Скъсване със Закона за правата на човека в Англия – възможен ли е подобен сценарий?

Преди няколко дни стана известно предложението на британския политик и лидер на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж съдилищата на Острова да скъсат със Закона за правата на човека от 1998 г. Това предложение се ползва с подкрепата на голяма част от британския парламент и идва на фона на заканата на кмета на Лондон Борис Джонсън да затегне граничния контрол и да наложи квоти за имигранти от Европейския съюз.

Основните претенции за премахването на Закона за човешките права от 1998 г., който включва Европейската конвенция за защита на правата на човека в правото на Обединеното кралство, е, че предоставя на съдилищата едно наистина важно правомощие, по силата на което да се оспорват законодателните актовете на парламента – ако даден законопроект не е одобрен от висшите съдебни органи, той няма как да бъде ратифициран от законодателните власти. Доколкото е възможно, вътрешното законодателство трябва да се тълкува в съответствие с правата, заложени в Конвенцията.

Гардиън посочва, че британският премиер Дейвид Камерън е обещал, че правителството на консерваторите ще премахне този закон, въведен при управлението на лейбъристката партия, и ще го замени с друг британски законопроект за защита на човешките права.

Според изявления на Европейския съд за правата на човека в Страсбург отмяната на действащия закон би означавало забавяне и хаос в административната система и допълнителни разходи за гражданите на Обединеното кралство.

Но спирането на Закона за правата на човека от 1998 г. не означава, че британските съдилища ще преустановят прилагането на Европейската конвенция за правата на човека. Британските граждани все още ще имат възможността да отнесат съдебните си дела до Европейския съд за правата на човека, като съответните постановления и принципите на Конвенцията все още ще важат в съдебните институции на Острова. Британците, които искат да заведат дела обаче, няма да имат възможността да бъдат изслушани на първо място от Върховния съд. Вместо това, те ще бъдат изправени пред редица затруднения и допълнителни разходи, за да отнесат случаите си директно до Страсбург. Показателни са примерите от близкото минало: преди въвеждането на закона през 1998 г. и „връщането на правата у дома”, както шеговито отбелязват британските медии, са били необходими средно около 5 години и 30 000 паунда, за да се отнесе делото до Страсбург.

Как бихме могли да коментираме един евентуален законопроект за правата на човека? Ако версията на премиера Камерън е, че той ще замени действащия сега Закон за правата на човека, това до известна степен предоставя правото на съдилищата във Великобритания да разглеждат делата в домашна правна среда, без да е необходимо да се обръщат към Страсбург, т.е. явява се като един вид независимост в правораздавателните функции на британските съдебни власти.
Представителите на лейбъристката партия, цитирани от BBC, твърдят, че ако целта на всичко това е да се постави британска значка върху действащия закон, то в такъв случай те се чувстват „сравнително спокойни по отношение развитието на въпроса”. Но със сигурност това ще зависи от начина, по който се пише евентуалният бъдещ закон. Ако се разглежда като добра възможност за премахването на някои човешки права, то тогава пред застъпниците на този план ще стои въпросът кои права искат да отнемат на британските граждани и каква е причината за тяхното решение.

Съществуват редица въпроси, като например правото на някои затворници да гласуват, които управляващите досега показват склонност да приемат. Някои активисти за правата на човека проявяват положителен отношение към британския законопроект, като твърдят, че това би дало възможност към сегашния закон да бъдат защитени и други права, най-вече свързани с образователната и здравната система в Обединеното кралство.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Томи Бисеров

Томи Бисеров е студент по право в СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури. Основател е на младежката платформа Revolution of Love. Занимава се и с изпълнителски изкуства.