Какво значат гастролите на антисемита Дянко Марков в Европейския парламент?

Отворено писмо до г-н Андрей Ковачев, член на Европейския парламент

До г-н Андрей Ковачев,
член на Европейския парламент

Копие: г-н Мартин Шулц,
Председател на Европейския парламент
Копие: г-н Бойко Борисов,
Председател на политическа партия ГЕРБ

Г-н Ковачев,

На 13 октомври в една от залите на Европейския парламент в Брюксел се е състояла за четвърти пореден път среща от поредицата „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989 г.“ под мотото „Комунизмът и несломимият човешки дух!“. Тя, както и предишните, е била организирана и спонсорирана от българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев.

По този повод към Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия и към „Маргиналия” се обърнаха група евреи, живеещи в Холандия. Някои от тях произхождат от България, други – не. Те имат тревожно питане към организаторите на тази четвърта среща. Към тях се присъединява и българският клон на международната организация Б’ней Брит.

Въпросите, които тревожат питащите, тревожат и нас, редакторите и сътрудниците на сайта „Маргиналия”. И те са следните: Защо българският евродепутат Андрей Ковачев кани на своята проява Дянко Марков? Не знае ли Ковачев кой е известният легионер Дянко Марков? Поканването на Марков на семинар в Европейския парламент означава ли че евродепутатът Ковачев споделя възгледите на Марков, отричащи отговорността и вината на властите на Царство България за депортирането и унищожаването на 11 343 евреи в нацистките лагери на смъртта през март 1943 г.?

Защото Дянко Марков действително е антикомунист, наистина е бил дълги години в комунистическите затвори. Но в днешна България този човек е известен най-вече с това, че пламенно защитава дейността на крайната националистическа и откровено антисемитска организация „Съюз на българските национални легиони”, която е приветствала плановете за изгонване и по-нататъшно унищожаване на евреите както от т.н. „стари предели” на Царство България, така и от т.н. „нови земи”, т.е. от Беломорска Тракия и от Македония. Дянко Марков ще остане в паметта на нашите съвременници с откровено расисткото обяснение на причините за депортацията и унищожението на македонските и на беломорските евреи: „Те бяха лица без гражданство, т.е. враждебно население. Враждебното население винаги по време на война бива депортирано”. Нима Марков не знае, че тези евреи със специално постановление на МС на Царство България № 31 от 5 юни 1942 г. са изключени от кръга на хората от т.н. „нови земи”, на които е било дадено българско гражданство?

Твърденията на Марков не са нищо друго, освен оправдаване със задна дата на геноцида. Те означават, че той, 70 години по-късно и след като истината за отговорността и вината на властите на Царство България за геноцида през 1943 г. е всеобщо известна, не се отказал от  антисемитизма си. Толкова по-голямо е учудването и възмущението както на посочените по-горе питащи, така и на „Маргиналия”, от това, че този човек е бил официален гост на семинара на Андрей Ковачев?

Ние питаме още: кой е определил състава на българската делегация на това събитие? Въз основа на какви критерии са подбрани участниците? И повтаряме още веднъж въпроса към г-н Андрей Ковачев: Г-н Ковачев, солидаризирате ли се с антисемитските възгледи на Дянко Марков? Оправдавате ли геноцида над беломорските и македонските евреи, който би бил невъзможен, ако българската полиция, жандармерия и въобще окупационните български власти в т.н. „нови земи” не бяха вдигнали, натоварили на товарни вагони хората и не бяха ги изпратили към германските лагери на смъртта?

Очакваме публичния Ви отговор, г-н Ковачев.

 

Писмото подкрепят:

Екипът на „Маргиналия”
Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия

Проф. Надя Данова
Румен Аврамов
Проф. Антоний Тодоров
Проф. Лиляна Деянова
Кети Мирчева
Зелма Алмалех
Стефан Джамбазов
Антони Георгиев
Доц. Анна Кръстева

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.