Кристина Христова: Медии погазват етични норми и права

Offida 331Кристина Христова е председател на Асоциацията на европейските журналисти-България. Занимава се с европейска журналистика от 2003 г., когато започва развитието на подсайта на Дневник, посветен на европейските въпроси – evropa.dnevnik.bg. Учила е Политически науки в университета Париж-Х, Нантер, Франция, и Международни отношения в УНСС, София.

Ужасяващите кадри на самозапалилата се жена станаха причина за остра реакция на АЕЖ. Подкрепа получихте и от Мрежата за свободно слово. Какво мислиш за медийната среда у нас?

Погазват се основни етични норми. Потъпкват се човешки права. Не остана нищо недосегаемо! Не си ли представиха онези медии, които разпространиха видеото със самозапалилата се жена, как ще се почувства детето й, ако попадне на тези кадри, докато търси нещо в интернет? Ще види своята майка как изгаря? Това е недопустимо! А и неподготвените деца не бива да гледат такова нещо. Те нанасят непоправими щети на душата, увреждат психиката им. Аз лично не можех да спя, след като ги гледах, преди да пуснем позицията…

Правите мониторинг на електронните и печатни медии. Какви още брутални случаи на неетична журналистика ще ни разкажеш?

Наскоро попаднахме на откраднато от вестник „Всеки ден“ интервю от блога на фотографа Вихрен Георгиев – „People of Sofia“ Интервюто е с момче от София с увредено от болест лице. От „Всеки ден“ са си измислили негови думи, които са сложили за заглавие и които уронват неговото достойнство (тук няма да цитирам измислените от медията думи, за да не преповтарям обидите спрямо този човек). Първо, той не е казвал такива думи, т.е. това е откровена лъжа. Второ, манипулират текста за свои цели, за да бъде потресаващ и отчайващ, докато самото оригинално интервю е много позитивно и вдъхващо надежда! И трето, става дума и за кражба на авторски труд.

Това е жълта преса. Нейният метод на общуване е през грозното, през морално деградиращия човека текст или илюстрация. Скандалната информация е начин на съществуване…

Така е. Жълтата преса е извън етичните норми на журналистиката. Затова АЕЖ-България по принцип реагира основно на медии, които са се заявили в полето на медиите, спазващи професионални стандарти, но, в същото време, нарушаващи ги.

Но в. ”Новинар” е сред подписалите този кодекс, а на страниците му системно се появяват расистките текстове на Калин Руменов!

Да, съвсем наскоро той написа статия, в която призовава към етническа саморазправа с ромите. На среща на журналистическата общност подготвихме позиция към отговорните органи в държавата, в което призоваваме за разграничаване на държавата от медии, в които се толерира дискриминационната журналистика, езика на омразата, потъпкването на човешкото достойнство, нарушаването на законите на страната ни. Това са медии, които превръщат публичното пространство в блато, тиня! В това писмо ние призоваваме да се даде категоричен отказ за подкрепа на такива медии!

Проблемът е, че вече имаме два Етични кодекса. Единият, подписан през 2004 г., и втори, подписан през 2012 г. Раздвояването на колегията е факт. Как ще се излезе от тази ситуация? Изданията, обединени в Българския медиен съюз (БМС) демонстративно четат етичния кодекс, както дяволът чете Евангелието!

Ако бъде възстановена активната дейност на Съвета за етика в медиите, който работи по Етичния кодекс от 2004-та, ще върнем нещата в ясните им граници. Това е и единственият признат от Закона за радио и телевизия кодекс. Нека всеки определи какво счита за допустимо и какво не е допустимо. Трябва да положим разделителна линия, правила. Ако не спазваш правилата, сам се обявяваш за неетичен журналист! Не може да се създава журналистика, която не посочва източниците си, която оклеветява хората със свободни съчинения!

Дай, моля те, още примери за такава журналистика.

