Отнеха ми детето, защото съм трансполова

Споделете статията:

Трансполовата жена Алиса Некрасова вече цяла година се бори за правото да възпитава сина си, който е ученик. След развода бившата й жена чрез съда ограничава родителските права на Алиса. Сега тя може да се срещне с детето си само с разрешението на бившата си съпруга.

Съдът приема това решение въз основа на психологическа експертиза, която, по думите на Некрасова, е извършена с множество нарушения. Тя вече почти две години не е виждала детето си. Бившата жена не й разрешава да общува с него, не изпраща снимки на детето, нищо не разказва за него и даже се е отказва от присъдената й от съда издръжка. Алиса се е опитвала да се споразумее с нея, като й обещава отново да стане мъж, ако й дадат възможност да възпитава сина си. Но бившата съпруга и всичките й роднини заемат непреклонна позиция: трансполов човек не може да бъде родител. Алиса Некрасова разказва в интервю пред „Радио Свобода“ защо законът и здравият разум са безсилни в борбата срещу хомофобията.

Защо бившата ви жена е подала иска за ограничаване на родителските ви права?

Тя официално на всички казва, че трансполовите хора не трябва да възпитават деца и че бъркотиите, които създава половата ми идентичност, вредят на сина ни. Мисля, че бившата ми жена използва хомофобията, за да ми отмъсти за развода. Казах й, че искам да съм жена много отдавна, още преди синът да се роди. Тя се учуди, но прие избора ми и ме поддържаше морално и материално. Продаде свой недвижим имот, за да мога да си направя операцията за смяна на пола. Синът ми беше на две години, когато си направих операцията (по това време вече няколко години изглеждах като жена) и той прие това нормално. Ние с жена ми планирахме да имаме още деца чрез процедурата „ин витро“. Тя никога не е била хомофобка, възгледите й бяха прогресивни. В нашето семейство проблемите започнаха не защото станах жена, а поради обичайните за мнозинството хетеросексуални двойки причини.

Какви?

След приемането в Русия на закона, който забранява пропагандата на хомосексуалността, реших, че трябва да емигрирам. Ние с жена ми отдавна живеехме като еднополова двойка с дете. Съседите, роднините и приятелите възприемаха това нормално. Но виждах, че положението в страната се влошава, че хомофобните настроения в нея нарастват и поради това трябва да напусна Русия преди синът стане ученик. Избрах да емигрирам в Уругвай. В тази прекрасна малка държава в югоизточната част на Южна Америка еднополовите бракове са разрешени и дискриминацията е забранена. През 2013 г. се преселихме там. Жена ми лошо понесе емиграцията и и ние почнахме да се отдалечаваме един от друг. Освен това, аз много исках да имам още деца, а тя – не. Бившата ми съпруга планираше да получи второ висше образование, но в Уругвай нямаше такава възможност. Стана очевидно, че вървим по различен път, че имаме много противоречия. Казах й, че не разбирам за какво ни е по-нататък да живеем като едно семейство. Скоро след това срещнах друго момиче и с него смятахме да сключим брак. Заради детето и заради съвместния ни бизнес много исках да съхраня порядъчни отношения с бившата си жена. Но тя беше настроена много враждебно. И изведнъж изчезна заедно със сина ни, без да ме предупреди. Стана ясно, че бившата ми съпруга е избягала в Русия и веднага е подала иск в съда, искайки от мен огромна издръжка. Тя водеше нашето счетоводство и ме остави почти без средства за съществуване. Не можех да напусна Уругвай, а когато долетях в Русия, ми забрани да се срещам със сина и поиска от съда да ми бъдат отнети родителските права.

Какви бяха юридическите основания на съда да ви ограничи родителските права?

Решението се основава само на това, че съм трансполова. Жена ми направи извънсъдебна експертиза, която първо съдът не искаше да приеме, а след това я приобщи към делото. Тя е направена с много нарушения. Например, изработвали са я без моето участие. В нея има много фактически грешки и откровени лъжи. В края на краищата съдът, основавайки се на закона за защита на децата от информация, която може да увреди здравето им, постанови решението си. Става така, че аз, който съм роден баща на сина си, представлявам сам по себе си тази вредна информация. Освен това, в експертизата са копирани снимки от моята страница в социалната мрежа. На тях се вижда „Маршът на разнообразието“ в Уругвай и сватбата ми с нова жена, при това чужденка. Впрочем, детето ми не беше на „Марша на разнообразието“, който си беше открито и съвършено законно събитие. В експертизата е написано, че синът ми страда, че съм си сменила пола. Моето дете от самото си раждане знаеше, че има майка и Алиса. Синът ми още от бебешка възраст виждаше, че баща му изглежда като леличка, и се отнасяше към това съвсем нормално. Нима сега, след години живот без мен, е станал хомофоб?! Това не може да бъде! Освен това, в експертизата не беше доказано, че детето има каквито и да са проблеми с половото си самоопределение. Той смята себе си за момче и си играе с типични момчешки играчки.

