Отворено писмо: Да съхраним образа на Европа като диалог

След атентатите в Париж университетски преподаватели, учени, журналисти, правозащитници и граждани от България, Белгия, Германия, Румъния, Полша, Унгария и Франция излязоха с отворено писмо. В него те призовават атентатите да не се използват за насаждане на ксенофобски, расистки, антиимигрантски и ислямофобски настроения. Писмото е отворено за включване на всички, които споделят идеята му. За да бъдете включени в списъка на подкрепилите отвореното писмо, молим да изпратите писмо на адрес [email protected].

След трагедията в Париж решенията на бежанската криза стават още по-трудни.

Императивно е тези решения да не се провеждат изолирано от интелектуалци, студенти, правозащитници.

Европа има нужда от всички гласове, а не само от този управляващите.

Ние, независимите граждани от страните на Централна и Източна Европа, настояваме да бъдем чути!

Шокът от поредните изстъпления на ИДИЛ във Франция доведе до нов сблъсък на тесногръдия шовинизъм и широко скроената хуманност. Европейският съюз поредно е атакуван от провокациите на консервативни политици, които обявяват края му и прогласяват бъдещето на националните граници. Отново се заговори за края на мултикултурализма и заплахата от „ислямофашизъм“. Поредно обвинени за терористичните атаки в Париж са либералите и ценностното им отношение към огромните потоци имигранти. Български политик заговори за „гетата на толерантността“. Слабо познаващата съжителство с мюсюлмански общности Полша обяви категорично отказ да приема бежанци.

Ние, гражданите, знаем, че конфликтите в Африканския континент и Азия ще продължат да отприщват огромни потоци от хора. Те ще търсят още по-отчаяно убежище в икономически привлекателните и демократично развити страни от Европейския съюз. За нас е безспорно, че в търсене на изход от бежанската ситуация Европа трябва да запази базисните си хуманитарни принципи, като правото на придвижване на хора и действена, а не абстрактна солидарност с бежанците! Ние предупреждаваме, че надигащите се популизъм, ксенофобия, расизъм, краен национализъм и ислямофобия ще довеждат до силно разрастване на евроскептицизма. Не приемаме за легитимни дискриминационните призиви на лидери на водещи страни от ЕС. Тези призиви ще доведат до възкресяване на отречени след Втората световна война неофашистки концепции. Предупреждаваме, че пред очите на всички нас ще се мобилизират все повече младежи и хора от по-възрастните поколения срещу бежанците в един неподозиран реванш на новия/стар национализъм срещу либерализма.

Ние осъзнаваме, че безпрецедентното движение на панически бягащи хора, поставени в изключителен риск в собствените си страни, рекетирани от трафиканти, ще поставя на сериозни изпитания лидерската позиция на Германия. Търсенето на адекватна политика към бежанците на канцлера Ангела Меркел все повече ще бъде атакувано. Още по-голямо ще става числото на онези, които отхвърлят изискванията на Конвенциите за човешки права, на международното бежанско право. Все по-шумен ще става отказът от разумно планиране на действията по приемане, разпределяне на отговорности и интегриране на хората, получили бежански статут. Като анализатори на имигрантските процеси, ние предупреждаваме, че необратимите климатични промени ще рекрутират още по-неизчислими вълни от бежанци. В контекста на тези наши прогнози, смятаме за исторически късогледа и егоистична политиката на националните правителства от Унгария, Полша, Словения, Словакия, Македония, Хърватия, Румъния или България, която предпоставя катастрофални последствия за демократичното качество на техните общества и за поведение на игнориране крехкостта на човешкия живот.

