Мога ли да попреча на Джамбазки, Каракачанов и или Валери Симеонов да гласуват?

Споделете статията:

Представете си, че на парламентарните избори в неделя се бях опитала да попреча на Ангел Джамбазки, Красимир Каракачанов или Валери Симеонов да упражнят правото си на глас. Бих могла да се позова на най-възвишения аргумент – Конституцията на Република България. Достатъчно е да кажа, че тримата нарушават чл. 6, алинея 2 от нея, в която е записано, че не се допуска ограничаване на правата на гражданите „основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние“. И понеже се опитват да ограничат правото на българските изселници в Турция да гласуват, искам и аз да огранича тяхното, за да видят какво е. Тъй като ръстът ми не достига и 1,60 и в училище бях все на косъм от поправка по физическо, а те са трима здрави и чистокръвни български мъже, пък аз съм само една, бих могла да включа и група приятели и съмишленици в начинанието.

И така, вдигаме се с моята вярна дружина, препречваме пътищата на тримата патриоти и в продължение на пет часа не им позволяваме да стигнат до избирателните си секция. През това време цялата държава се чуди какво да ни прави. Свиква се извънредно заседание на кабинета, на което се обсъжда моето поведение. Бивам призована да пусна тримата да упражнят конституционното си право на глас. Героично отказвам. След пет часа идва жандармерия и вече се налага да пуснем обединените патриоти по пътя им, колкото и да сме герои.

Разбира се, не бих направила подобно нещо. Защото не мисля, че да ограничаваш правата на едни хора в името на правата на други е добра идея. По-важният въпрос обаче е – реалистичен ли е сценарият, който описах по-горе?

Какво ще стане, ако се опитам да попреча на Джамбазки, Каракачанов и Симеонов да гласуват? Естествено, че по най-бързия начин ще дойдат представители на реда, без за това изобщо да се налага да искат мандат от Народното събрание. И веднага ще отстранят мен и вярната ми дружина от пътя на патриотите. Може да се стигне и до арести. А онези, чийто път сме пре препречили, ще имат пълно право да ни дадат под съд.

Дори много по-безобидни акции на протест могат да доведат до близки срещи с полицията, задържане на лични карти, заплахи за арест. И моята лична карта беше задържана веднъж, за около половин час – през 2012 г., когато участвах в протест пред Руското посолство в подкрепа на пънк групата „Пуси Райът“. Бяхме има-няма 5-6 души и не препречвахме ничий път. В подкрепа на групата си бяхме направили маски от цветни потници в стил „Пуси Райът“. Вече не помня дали протестът беше координиран със Столична община, но със сигурност беше обявен, защото присъстваха и медии. Полицията веднага дойде – защо нарушаваме реда, защо сме с маски и т.н.

Защо тогава Джамбазки, Каракачанов, Симеонов и агитката, предвождана от тях, могат в продължение на 5 часа безнаказано да издевателстват над човешки същества, български граждани и гласоподаватели, за да им попречат да упражнят правото си на глас? И защо се налага правителството да прави извънредно заседание, за да мисли какво да ги прави?

Елементарно, Уотсън. За разлика от мен и моите приятели, „Обединени“ патриоти са желан партньор и на ГЕРБ, и на БСП – двете партии, които имаха шанс да спечелят изборите. В името на мирното съвместно съществуване на тях им се разминават безнаказано редица изказвания и действия, които са не само на ръба, а и отвъд закона. Нещо повече – самата политика, както и публично допустимият език, стават все по-националистически и все повече включващи омраза. Единствената разлика е, че при едно управление на ГЕРБ родният национализъм ще се равнява повече с европейските си форми, а при управление на БСП – с руските.

Обединени патриоти“ обаче трябва много внимателно да следят какво се случва със Слави Трифонов и неговото шоу. Каква е връзката? Допреди по-малко от седмица на Слави всичко му беше позволено. Той можеше да ползва ефира на bTV за собствената си кампания, за разпространяването на собствените си идеи за референдум и за поставяне на ултиматуми колко лошо може да стане, ако парламентът не гласува „народната воля“. Това, че на въпросите в референдума утвърдително отговориха доста по-малко от половината българи, имащи право на глас, е дребен детайл. Слави можеше да си позволи да изнесе „концерт“ на Орлов мост в ключов момент от кампанията си и да представи събитието именно като концерт, а не като предизборен митинг, какъвто то всъщност беше. Можеше да си позволи още много неща, които бяха в разрез с базисни медийни правила.

Непосредствено след изборите Слави получи „жълт картон“ – негово предаване беше спряно с аргумента, че той използва телевизията за лични цели. Не че такова използване се случва за сефте (вж. горния параграф). Явно обаче след изборите за него „палачинката се е обърнала“. Поне – докато не застане на правилната страна. И ако не се поучи от дадения му урок, следващия път ще падне не отделно предаване, а цялото му шоу. Освен това ще бъде толкова омаскарен (има #кой да се заеме с тази задача – #който написа пасквилите срещу „Да, България“ например), че ще загуби голяма част от фенската си маса.

Засега „Патриотите“ са желан партньор и няма изгледи тази ситуация да се промени в скоро време. Никой не знае обаче какъв вятър може да задуха. Може Ахмед Доган да успее да убеди управляващите, че е по-желан партньор. Няма да му е за първи път. Не е изключен вариант например, в който идеята за широка коалиция стане вървежна. Например – ако се налага България да доказва пред ЕС, че не иска да бъде на „втора скорост“, а махалото на БСП се люшне в обратната посока и столетницата отново започне да работи върху имиджа си на „европейска левица“. Или ако ГЕРБ се разпадне и се образува нещо, което още не можем да си представим какво е. Или ако по някаква причина да си хуманист стане по-секси от това да мразиш.

При тези и при много други хипотези родните националисти може да се окажат излишни, а словото на омраза – нелегитимно. Тогава Джамбазки, Каракачанов, Симеонов и подобните на тях няма да могат безнаказано да си позволяват да издевателстват над хора само заради това, че тези хора искат да упражнят конституционното си право на глас. Няма да вдъхновяват и/или предвождат акции срещу роми и бежанци, анти-гей паради и всякакви други прояви на омраза.

Току-виж дори стане възможно да бъдат съдени според делата си.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Светла Енчева

Светла Енчева е блогър (автор на "Неуютен блог"), социолог, активист в областта на човешките права. Завършила е специалност "Философия" през 1998 г. Преподавала е социология в Югозападен университет "Неофит Рилски" от 1998 до 2009. От 2009 до 2015 работи като анализатор в Социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. От 2015 до средата на 2017 г. посвещава усилията си основно на Marginalia. Работи на свободна практика. Свири несистемно на бас китара.