Поддържате ли връзка със сина си по интернет или чрез други роднини?

Не знам почти нищо за него. Бившата ми жена не живее там, където живееше, и не вдига телефона. Нейните приятели и роднини ме игнорират. Не позволяват на сина ми да общува с мои роднини. Майката на бившата ми жена – хомофобка и продукт на руската телевизия, казва, че на детето не е нужен никакъв баща. Бившата ми съпруга сега живее с мъж и се опитва да направи така, че синът да ме забрави и да казва „татко“ на новия мъж. Ако детето пита за мен, тя отговаря, че съм болна и и съм способна да му причиня злина.

Опитахте ли да се споразумеете с бившата ви жена?

Убеждавах я, че не бива да зачерква от живота на сина един от родителите му. Казвах й, че отсъствието на баща ще се отрази зле на психическото здраве на момчето. Предлагах й издръжка, както и й дам апартамента си. Говорих й, че съм готова още веднъж да си сменя пола и пак да стана мъж, ако тя се съгласи да общувам със сина си.

Наистина ли бихте направила това?

Да, заради сина си. Не мога да се преструвам, че нямам дете, и да си живея спокойно по-нататък. Но бившата ми съпруга казва, че иска само едно: главата на новата ми жена, положена на поднос.

Това как да го разбирам?

Тя ме ненавижда и тъпо ми отмъщава, спекулирайки с хомофобската тема. Аз ще защитавам правото да възпитавам сина си. Сега адвокатът ми подаде апелативна жалба срещу решението на съда за ограничаване на родителските ми права. Ще се стремим да бъде направена обективна съдебна експертиза.

Сега живеете в Уругвай. Имате ли планове да останете там?

Връщам се скоро в Русия и ще остана там, докато не възстановя родителските си права. В Уругвай много ми харесва: там темпото на живота е спокойно, а хората са доброжелателни. Но е нужно да отида в Русия. За мен пресичането на руската граница и паспортният контрол там са цяло събитие. Граничната полиция почва да се суети, викат началници, дълго разглеждат документите ми, съвещават се.

Често ли в Русия се сблъсквате с хомофобията?

Веднъж служители на телефонната компания не ми продадоха нова сим карта, защото, аз според мениджърите на компанията, не съответствам на паспорта си. На друго място ми отказаха работа, защото съм трансполова. Малка компания, която разработва компютърни игри, искаше да ме наеме на работа. След като им казах, че по-рано съм била мъж, ми отвърнаха, че ще ме назначат само ако сменя паспорта си с такъв, в който да съм отбелязана като жена.

Сменихте ли го?

Отказаха да ми издадат нов паспорт и след като си смених пола. Обосноваха се с това, че нямат справка по установения образец. Това е типичния отговор, който дават, за да не подменят документите на трансполовите хора. На тези от тях, които имат деца, почти винаги отказват издаването на нови лични документи. Не бива да ми дават нов паспорт, защото имам дете, а него го отнеха, защото съм трансполов човек… затворен кръг.

Бившата съпруга на Алиса Некрасова каза пред „Радио Свобода“, че забранява на бившия си мъж да общува със сина си, защото това вреди на психичното здраве на момчето. Тя не поясни в какво точно се състои тази вреда и ни помоли да не назоваваме името и фамилията й.

Обърнахме се за коментар по случая към адвоката Игор Давидов. Ето го:

Трансполовостта не влиза в списъка на основанията за лишаване от родителски права. На Некрасова правата й са ограничени единствено по дискриминационни причини. Бившата жена не е представила никакви доказателства за негативното влияние на бащата върху детето. Да не говорим, че съветът по опеката застана зад правото на бащата да възпитава сина си. В Русия даже убийците често не ги лишават от родителски права. Участвах в дело, в което обвиняемият беше разсякъл жертвата си на части. Но по времето на този процес никой не се и опита да лиши убиеца от родителските му права. На този фон е особено възмутително, че се опитват да лишат Некрасова, която просто се отличава по някои белези от други хора,  от детето й.

Интервюто е публикувано в сайта на „Радио Свобода“ на 24 април т.г.

Превод: Емил Коен

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Дарина Шевченко

Дарина Шевченко е журналистка в "Радио Свобода".