Може да се намерят десетки статии срещу Тома Белев, който от години се е посветил на зелената кауза, на опазването на парк Витоша например. Върху него се изляха кофи с помия, че бил взимал стотици хиляди долари, че бил от „зелената“ мафия. Всеки, който е срещал Тома Белев, може да си даде сметка за какви долни и безпочвени лъжи става въпрос! Оставям настрана политическите лица, които биват осквернявани непрекъснато с всякакви компромати и скверни намеци за личния им живот.

Говорим за етичните стандарти в журналистиката. Какво стана с комисиите за етика в електронните и печатни медии?

В началото на тази година техните председатели подадоха оставки. Сега започва процес на промени в Съвета за етика в медиите, като вече ще има само една комисия. Текат номинации за членове от медиите и гражданските организации. Изключително важно е саморегулацията на журналистите да има престиж. Съветът по етика е признат за напълно легитимен от Закона за радио и телевизия. Надявам се тази нова комисия да бъде ефективна.

В Писмото до държавните институции призовавате за „ясно позициониране“ по отношение на медии, които погазват етичните правила, не зачитат човешкото достойнство, разпространяват словото на омраза“. Убедена съм, че всички журналистически организации като Мрежа за свободно слово, Фондация Медийна Демокрация, ще подкрепят писмото. Но реалистично ли е според теб да бъдем чути?

Предлагаме държавата да преосмисли финансирането на медии. Недопустимо е според мен парите от еврофондове и държавни средства да финансират медии, които отявлено нарушават законите на страната  и европейските ценности. Искаме ясни правила за разпределяне на публичните средства по комуникационните програми, медийните пакети за изборите, държавните поръчки за обявление в медиите. Да се дава финансиране само на медии, които спазват етичните норми на Кодекса! Това ще бъде сериозен знак!

И как си представяш механизма за това? Как ще стане така, че главният прокурор Цацаров да не отиде на купона на Пик? Възможно ли е догодина, когато ни очакват местни избори, да накараме Меглена Кунева да не дава интервюта на Уикенд?

Като се обединим и действаме активно! Ние в АЕЖ-България в началото бяхме 4-5 души. Постепенно започнаха да идват нови членове, които припознаха своите ценности през позициите, които ние подготвяхме по отношение на нарушения на закона и етиката в медиите. Други, като Спас Спасов, кореспондент на Дневник и Капитал във Варна, ни припознаха, след като се обявихме в негова подкрепа в случай, в който той беше индиректно заплашен. (През 2012 г. Спас получи книгата „Изкуството на войната“ (Древни китайски трактати) на Сун Дзъ от представител на груприровката ТИМ. „Подаръкът“ пристигна с бележка на първата си страница. Тя гласи следното: „Този, който не можеш да направиш приятел или не можеш да го победиш, по-добре не се занимавай с него!“ Сун Дзъ. Светът е малък и не се управлява от Сингапур! ;))

На събирането на журналистите, които основахме Мрежата и се обявихме за всичко това, за което говориш, колегата Иван Бедров каза нещо много важно. Добре е да сме активни в името на етичните правила и в защита на „добрата“ журналистика. Но е важно, каза той, да направим каузата си „секси“. Ще стане ли привлекателна идеята да върнем Кодекса на мястото му! На трона, където го бяхме поставили преди години, когато журналистиката не беше станала помийната яма, блатото, както ти го нарече?

Ако имаме консенсус по необходимостта от етика в професията ни, ако сме достатъчно категорични и упражняваме натиск, това е важна стъпка.

А хейтването в медиите? Във форумите? Във Фейсбук? Те стават естествената среда за упадъка на медийната среда, с което започнахме разговора?

Имам теория по въпроса. Троловете, тези, които всекидневно се занимават с хейтърство, със слово на омразата, ще се самоизядат, ще загубят доверието на читателите, ясно е, че и от едната страна се плаща на тролове, и от другата, така че хората спират да вярват на написаното във форумите. Същото е и с медиите. Предлагаме саморегулацията да си върне мястото в професията ни, каквато беше преди десетина години. Иначе като цяло пада доверието в медиите. Тези, които ги използват за инструмент на манипулация, рано или късно ще се сблъскат с факта, че хората вече не им вярват. Общият спад на доверието в медиите все още не може да бъде заменен с доверие в друга форма на получаване на информация. Спазването на етиката е голяма отговорност и към професията, и към обществото и към себе си най-вече.

