Как нападенията в Кьолн в новогодишната нощ промениха Германия

Споделете статията:

В отговор на противните колективни нападения над жени в новогодишната нощ не само в Германия се надигна вълна от възмущение. Две седмици по-късно едно нещо е ясно: нещата не са толкова прости, колкото им се иска на много хора.

След прибързаната комуникация от страна на кьолнската полиция и прибързаните медийни отразявания на случилото се в множество държави, публичната реакция по света бе доминирана от шок и възмущение. Германското общество и канцлерът Ангела Меркел незабавно бяха застигнати от гласове, които повтаряха „Казвахме ви!“ и „Затворете границите!“.

Макар случилото се да е най-съкрушително за пострадалите жени, публичното отразяване от медиите в Германия и други държави, в това число България, показа по-слаба осведоменост за сексуализираното насилие от когато и да било. Дори по-лошо – това отразяване отчасти експлоатира феминистки позиции за расистка агитация. Две седмици по-късно най-сетне имаме по-ясна картина.

Последният полицейски доклад от Кьолн хвърля светлина върху това какво се случи всъщност онази нощ.

Фактите:

  • Полицията е получила 561 жалби
  • 247 от жалбите са за сексуални насилия, 119 от които за сексистки обиди, 128 за сексуално насилие, 2 за изнасилване
  • установени са 51 заподозрени, половината от които (25) от Мароко и Алжир, трима от Германия, един от САЩ и един от Сирия
  • 32 от заподозрените търсят убежище

Тези факти не трябва да омаловажават резултата от престъпленията и унижението, с което толкова много жени ще трябва да живеят още дълго време. Но те ясно противоречат на крайните предположения, които различни медии разпространиха след новогодишната нощ. Говоренето за масови изнасилвания и тълпа от бежанци, които са изцяло извън контрол, е явно погрешно.

Насилието винаги ражда още насилие.

Въпреки всичко остана впечатлението, че много хора не проявяват особена грижа към сексуалното насилие. Освен когато то се върши от „северноафрикански и приличащи на араби“ мъже. Дори без доказателства за етническия произход на извършителите и на пострадалите, предразсъдъците взеха връх, често облечени в расистка лексика, което породи нов страх.

В резултат на всичко това една голяма група, наричаща се HoGeSa (hooligans against Salafists, или хулигани срещу салафити) проведе агресивна демонстрация в Кьолн миналата сряда. Стотици представители на организацията бяха арестувани за пиянски сбивания и фашистки скандирания. Дори организаторите на протеста не бяха трезвени. В няколко града десни организации организират патрули в града, вярвайки, че имат право да налагат улично правосъдие. В резултат няколко мъже с чуждоземен вид станаха жертви на нападения през отминалата седмица, сред тях хора от Еритрея и Гърция. Нито един от пострадалите не е родом от държавите, от където са заподозрените за нападенията в новогодишната нощ.

Как можа всичко това да се случи? И какво трябва да се направи сега, за да се предотвратят подобни престъпления?

Сузане Шрьотер, германски експерт по исляма към изследователския център на международния Ислямски университет във Франкфурт, намира причина за колективното сексуално насилие в преживяното насилие в семейството и патриархалните обществени структури в много от преобладаващо ислямските държави. Мнозинството млади момчета, растящи в такъв контекст, преживяват и научават, че насилието е нещо легитимно.

Въпросът, който множество разтревожени германски граждани си задават, е как да не се стига до подобни инциденти в бъдеще. Как ефективно да предадем един модерен и почтителен образ на жените на хилядите бежанци, които идват в Германия, за да заживеят тук?

Отговорът трябва да се даде на няколко различни нива. Първото следствие е, че поради грешни оценки на ситуацията и лоша комуникация от страна на полицията, шефът на полицията в Кьолн, Волфганг Алберс, подаде оставка. На политическо ниво за по-ефективно изпълнение на присъдите за сексуално насилие се застъпват не само групите, които се занимават със защита на жертвите на престъпления.

Федералният правосъден министър Хейко Маас обяви дълго планираното ускорено изпълнение на присъдите, както и депортиране на извършителите на престъпление в страните им на произход.

Макар без всякакво съмнение да са нужни ефективни правни мерки, по-нужното сега е решението на социалната задача. Преобладаващото мнозинство от германските граждани, както и полици, разбират и се изправят пред факта, че ще са нужни големи усилия в областта на образованието, от детската градина до зряла възраст. На бежанците трябва да се осигурят незабавни курсове по език и обучения в много сфери, включително за ценности като уважението към всички хора – мъже и жени, хетеро- и хомосексуални. Става ясно, че ефективната интеграция няма да се случи ей така.

Някои политици заявяват дори, че тази отговорност е далеч по-тежка от консолидирането на Източна и Западна Германия в миналото.

Хиляди жени протестираха срещу употребата на феминизма за расистка агитация

На 11 януари стотици жени надигнаха глас срещу сексуалното насилие и расизма и стартираха кампанията #ausnahmslos (#noexcuses, което изначава „без извинения“). Под манифеста на кампанията се подписаха множество жени от голямата политика, като Мануела Швезиг, федерален министър по семейните въпроси, Катрин Гьоринг-Екхард, вицепрезидент на Бундестага, както и множество популярни журналистки, учени и писателки. Множество от подписалите бяха и извън Германия. Целият списък може да се види тук.

Жените изказаха силно недоволство от множеството гласове, главно от консерваторите, които се преобличат в образа на пламенни защитници на слабите жени, макар никой от тях да не е заставал зад правата на жените преди това. Основно послание на протестиращите е нападенията в Кьолн да не бъдат употребявана за расистка агитация.

„Нашите искания:

Непрекъснатата борба със сексуалното насилие от всякакъв вид и от най-висока важност. Вредно е за всички нас, ако феминизмът бъде експлоатиран от екстремистите, за да подбуждат към насилие срещу определен етнос, както се прави в момента в дебатите около нападенията в Кьолн“, пише в декларацията.

В текста още се казва, че ежедневното сексуално насилие, домашното насилие и сексизмът не предизвикват възмущение и с това се полагат основите на сексуалните престъпления. Това, което трябва да се направи, е да се сложи неизменно социално клеймо върху сексуалното насилие, винаги и навсякъде, без значение от къде идва извършителят.

Изследване на Агенцията на Европейския съюз за основни права от 2014 г. разкри, че повече от 1 на всеки 2 жени в Германия са преживели сексуално насилие. Една от всеки 3 над 15-годишна възраст е преживявала физическо и/или сексуално насилие. Статистиките на германската федерална полиция говорят за над 7300 изнасилвания и сексуални посегателства в Германия ежегодно. Това прави по повече от 20 на ден.

Жените, написали декларацията, обясняват, че мечтаят за общество, в което всеки, без оглед на етнос, сексуална ориентация, джендър, религия или изразяване на себе си, се чувства в безопасност, защитен от вербални и физически нападения – на улицата, у дома, на работа или в Интернет. Това са основите на свободното общество.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Лили Илиев

Лили Илиев е родена в Германия през 1985 г. в семейството на германка и българин. Завършва литература и славянска филология. В момента работи в Берлин в образователна неправителствена организация и като редактор в икономическо издание.