Млада жена предлага аромати от „Българска роза“, такета и Коран. Интервю със Сибел Мехмед.

Споделете статията:

Госпожо Мехмед, в медиите заговориха за вас по повод откритата книжарница за мюсюлмани до джамията в Кърджали. Как се зароди идеята?

Откриването на ислямската книжарница в град Кърджали беше моя идея, одобрена от съпруга ми – районния мюфтия на Кърджали, който съответно получи и пълната подкрепа и на Главно мюфтийство. Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи лично присъства на откриването на ислямската книжарница, което се състоя на 17 ноември 2014 г. Той ясно изрази задоволството си и се помоли за „хармония и разбирателство на цялото общество“.

Посетителите на книжарницата са вярващи, нали? Не е ли твърде закъсняла тази идея? Междувременно в обществото се зародиха всякакви съмнения за разпространение на селяфистка (салафистка) литература, а вие едва сега започвате да предлагате преводи от арабски на турски на свещената ви книга. Означава ли това, че искате книжарницата ви да се превърне в средище на „канонизирана“, тоест само за разрешена от Главно мюфтийство, книжнина?

В ислямската книжарница идват предимно вярващи хора, които искат да четат книги за исляма. Главно мюфтийство има повече от 80 издадени книги, които се предлагат тук в книжарницата. За мюсюлманите, които искат да четат книги за исляма на турски език, снабдяваме книжарницата с издания на фондация „Диянет“ – официалната религиозна  институция,  представляваща  мюсюлманите в Република Турция. В същото време се предлага и всичко необходимо за един мюсюлманин – молитвени килими, забрадки, такке, миск (парфюм), мисвак (четка за зъби), броеници и много други. Продават се козметични продукти и сувенири на фирма „Българска роза“ от Карлово.

Разкажете за себе си за съпруга си. Търсила съм Бейхан Мехмед за помощ и контакти във връзка с процеса срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на  религиозен фундаментализъм. Той се ползва с авторитет в града…

Завършила съм  Средно духовно училище в град Шумен. Преди шест години се омъжих за  Бейхан. От 2010 до 2013 г. водя целогодишен Коран курс. В името на Аллах, без да очаквам възнаграждение. От 2014 г. съм  Ваизе –  Проповедничка и Учител в целогодишния девически Коран курс към Районно мюфтийство в Кърджали. А през 2014 г. завърших задочно Висшия  ислямски институт  в София.

В книжарниците продавате и забрадки, един конфликтен артикул през погледа на националистите… През 2011 година изключиха една осмокласничка – Сайде Мехмед от Горно Краище, защото искаше да ходи в училище забрадена. Още чака решението на Върховния административен съд да отсъди дали бе нарушено правото й на религиозна свобода. Кажете, има ли момичета, които ходят забрадени в училище в Кърджали? Кои са купувачите ви?

Забрадките се купуват не само от жени мюсюлманки,които ходят забрадени в социалния си живот, но и от жени които ги използват само при специални случаи – мевлид (панихида), по време на дженазе (погребение), празниците (Курбан и Рамазан байрям), както и през Свещените дни и нощи. Голяма част от ученичките ни в духовното училище в град Момчилград също са със забрадки. Също така ученичките, които идват в целогодишния Коран курс, са забрадени.

В Кърджали, град с преимуществено мюсюлманско население, наскоро популярната верига „Хеликон“ също откри книжарница. В сравнение с вашата, тя е с раздвижен, модерен дизайн. В нея се продават светски книги, любовни романи, криминална литература, философия, има и политически речници. Как мислите, къде ще отиват купувачите – при вас, или при „Хеликон“?

Преди откриването на ислямската книжарница, изданията на Главно мюфтийство се предлагаха от Районно мюфтийство – Кърджали. Но ние впоследствие излязохме на пазара, близо до хората. Ние сме специфична книжарница, взела правата си от конституцията на страната ни. Надяваме се да бъдем в полза на хората, които се интересуват от религията ни. Както се казва в една поговорка, всеки  влак си има пътниците. Пожелавам успех и на „Хеликон“ както и на другите книжарници. Трябва да отделяме повече време за четене на книги, които изграждат в нас добрия морал. Именно за това първото знамение в Корана е „Чети в името на твоя Създател“.

Въпросите зададе Юлиана Методиева.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).