениците, богослужителите, имамите не си вършат духовно поддържащата дейност. В същото време, никой не ни пита как живеем! Религията не е само идеология, духовност, нямаща нищо общо с човешките нужди. Тя е тясно свързана с живота!

С вас разговаряхме в началото за същностната значимост и съдържание на религиозните ритуали –  за бракосъчетанията, раждането на деца, грижата за тях, за това как погребваме нашите скъпи покойници. Религиозният човек се нуждае от свещеник, от имам, но сега обръщате вниманието върху това, че имамите също са хора, имат конкретни нужди!

Да, това е връзката между обществения живот и религиозните потребности. Ако религията е отдалечена от този реален живот, то има сериозна опасност, което виждаме не само у нас, но и в цяла Европа, хората да не искат да поемат отговорност за нищо. Интересуват се само от техните права, а не за техните задължения. А ние знаем, че когато човек живее без да поема отговорност за нищо, това довежда до живот по законите на джунглата! От друга страна, заплащането на труда на свещенослужителя е от жизнено значение.

Имате ли предположение защо служебното правителство спря парите ви от Турция? Бях чела някъде, че май служебният премиер проф. Огнян Герджиков не е знаел…

Да, и аз четох нещо такова, но не съм се срещал с него да говоря по този въпрос. Бях много изненадан когато научих за прекратеното споразумение. От съответните институции не ни бе обяснено защо се прави това! В интерес на истината, научих за това внезапно денонсиране на междуправителственото споразумение от… Република Турция. Законите на България позволяват на вероизповеданията  да получават помощи отвън! Когато си поискал веднъж помощ отвън, и намираш някакъв проблем в това, защо не си направил нищо, за да преустановиш тази практика? Защо няма решение как да се подпомагат вероизповеданията от нашата страна? Къде е правителството? Ако погледнете какво става в международен план, и най-вече в България, която е външна граница на Европейския съюз, ще се убедите, че тя трябва да устоява на набезите на имигрантите и бежанците от Близкия Изток. Ще видите също, че ние се справяме успешно с този проблем!За тази цел обаче, е нужно да имаме добре изградени духовни общности, в случая говоря за мюсюлманите, които да не допускат влияния и пробиви на радикализирани и терористично настроени групировки, често навлизащи с имигрантите в страните, откъде търсят уж убежище!

Разбирам, защо подчертавате този факт: за да имат такава духовна устойчивост на мюсюлманите, е нужно ислямът да се проповядва от просветени хора, тоест – от имамите! А точно за тях българската държава вече не иска да взима пари от Дианета, оставя нещата на произвола на съдбата! Странно…

Така е. Защото откакто нямаме средства за заплатите, по-младите имами започнаха да заминават за Европа. Стотици духовни лица вече отпътуваха /не могат да се изплащат заплати на 600 имами – б.а./. По 20-27 човека тръгват, отиват да работят по строежите, или мият колите в някоя автомивка. Само да си представим, там получават по 1000-1500 евро на месец!

Ще се върнем на това „изтичане“ на духовни лица в чужбина да берат ягоди в Западна Европа, но се опитвам отново да си представя какви са били политическите съображения за спиране на парите отвън? По време на служебното правителство имаше много силни провокации към Турция, правиха се интриги за въображаеми връзки на български мюсюлмани с международни терористични групи…Дали определени политически структури в стремежа си да провокират противопоставяне между българите-мюсюлмани със цел „разделя и владей“, не доведоха до това  дискриминационно  третиране на ислямското вероизповедание? Не е ли„спирането на кранчето“ от Турция резултат от  постоянното вменяване на вини за минали неща и опасения от уж безконтролния неосманизъм, от „непозволените“връзки с южната ни съседка, която между впрочем, е втора родина по историческите причини на българските турци?!

Трудно ми е да кажа кое точно е довело до тази стъпка. Но съм солидарен с това, което казвате. Има и още нещо. Ислямът, най-често се третира от средствата за масова информация, като нещо вредно за обществото! Наричан е с какви ли не имена и определения! Има тенденция да се поставят всички мюсюлмани все едно от България,или от Европа, под един знаменател! А тук, в нашата страна, в последните близо 30 години никога не е имал етнически или верски проблем между турци, християни,евреи!Но този етнически мир точно на тези националистически, „патриотични“ политици не им харесва! Те търсят стълкновения, които са напълно нежелателни!

