Невероятната съдба на Малала Юсафзай

В началото на септември пресцентърът на военното разузнаване ИСИ в Исламабад, Пакистан, съобщи за залавянето на нападателите на Малала. Десетте бойци признали пред командира на пакистанските талибани, че са участвали в атаките срещу 15-годишнината тогава активистка.

За нея не се говори много в родните медии. Истински значимите неща се случват, докато ние се инатим пред превратностите на живота. През това време една тийнейджърка успява да се опълчи на талибанските групировки и да размаха пръст пред света като сигнал за несправедливостта и потъпкването на човешките права в Арабския свят. Тя е Малала Юсафзай, 17-годишното момиче от Пакистан, простреляно от талибани, докато пътува към училището си. Нейното име поражда нестихващ интерес у медиите от САЩ до Япония, хиляди хора стават нейни последователи, среща се с кралица Елизабет II, с американския президент Обама и с председателя на Европарламента Мартин Шулц. Генералният секретариат на ООН, по инициатива на Бан Ки-мун, обявява 12 юли за Ден на Малала. Как една мюсюлманска девойка с хиджаб се превърна в толкова значима личност за човечеството?

Photo_de_famille_lors_de_la_remise_du_25e_prix_Sakharov_à_Malala_Yousafzai_Strasbourg_20_novembre_2013_06

Малала се ражда в пакистанското градче Мингора в семейството на пущунския просветен деец Зиаудин Юсафзай. Израства в една нетипична за арабския свят среда на толерантност, разбиране и отстояване на човешките ценности – още като малка пред нея се разкрива тайната на науката, изкуството и литературата. Това обяснява пламенния ѝ стремеж към образованието, което според нея дава смисъл на човешкото съществуване. На 11 Малала започва да списва блог в интернет за това колко важно е образованието. Дори започва да пише за Би Би Си в родината си още от 12-годишна възраст. В началото ѝ предлагат да използва псевдоним, но тя отказва. Баща ѝ, който е бил директор на девическо училище, я подкрепя напълно. Майка ѝ – оставена без образование заради племенните порядки, иска поколението на дъщеря ѝ да получи онова, което на нея ѝ е било отнето. Именно затова Юсафзай настоява всички деца, независимо от техния пол, произход или социално положение, да имат възможността да посещават училище. Малала се нагърбва с една нелека задача, наистина опасно изпитание, което може да струва живота ѝ в ситуацията, в която се намира нейната страна.

През 2009 г. само за месец няколко терористични групировки взривяват три девически училища в северозападен Пакистан. В продължение на две години са разрушени над 200 училища в долината Сват – честа арена на кървави атаки. Две експлозии разтърсват и университета в Исламабад през последните няколко години. Юсафзай отказва да приеме забраната за достъп до образователната система на момичетата, налагана от шериата, с което си навлича гнева на ислямските фундаменталисти. Активната ѝ позиция срещу репресиите и ограниченията на религиозните фанатици води след себе си превратния момент в живота на тогава 15-годишното момиче.

На 9 октомври 2012 г., докато пътува заедно със свои съученички и с учителката си към училището в северозападния пакистански град Пешавар, въоръжени нападатели нахлуват в автбоуса и откриват огън, а след това бягат. Малала е простреляна в главата и врата, нейна приятелка също е ранена. За щастие, животът и на двете е вън от опасност. Пакистанският президент, премиерът и лидерите на различни опозиционни партии осъждат нападението. Такава е реакцията и на „Амнести интърнешънъл“ и ООН. „Бъдещето на Пакистан принадлежи на Малала и смели млади момичета като нея. Историята няма да запомни страхливците, които се опитаха да я убият в училище“, заявява посланикът на САЩ в ООН Сюзън Райс. Талибаните поемат отговорност за нападението, оправдавайки деянието си с това, че Юсафзай е „прозападно настроена” и ги критикува. „Ние сме срещу светската образователна система“, казва говорителят на групировката Ихсанулах Ихсан пред агенция „Ройтерс“.

Всъщност куршумът идва след краткия въпрос „Ти ли си Малала?”. Със сигурност това на пръв поглед безобидно мюсюлманско момиче е стреснало джихадистите, които откриват в нейно лице опасен идеологически враг. След опита за покушение Юсафзай е транспортирана в Лондон, където продължава нейното лечение. Но дори в английската столица, след това ужасно житейско събитие, Малала не спира да убеждава света в несправедливостта и ретроградното отношение на ислямистите към жените в арабските страни.

Тя се превръща в лице на борбата за образование на момичетата по целия свят, не само в Пакистан. Тя е галеното дете на медиите и има защо. Става корица на сп. „Тайм“, дава интервюта за вестници като „Ню Йорк Таймс“ и „Гардиън“, заваляват покани за участия в телевизионни продукции.

Малала Юсафзай е най-младият човек в историята на Нобеловата награда, номинирана за приза заради обществената си активност. Тя е носител на наградата за защита на човешките права „Сахаров“, признание от „Амнести интернешънъл“, статуетката „Анна Политковская”, която се присъжда на жени, защитаващи човешките права по време на войни и въоръжени конфликти.

Чуйте нейната реч пред Общото събрание на ООН и сами ще се убедите в нейните лидерски качества. Малала говори пламенно и убедително, с присъщия за истинските мечтатели патос, който носи усещане за справедливост, за отстояване на човешките права и свободи, за вяра в утрешния ден, за ясна проекция на бъдещето. Денят на Малала се превръща в своебразен празник на свободата, толерантността и образованието. Той събира всяка година над 500 млади лидери от цял свят, които дискутират проблемите, свързани със свободния достъп на децата от кризисните райони до образователната система.

Редица знаменити личности се вдъхновяват от младата пакистанка – като започнем от фронтмена на U2 и бележит благодетел Боно, та стигнем чак до комедийния водещ Джон Стюарт, който шеговите поиска да я осинови. От нея се впечатляват Мадона, Анджелина Джоли и Елън Дедженеръс.

С милионите жени по цял свят, които насила са ограничавани в образованието си, се заема новосъздаденият благотворителен фонд „Малала”. Организират се редица обществени търгове на картини и ценни колекции, концерти и изложби, приходите от които отиват за построяването на училища за момичета в страни като Пакистан, Афганистан, Иран и Сирия.

Малала Юсафзай разби на пух и прах архаичните представи за смирената мюсюлманска девойка, кротко подчиняваща се на джихадистките закони. С активната си хуманитарна дейност пакистанката се нареди достойно до имена като Беназир Бхуто и Аун Сан Су Чи. Несъмнено, само на 17 години, Малала се превърна в една от най-значимите личности в човешката история.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Томи Бисеров

Томи Бисеров е студент по право в СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури. Основател е на младежката платформа Revolution of Love. Занимава се и с изпълнителски изкуства.