Ние, преподаватели, журналисти, преводачи, правозащитници заявяваме:

Въпреки че нашите страни имат нисък ръст на икономиката и жизненият стандарт е незадоволителен, трябва да продължим да следваме принципите на отговорност към слабите и уязвимите. Правителствата ни биват избирани все по-често с популистки вот, а крайнодесните партии са и ще стават все по-привлекателни за нарастваща част от населението. Съзнаваме, че и досега, а още повече след терористичните актове в сърцето на Европа, тоталната липса на плуралистичен и информиран дебат по темата ще стане ежедневие! Но ние стоим все още зад политиките на „отворени врати“ за жените, мъжете и децата от Африка, Афганистан, Ирак и Сирия! За нас изграждането на огради по границите на страните е образ на не-свободата, ксенофобията, предразсъдъците. Новите телени стени разграждат вярата и желанието на нашите страни с млади демокрации да следват правовите принципи на международния ред. Ние протестираме срещу това движение назад, към старите авторитарни практики, където олигархични малцинства и не-либерални елити управляват живота на обществото. Ние съобщаваме отговорно и тревожно, че корпоративните медии в Централна и Източна Европа всекидневно мултиплицират и още повече ще излъчват послания, родени от страха, груповия егоизъм и националния изолационизъм, вместо императивен етос на състрадание към бягащите от войната и диктатурите жени и деца от Близкия Изток и Азия.

Ние, учени, журналисти, писатели, преподаватели, ние, студентите и гражданите на Европейския съюз, казваме категорично – не сме съгласни! Бежанската реалност иска стратегии за увеличаване на наличния човешки, демографски, икономически потенциал на приемащото общество, на развитие на доброволческия му капацитет, на максимално стимулиране на толерантността. Ние казваме „Не на отблъскването“, „Да“ на ефективното сътрудничество! Не желаем реториката на бившите ни режими, когато гласът на всеки един от нас нямаше значение. Въпреки ужасът от настъплението на Ислямска държава, въпреки нарастващото число невинни жертви на варварските атентати, ние не можем да се откажем от основната функция на Европа: човешката солидарност. Затова ние призоваваме да се противопоставим заедно на расизма, на антиимигрантското законодателство, на дискриминацията на чужденеца, на третирането на бежанците като бройки, бреме, второкачествени същества.

Да съхраним образа на Европа като диалог. Да не превръщаме Европейския съюз в множество оградени с бодлива тел парцели!

София, 15 ноември, 2015

Подписали писмото:

Албена Дробачка
Ана Пашчешняк
Доц. Анастасия Пашова
Проф. Анна Кръстева
Проф. Антоний Тодоров
Антонина Желязкова
Д-р Ася Маркова
Валентина Каменарска
Веселин Видолов
Виктор Лилов
Георги Апостолов
Д-р Георги Зеленгора
Проф. Георги Карасимеонов
Георги Папакочев
Деница Сачева
Диана Иванова
Д-р Евгений Генчев
Проф. Евгения Иванова
Елена Дянкова
Ели Йорданова
Д-р Елица Станоева
Емил Коен
Златко Енев
Ива Александрова
Проф. Ивайло Дичев
Доц. Иван Евтимов
Проф. Йот Пънзару
Калинка Василева
Катя Николова
Костадин Бонев
Проф. Красимир Стоянов
Доц. Кристиян Енчев
Доц. Кристина Попова
Лазар Влашчеану
Лилия Драгоева
Проф. Лиляна Деянова
Проф. Майя Грекова
Малина Петрова
Мариета Цанова
Марин Бодаков
Доц. Марина Лякова
Мария Енчева
Проф. Мартина Балева
Мария Черешева
Марко Хайдиняк
Марта Методиева
Д-р Мая Младенова
Митко Новков
Доц. Михаил Иванов
Моника Писанкънева
Д-р Надеж Рагару
Проф. Надя Данова
Нидал Клайф
Проф. Николай Аретов
Д-р Нурие Муратова
Арх. Паулина Владимирова Ципфел
Доц. Петър Воденичаров
Доц. Петър Кръстев
Радост Николаева
Реймон Детре
проф. Раду Тома
Доц. Райна Гаврилова
Руслан Трад
Станимира Иванова
Отец Рафаил-Росен Стефанов
Петру Негура
Светла Бъчварова
Светла Енчева
Светлана Иванова
Д-р Светлина Коева
Силвия Чолева
Тони Николов
Доц. Цветомира Пашова
Юлиана Методиева
Явор Караиванов

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.