За кои стълкновения говорите, господин Главен мюфтия?

Стълкновенията с ромите – мюсюлмани. Това лято се нахвърлиха върху тях в Асеновград. Измислиха проблем, веднага бяха привлечени мотористи, футболни фенове ли, как ги наричат, не зная, но стана ясно едно – те действаха като една организация! А когато действат организирано, е ясно,че зад тях стоят определени партии!

Поети ли са преки или косвени политически ангажименти пред Дианета за издръжката, която получава Главно мюфтийство? Да изчистим подозрението доста разпространено у нас, че който плаща, той поръчва музиката…

Дианетът не е поставял никакви ангажименти и условия към нас. Ние взимаме пари от тях по простата причина,че не сме в състояние да се издържаме. Затова даваха средства, които да закърпват бюджета на ислямското вероизповедание. Главно мюфтийство разполага с пари от вакъфските имоти от една страна, от друга – събираме средства от дарения от самите мюсюлмани в България. Но това е крайно недостатъчна сума, за да издържаме и училищата си.

Говорим за духовните училища в Русе, Шумен, Момчилград, както и за Висшия ислямски институт?

Да, без помощта от Турция тези учебни заведения нямаше как да се издържат!

Казвате, че подозрението на патриотичните партии ВМРО и НФСБ, днес участващи във властта като „Обединени патриоти“, че  субсидиите на Дианета влияят на  добрите отношения между българи и турци, защото поражда лоялност у българските мюсюлмани повече към Турция, са неоснователни?

В България няма мюсюлмани, които да искат да воюват на страната на ДАЕШ. Сред тях няма и радикализирани хора! В Пазарджик повдигнаха обвинение за такъв радикален ислям, но никой не е  осъден още.Това означава,че и там нещата са повече от слухове и че отново има хора, които се опитват да представят  мюсюлманите по-лоши, отколкото са! Причината обаче включително и за хората там е не в радикалния ислям, колкото в липсата на добро образование! Липсата на обучение води до отклонения, до непознаване на религията! И тъкмо за решаване на тези проблеми ние поддържаме духовните ни училища, както средните, така и Висшия ислямски институт. Държавата обаче, за голямо съжаление, не разбира това и не се грижи за тях!

Тоест, със целия авторитет на дългогодишен Главен мюфтия заявявате,че Дирекцията по вероизповедания в Истанбул не прави по никакъв начин зависими българските мюсюлмани към ценностите на турската държава?

Този начин на зависимост вече не съществува. Ние живеем в много различно време, в различна епоха, в която зависимости по този начин няма как да се случат! Имамите, и като цяло мюсюлманите у нас, са български граждани! Ако ви прави впечатление, изселническата, имигрантската вълна, не е към Турция, а към Западна Европа! Основната причина за това е, пак да подчертая, че хората са икономически притеснени. А не да се ангажират с една или друга държава, партия, идеология и така нататък!

А какво ще кажете за фондации, подкрепени от Турция? Например за скандалната  „Вакъф-ал-ислами“? Тя беше в основата на доказателствата за разпространение на радикален ислям в Пазарджишкото дело?

Има едно нещо, което трябва да се знае. В България има над 700 хлд.мюсюлмани. Съществуването им означава те да имат духовен живот. Както вече споменах, за да стане това, нужно е да бъдат финансирани от държавата. Другият начин е да бъдат финансирани отвън. Третият начин е да се самофинансират през вакъфските имоти. Когато държавата отказва това, то не означава,че ще спре религиозният живот у нас. Религията е като водата, тя не може да бъде спряна! Ако не се насочи обаче правилно, тя ще намери по какъв път да мине. Това сме го живели…Не искам да се връщам назад. Държавата ни трябва да намери начин да реши този проблем!

В България има над 100 вероизповедания. И всички получават някакви помощи отвън. Питам ви отново, господин Главен мюфтия, каква е същностната причина за тези напрегнати отношения с мюсюлманите тук?

