Илхан Кючюк : Етнонационализмът не може да бъде отговор на съвременните глобални предизвикателства

 Илхан Кючюк е роден в гр. Севлиево. Завършил е „Политология“ и „Право“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Владее английски, руски и турски език. Семеен, с едно дете. Участвал е в различни обучения – „Академия за публични политики” в Прага, Чехия, „Либерална Академия” (Гумерсбах, Германия), Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 г. завърших Българско училище за политика „Димитър Паница” и участвах в Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. През 2014 г. завърших Националното висше училище по администрация на Франция (ENA). Членувал е  в Младежко ДПС от 2005 г. На евроизборите през май 2014 г. е избран за член на Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), където участва активно  в Комисията по външни работи (AFET) и заместващ член в Комисията по култура и образование (CULT). Участвам и в Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб. През ноември 2014 г. е избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал, а през 2015 – за вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите в Европа.

Господин Кючюк, веднага след приключване на европредседателството обвинихте премиера Бойко Борисов, че партия ГЕРБ „първа в Европа овласти крайния национализъм“. Имаше ли друг политически ход господин Борисов, за да управлява?

Ние направихме тази оценка още в първия ден на това управление. И тя не е самоцелна, а иска да покаже политическите, социални и ценностни последствия, които ще има и вече има тази коалиция върху българското общество. За съжаление най-големите последствия ще бъдат върху бъдещите поколения. Етнонационализмът не може да бъде отговор на съвременните глобални предизвикателства. Историята ни показва, че никога не и бил.

Въпреки че свободата и толерантността изживяват дълбока криза, те остават незаменими пред решаването на многопластовите въпроси пред света. Политици, на които сетивата са им затъпени за това не могат да водят страната си напред. Такива са коалиционните партньори на ГЕРБ, а и не само те. Имаше много други варианти за управление. Включително и широка подкрепа за важните приоритети на страната.

 Като евродепутат от ДПС още в началото на мандата си предупредихте, че за да се впише в Европейското семейство, България трябва да спазва върховенството на закона, свободата на медиите и човешките права. Съдържат ли се тези ценности конкретно в политиките ни в образованието и социалната сфера?

В България говорим за всичко на първо място, а за човешки права някак измежду другото. Това не е характерно за утвърдените демокрации. У нас демокрацията и нейните и принципи трябва да се утвърждават и доразвиват. Но това не е по-силите само на политиците. Нужна ни е обща социална енергия, която да мобилизира усилията на гражданската съвест.

Преди дни стана ясно,че 7 души, които са пострадали от т.нар. „възродителен процес“ са поискали от съда да дисциплинира прокуратурата, най-сетне да приключи в разследването по случая. Общественото мнение сякаш е нечувствително към това, медиите изтъкват изтеклата давност на събитията, политиците от целия спектър имат неясни послания за това огромно престъпление срещу турците в България. Какъв е вашият коментар?

Не може да има давност за престъпления извършени срещу човека и неговото достойнство. Може да изграждаме обща държава само, когато имаме правилен прочит на историята. И това не трябва да ни плаши. Имаме примери от недалечното минало – Германия и франция положиха основите на най-успешния съвременен политически(икономически) проект взимайки поуки от миналото и вглеждайки се в бъдещето. Само така ще успеем да обединим потенциала на цялата нация.

Вие информирахте колегите си от Европейския парламент за смяната на имената на над 800 местности в Стара Загора. Ще бъде ли потърсена отговорност от общинските съветници, които участват във взимането на подобни решения?

Истинската причина на този акт е да се припомни на турците и мюсюлманите в България за последиците от мракобесната политика на комунистическия режим, оставил рани в душите на стотици хиляди български граждани. И ако за този период е отговорен озверелият комунистически режим, то днешните действия носят отпечатъка на овластения краен национализъм, облечен с държавна власт, който стои рамо до рамо с ГЕРБ.

Това не може да бъде европейско поведение, още по-малко на страна, която до преди месец председателстваше Съвета на Европейския съюз. И всичко товa се случва в европейската година на културното наследство. Само каква ирония.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).