 

[quote_box_center]

Призив към държавните институции в подкрепа на отговорната и етична журналистика

Българските журналисти с отговорна обществена позиция, както и редица представители на академичната общност, правозащитниците и гражданското общество сме все по-силно разтревожени от влошаващата се медийна среда, масовото погазване на етичните правила в професията, незачитането на човешкото достойнство, редовното присъствие на езика на омразата и грубото поругаване на основни постижения на демокрацията и европейските ценности в немалка част от медиите в България.

Утвърждаването на ролята на медиите на „обществен страж в демократичното общество” и възстановяването на доверието в медиите като достоверни източници на обществено значима информация и идеи изисква не само активизиране на  усилията на журналистите.

Необходима е също така и ясна и безкомпромисна политика на държавата за разграничаване от практики на стимулиране и поддържане на медии, които отявлено нарушават етичните стандарти, законите на страната и европейските и национални ценности.

Разчитаме, че новото правителство ще реформира политиката на държавата, която да се разграничи от подобни практики, като създаде ясни и съобразени с етичните изисквания на журналистиката правила за разпределение на публичните средства по комуникационните програми, медийните пакети за изборите, държавни поръчки и общински обявления в медиите.

Основополагащ принцип в случая трябва да бъде както спазването на закона, така и зачитането на утвърдени през годините единни професионални етични норми.

В тази връзка се обединихме около следните предложения:

  1. Да бъде въведено задължително изискване за участие в обществени поръчки да бъдат допускани, като изпълнители или подизпълнители, единствено медии, подписали националния Етичен кодекс на българските медии, приет през 2004 г.

Допустимо е и е разпространена практика да съществуват и други допълнителни браншови кодекси или кодекси на индивидуални медии, които не противоречат на националния етичен кодекс и които се прилагат от медиите, които са ги приели. За целите на законността, ясните правила и единното третиране на всички медии в България, предлагаме в правилата за разпределение на публични средства да бъде включен утвърденият национален Eтичен кодекс от 2004, който е създаден в сътрудничество с европейски специалисти и на който е придадена юридическа стойност и сила на държавна принуда в изпълнението му с изрична разпоредба в Закона за радио и телевизия.

  1. Да бъде въведена забрана публични средства да бъдат пряко или косвено предоставяни на медии, които не са изпълнили всички законови изисквания за прозрачност на собствеността според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения (ЗЗДПДП), .
    както и към електронни медии, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик.

Предлагаме тези правила да се отнасят до всички държавни и общински структури, разпределящи публични средства, както и до търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала над 50% и общинските предприятия.

Списък на подкрепилите призива:
Асоциация на европейските журналисти-България,
Александър Кашъмов, ръководител правен екип, Фондация „Програма достъп до информация“,
Въпреки.com – сайт за културата в изкуството и обществото – Зелма Алмалех, Стефан Джамбазов,
Димитрана Александрова, журналист,
Иван Димов, журналист,
Маргиналия – сайт за човешки права, Юлияна Методиева,
Нели Огнянова, преподавател,
Мрежа за свободно слово: Аделина Марини, журналист; Еми Барух, журналист; Евгени Петров, журналист, Емил Роберт Коен, правозащитник; Ирен Филева, журналист; Капка Тодорова, журналист; Лили Тодорова, журналист; Светла Енчева, блогър и журналист; Татяна Величкова, журналист; Марин Бодаков, преподавател; Митко Новков, медиен критик; Иван Бедров, журналист; Лора Филева, журналист; Ралица Ковачева, журналист; Весислава Антонова, журналист,
Ружа Смилова, програмен директор Център за либерални стратегии и преподавател, катедра Политология, СУ,
Руслан Трад, блогър,
Светослав Терзиев, журналист, преподавател по журналистическа деонтология в СУ „Св. Кл. Охридски“,
Фондация “Медийна демокрация”,
Move.bg

[/quote_box_center]

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).