Точно  в тези политически партии, които непрекъснато искат да ни превърнат във враг, е причината! Внушават на хората „вижте, те искат да ви потурчат“ и други такива. Това е пропаганда, нищо повече. В началото на 21-то столетие, когато се появиха тези патриотични формирования, никой не допускаше, че те ще се превърнат в значещ фактор.Че те ще насочват политиката на етническите взаимоотношения в такава насока. За съжаление обаче, нагнетяване на общественото мнение  доведе до този резултат – много хора започнаха да мислят като тях! Дори във всекидневен аспект започнаха да се случват конфликтни неща. Вижте как се държат с бежанците, бягащи от война!

Не само бежанците пострадаха от враждебното и негативно отношение към мюсюлманите! Посегнаха на дъщерите и съпругата на заместник главния мюфтия!

Да, враждебни на исляма хора проявиха насилие над семейството на Бирали Мюмюн! Също мога да припомня инцидента с онова момче, което беше пребито след излизане от джамия, защото им приличало на бежанец! Има още доста примери! Това  ни отвежда към недобро бъдеще!Живеем в една лодка, тя не бива да се клати, защото ще потънем всички!

Защо според вас се създава този враг, защо се поддържат негативни отношения срещу мюсюлманите?

Когато не можеш да се справиш със своите проблеми, започваш да насъскваш хората срещу другата религия. Но това няма как да продължи дълго!

Зная,че не желаете да говорите за политически неща, но все пак, не допускате ли,че отрицателното мнение сред обществото към ДПС, не е също част от причините за негативните нагласи към мюсюлманите като цяло?

Вижте, политическите сили не са една или две. Политиката винаги иска да използва религията. Не липсват хора , които принадлежат към дадена политическа партия и които целят да има такива напрежения, това им е полезно!

Да попитам и още нещо в тази връзка. В парламента има депутати от ДПС, те са мюсюлмани. Не повдигнаха ли те, като избранници на мюсюлманското население в България, въпроса за липсата на бюджет след шокиращото прекратяване на споразумението с Дианета от Служебното правителство на проф. Огнян Герджиков? На мен поне не ми е известно да е имало дори парламентарно питане по този скандал!

Да, така е, не е поставен въпросът, жизненоважен за мюсюлманската общност у нас. Това означава, че тези хора, тези депутати, не се интересуват от съдбата на исляма у нас.

След като парламентарно представените партии днес не считат за проблем факта, че второто по големина вероизповедание у нас е останало без средства, отнети му по абсолютно неправомерен начин, какво ще правите в близко време?

Държавата трябва да намери възможност да финансира мюсюлманското вероизповедание, докато не стане късно. При това развитие на нещата, възможно е религиозните дейци на по-ниско ниво да тръгнат да търсят самофинансиране. Това е опасно. Много трудно е после да ги събереш отново на едно място, каквато е функцията на Главно мюфтийство. А това означава, че няма да се знае кой как им влияе! Второ. Ако нещо трябва да се направи, образно казано, да се даде една цифра пари на вероизповеданието, утре тази цифра няма да е достатъчна! След 5 години ще трябва два или три пъти повече. И не говоря само за инфлацията!

Имахте идеи да развивате висшето образование, да построите още един институт!..

И това имах предвид. Да си затваряме очите пред тези проблеми, означа да си зариваме главата в пясъка. Отложихме проекта за разширяване на висшето духовно образование на мюсюлманите у нас за непреодолено време?

Мислите ли да се обърнете към Европейския съюз?

Не, нашата родина е България!Дори да се постави въпроса в Комисията по правата на човека в ЕС, той пак ще се върне тук. Защото тук само може да бъде решен! Българските държавници трябва да намерят начина да решат проблема. Не искаме да излагаме страната навън! Ако искаме да направим нещо за младите хора, да се върнат и укрепят най-важните човешките ценности, това може да стане само през религията! Наближава 1 септември, началото на големия ни празник Курбан Байрам. Вярвам,че ще го посрещнем заедно с с нашите имами.

Снимка: Джемал Авушин

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).