Не сте патриоти

DG

Дмитрий Глуховский е московски писател от поколението на родените през 80-те години на миналия век, журналист, водещ на радио- и тв предавания.  

Текстът е публикуван в руския сайт сноб.ру.
Публикуваме го заради приликите между обществените дискусии в Русия и в България за властта, пропагандата и корупцията, състоянието на обществото и икономиката, свободата и несвободата, патриотизма и национализма. И заради провокацията към критическо мислене.

 

Те нарекоха себе си патриоти, а нас – либерали. А ние се съгласихме, примирихме се, не отговорихме на това разделение и противопоставяне, като че ли е точно така, като че ли можеш да си или едното, или другото – ако си либерал, значи не можеш да си патриот.

За мен да обичаш Русия означава да искаш за нея икономическо чудо, подобно на германското, японското или китайското. Да пожелаеш Русия да напусне галерията на банановите републики и да се върне сред световните държави. Да си патриот означава да правиш всичко така, че всеки гражданин на страната ми да се чувства защитен – преди всичко от държавата си, а след това от другите държави – спокоен за утрешния ден, за образованието и здравеопазването. Моята мечта е силна и единна Русия, в която не управлява корупционната мрежа, а законът. Където мощната култура и силната икономика привличат към нея съседите й и страните от Третия свят. И в основата на всичко това – свободата на всеки човек и свободата на целия народ. Аз съм за свободата, затова аз съм либерал.  Но защо не съм патриот?

Патриоти ли са тези, които подкрепят присъединяването на Крим? Но тази стъпка ни струваше отношенията с целия цивилизован свят. Струваше ни нова желязна завеса, пагубна икономическа изолация, превръщането в обезправена страна, която вместо в ООН скоро ще се присъедини към клуба на човекоядците като Сирия, Венецуела и Северна Корея. В този клуб можем да се радваме само на едно: ще бъдем негов председател. Не сте патриоти вие, вие сте троглодити, неумеещи и не искащи да планирате живота си с ход напред.

Патриоти ли са тези, които искат създаване на „Новороссия” и разпадане на Украйна? Понеже така като че ли възстановявате СССР? Не, във войната с Украйна вие мечтаете да върнете Русия в старите имперски граници. Настройвате срещу нас за столетия напред най-близкия братски народ и плашите останалите народи, които ни заобикалят. Точно вие тласкате украинците в обятията на НАТО – самите вие. Обричате ни на пожизнено безсмислие в най-голямата единична килия в историята на човечеството. Разбивате мечтите ни за могъща съвременна Русия в старите й граници. Не сте патриоти вие, вие сте обладани от носталгичен маразъм.

Патриоти ли са тези, които предвкусват втора студена война, които очакват реванш от Запада за поражението в първата? Тези, които се мерят вечно с проклетата Америка за всичко: национално достойнство, дължината на балистичните ракети, мащабите на военните престъпления? Те, които винаги питат: ако за Америка може, за нас защо да не може? Ами просто защото Америка е осем пъти по-мощна икономически, защото има най-силната армия в света, защото, въпреки всички нейни несправедливи войни, има подкрепата на огромен блок съюзници. А ние изтощаваме собствената си страна с икономическа безизходица, развеждаме се с търговските ни партньори, създаваме кошмари на съседите ни, строим нова империя от морски пясък. Китай изчака икономиката му да отбележи 15 пъти по-висок ръст, преди дори да намекне за връщане към имперските амбиции. А ние започваме строителство на новата империя с гол задник и с единствени активи една еуфория и телевизионни антидепресанти. Този гол пясъчен империализъм ще свърши както е свършвал досега. С колапс. Искате да изпиете силите на нашата Родина с нова надпревара във въоръжаването, както се случи само преди четвърт век, отново искате планова икономика, двудневни опашки за месо, народни вълнения и сваляне на правителства. Не сте патриоти вие, вие се загубени в горите партизани, които половин век по-късно продължават да изстрелват откоси по пътнически влакове.

Дали са патриоти тези, които оправдават всяка дума и действие на сегашния режим, за да не загубят привилегиите си, да останат на хранилката, защото най-добрият, ако ли не единственият бизнес в нашата страна, може да се прави, ако се влееш в кръвоносната система на държавните пари. Всъщност не ви пука кой е в Кремъл, дали ще се кръстите на Великден или ще постите на Рамадан, все едно ви е дали у нас е демокрация или монархия. Важното е вените да не са стеснени, а синкавата венозна кръв на бюджетните вливания да ви е наблизо. Не сте патриоти вие, вие сте пиявици.

Кой друг е патриот? Тези, които носят тениски с лика на Путин? Вие сте обикновени жертви на телевизора. Тези, които крещят колко са готови да ядат картофи вместо пармезан и как никога няма да ходят във Франция? Вие сте обикновени кретени.

Има ефективни държавни модели. Въпреки различията, всички те се крепят на едно: на свободата на човека. Гражданската, политическата, предприемаческата и личната свобода. Страните, даващи на всеки човек свободата му и отговорността за собствения му живот, преживяват небивал разцвет на икономиката и културата. Примери: Европа, САЩ, Япония и даже Китай, чийто пазар е свързан не с мракобесията на Мао, а с икономическата либерализация на Дън Сяопин.

Има и неефективни модели. Основани на потискането на частната инициатива, на заблудата на хората, на колективната отговорност за корупцията, на паразитната икономика, на семействеността и клановете на властимащите, на подмяната на свободната мисъл с идеологически клишета. Страните, потискащи личността и заменящи свободата с процедура, стагнират и деградират. Ако в миналото такива страни са могли да просъществуват столетия, днес, в бурно развиващия се свят, всяко задържане на развитието може да доведе до стремителното им деградиране. Примери: Иран, Венецуела,  Северна Корея.

Няма никакъв особен път на Русия. Особен път – чучхе – има Северна Корея. И виждаме (докато още сме способни да видим) къде е отвел той. Трябва да избираме между свободата и несвободата. Между бъдещето и миналото. И истинският патриот трябва да избере бъдещето.

Опитват се да ни убедят, че либералите са провалили Русия. Не. Империята бе провалена от бандитския, грабителски капитализъм, основан не на свободата и не на честната конкуренция, а на феодално-криминални принципи.

Казват ни, че либералният Запад се опитва да ограби Русия. Скоро след въвеждането на санкциите, ние ще разберем, че най-големите наши фирми, ако ли не и цялата държава живее назаем, живее с парите на проклетата Европа.

Нищо особено – просто пак ни лъжат.

Наричат ни либерасти и русофоби, макар да желаем за Родината си разцвет, освобождаване от  корупционния октопод, законност, права и свобода за всеки човек, а не само за човека на Системата, интеграция в цивилизования свят, където Русия може да бъде могъща свободна демократична държава. Да, аз искам моята страна да прилича на САЩ и да си съперничи с Америка като равна. Кое му е русофобското?

Обичам Русия и затова искам за нея най-доброто. И затова ругая тези, които днес я управляват: един хитър политик и неговите глупави съученици. Група случайни хора, с които не искам и няма да отъждествявам Родината.

За тези, които днес измислиха да се наричат „патриоти”, има много по-точни названия: националисти, шовинисти, мракобесници, популисти, реакционери. Думата „патриот” е заета вече от нас.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика