КТБ и Пеевски – време за яростна журналистика

Споделете статията:

Интервю на Юлиана Методиева със Силвия Великова, водещ на „Хоризонт преди всички“, БНР.

Силвия Великова

Силвия Великова

Аз съм радио човек. Радиото ми дава свобода, казва за себе си журналистът Силвия Великова. Завършила е българска фиолология, учи втора специалност журналистика. Става стажант в Сутрешния блок на „Хоризонт” в БНР, по-късно печели конкурс за репортер. От години е един най-познатите гласове на „Хоризонт преди всички” – като водеща, но не се отказва и от репортерството.

На закъснялата пресконференция за съдбата на КТБ управителят на БНБ Иван Искров отправи критика към „една обществена медия“, разпространила анонимен сигнал. Твоят ресор е съдебната система и си известна като най-осведомения репортер на БНР. За твоето радио се говореше, нали? Редно ли е наистина да се разпространяват в национален ефир анонимки?

Нека да върнем лентата назад. Вече е имало съдебно производство срещу Цветан Гунев, което е било укривано от медиите. Бяха обискирани офиси, изнасяха се чували, кашони с документи. На трима души бяха предявени обвинения за опит за убийство. Мислехме, че става дума за криминален сюжет. Изведнъж на пощенската кутия на радиото се получава анонимен сигнал, в който се разкриват няколко неща. Най-важното – срещу директора на Дирекция „Надзор“ Цветан Гунев от няколко дни тече съдебна проверка за неадекватен надзор на КТБ. Такава анонимка ми се случва за втори път. Като съдебен репортер преди година бях получила анонимен сигнал от т.нар. „достойни прокурори“. Както и да е. В този сигнал веднага се разбираше, че не е писан от „анонимен драскач“, както се опита да определи автора главният прокурор Сотир Цацаров. Това е човек на високо ниво на някаква институция, искали са да се каже важно нещо. Професионалното ми разбиране е, че това трябва да стане достояние на обществото. Става ясно, че Цветан Гунев е прикривал Цветан Василев, лошите му кредити, състоянието на неговата банка. Иван Искров е знаел за това, но е имал причини да го прикрива. Разпитите на Гунев, „излязъл, в няколкодневен отпуск“ според официалната версия, са били разписани от прокурора! Всичко е било официално, по установения от закона ред. Защо БНБ е мълчала? Заедно с колегата новинар пуснахме анонимния сигнал в ефира. След едно денонощие произлезе и реакцията на БНБ. Иван Искров даде пресконференция, в която обяви прекратяване дейността на Корпоративна банка.

Обществото стана свидетел на зашеметяваща динамика. В сряда се съобщава за наличието на анонимен сигнал, уличаващ шеф от държавния регулатор БНБ в прикриване на финансовите неблагополучия на една от най-конфликтните банки – КТБ; в петък главният банкер на републиката поставя КТБ под специален надзор; в неделя, на специална пресконференция, без да дава право на въпроси на журналистите, Иван Искров обяви „национализацията“ на тази банка. Какво смяташ се случва?

Трудно ми е да кажа, не съм финансов репортер. Но очевидно е, че БНБ произвеждаше непрекъснато противоречащи се сигнали. Да предположим, че водещият мотив на директорите на БНБ и лично на нейния шеф са били вложителите. Искали са да щадят хората, онези, чиито пари не можеха да се изплатят, ако банката фалира. От друга страна, изложените факти в анонимния сигнал сочат недвусмислено, че БНБ, ако и да не е участвала в тегленето на огромни кредити от КТБ, за т.нар. „лоши кредити“, то тя не е препятствала. Бездействала е, не е упражнявала никакъв надзор, което е твърде съмнително и недопустимо поведение. Вече знаем, че и уж авторитетната и солидна одитна фирма КПМГ е издавала отчети за перфектно състояние на КТБ. Какво излиза? Твърде много фактори са замесени! Знаеш ли, че Иван Искров, откакто е назначен на този пост през 2007 г., не се е виждал нито веднъж с медиите? БНБ е най-затворената институция.

Тези фактически събития са като от криминален филм, както казваш. Задават се обаче и въпроси за професионалната етика на журналистите, произвеждащи информация в кризисен режим. Доколко етично беше да се оповестят имената на хората, обвинени за опит за убийство на Делян Пеевски?

Имената им бяха разпространени на публично съдебно заседание! В прокурорското постановление беше записано, че Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са се опитали да убият Пеевски. Адвокатите им още вечерта след съдебното заседание заявиха, че ще съдят прокуратурата за накърнената им чест. И това е адекватно. Не е възможно да не оповестим тези факти. Впрочем, медиите ги обвиняват и когато питат, и когато не питат…

Прави впечатление информационното поведение на агенция ПИК. Какво мислиш за нея?

Първото появяване на Делян Пеевски беше с интервю пред тази агенция. През последните месеци продължи тази контролирана от него публичност. Очевидно има доверие в ПИК, знае, че няма да се намесват в тезите му. Защо, откъде произлизат техните отношения, не е моя работа. Но е важно да си кажем: нито една медия няма достъп до Делян Пеевски. Само след излизане от следствието ни по т. нар. опит за убийство каза няколко думи. В смисъл, ето, смятате ме за най-силния човек в държавата, но ме разследват, нали? И на пресконференцията след евроизборите Пеевски говори, но това беше негово едностранно съобщение, консултирано с пиарите му. Нямаше диалог.

Май е време брилянтно за журналистика?

Трябва да знаеш докъде можеш да работиш. Имаше медии, за които казусът с КТБ не съществува. По ТВ7, например, излъчваха 5 минути за опита за убийство на Делян Пеевски, а за КТБ – бланк. Трябваше БНР да свърши работата, а после да ни цитират… Е, до Цветан Василев не се добрахме. Това си е удар на бТВ, те си знаят как са го постигнали. В БНР не искаме журналистически удари на всяка цена.

В коментарите преобладава тезата, че процесите и в банките, и в политиката, а и в медиите се управляват от двама души.От депутата от ДПС и от почетния председател на Движението за права и свободи доктор Ахмед Доган. Защо в националния ефир не чуваме Доган? Ти искаш ли да направиш интервю с него?

Откровено казано, нямам контакти. Освен с пресцентъра на ДПС. Ако бих си осигурила достъп до Ахмед Доган, бих направила живо интервю, не на запис. Искам го в ефир, да отговаря на всичките ми въпроси.

Например?

Ами например, бих го питала вярно ли е, че Цветан Василев не е бил съгласен да се назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но той, Доган, е настоявал?!

И какво стана след тази настойчивост? Протести, оставка, цяла година медиите се занимават с въпросите около Корпоративна банка, а тя се оказа куха банка, някои дори твърдят, че и Министерството на финансите наскоро е изтеглило огромен кредит, други държавни фирми също, говори се, че и Иван Костов си държал там парите.

Както и да е, сега в КТБ няма пари, държавата трябва да й плаща, за да си вземат парите хората! Операция „бързо спасяване“, както го нарекоха колеги от „Капитал“. А какво ще стане с КТБ, с БТК, с „Петрол“?

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).