Спас Спасов: „Аспарухово” е жертва на користна безотговорност

Спас Спасов ръководи кореспондентското бюро на „Дневник” във Варна. Завършил е Българска филология, след което е работил в различни печатни и електронни медии. Специализирал е журналистика в Съединените щати и Холандия. Завършил е курса „Медиите в интернет” в Центъра за обучение и квалификация на журналисти в Париж (www.cfpj.com ).

Г-н Спасов, медиите сочат като основен „виновник“ за трагедията в кв. „Аспарухово” незаконното строителство, прекъснатите по тази причина канали, незаконната сеч. Същевременно ромски жители свидетелстваха пред „Маргиналия“ за други причини. Те задават въпроси откъде е тази огромна 5-6 метра вълна, идваща от високо дере. Дебитът й е бил поразително висок . След страховитата нощ срещу 20 юни дъждът е утихнал, но в центъра на кв. „Аспарухово” водата продължавала да тече. Накратко, ромите имат подозрения за скрит водоем, който се е скъсал и оттам водата е заляла къщи, улици, причинила е смърт на много хора. Какво се е случило според вас?

До момента това са непотвърдени теории. Говори се за „военен водоем”, за някаква „скрита цистерна”… Нищо до този момент не е официално потвърдено. Ако слуховете се окажат истина обаче, без съмнение скандалът ще е огромен.

Това, което стана ясно вчера (неделя, 22 юни, бел. ред) е, че високо над ромската махала в „Аспарухово” има общински водоем. По все още неофициална информация от община Варна, този водоем е бил изпускан два пъти след наводнението, но не са били констатирани нарушения в конструкцията му, които биха могли да причинят трагедията. Но, разбира се, от тук нататък всичко е въпрос на разследване и журналистически хъс. Прокуратурата вече започна разследване на причините, довели до смъртта на 11 души, но най-вероятно виновни няма да бъдат открити – това е „обоснованото предположение”, което може да бъде направено на базата на опита от други подобни случаи. Затова сега е ред на журналистите.

Ромската махала в квартала даде жертвите в тази трагедия – само в една от изчезналите къщи са загинали най-малко седем души, включително две деца. Но останалата част от района също е много тежко пострадала. Една от причините за станалото е видима без особени усилия, а и виновникът е ясен. Става дума за опустошението в района на пазара в кв. „Аспарухово”. Той е изграден буквално върху отводнителното дере по времето, когато районен кмет там беше Янко Коренчев. Бараките на пазара са поставени върху плочи, които затапват дерето отгоре, а водата е трябвало да минава под плочите. Абсолютно малоумие, което няма как да има друг мотив освен корист. На практика дъждовната вода е трябвало да минава през тунел. Входът му е бил затапен от клони и тиня още в първите минути на пороя, след което водата е заляла всичко наоколо. Сега щетите са огромни, но това, което трябва да стане ясно на всички е – кой е направил проекта на пазара, кой е разрешил той да бъде построен в дерето, кой е наемателят на павилионите на този пазар и т.н. Когато стане ясно това, ще стане по-ясно и защо 11 души бяха удавени в ромската махала на „Аспарухово” миналия четвъртък. Причините са едни и същи – користна безотговорност, това е!

Публикуваме снимките на Спас Спасов с разрешението на „Дневник“.

Говори се за окаяното състояние на къщите в квартал „Аспарухово“, на ул. “Горна Студена“, „Темелково“ дере. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и зам.-председателят на ВМРО, основател на най-новата националистическа партия (20 юни, бел. ред) Костадин Костадинов – поискаха да се сложи край на незаконните постройки „направени от цигани“. Националистите дори сезираха прокуратурата . Какво бихте ни казали за причините за това незаконно строителство? Защо ромите нямат право на собственост върху земята и къщите си, защо общината не е узаконила терените, съответно – не са правени благоустроявания, включително подобрение на канализацията?

Както вече стана дума, без никакво съмнение незаконното строителство в отводнителните дерета на кв. „Аспарухово” е една от основните причини за трагедията. В ромската махала на района голяма част от къщите са построени в самото дере. Водата е преминала буквално през тях и от засегнатите домове не е останало абсолютно нищо. Нищо! Само че, тук основният проблем остава, както винаги, скрит, защото така е по-лесно.

Имам предвид следното – всички тези къщи едва ли са изникнали за една вечер. Те са били присъединени към контактната мрежа на електроразпределителните дружества – следователно от обитателите им се е очаквало да плащат сметките си за ток… Всички или поне по-голямата част от ромите в гетото са имали адресна регистрация в гетото и т.н. Кой е позволил това да се случи? Излиза, че от една страна страшно се възмущаваме от начина на живот на ромите, от ниската им битова култура, от недисциплинираността им и т.н. А от друга нямаме нищо против да прибираме такси от „незаконните” им домакинства, да ги водим под строй да гласуват, да ги ползваме като буфер за проблемите на цялото ни управленско малоумие. Това е отвратително двуличие!

Колкото до Костадинов, това е негово политическо и гражданско поведение от години. Безобразно е, че чрез хора като него, Сидеров и останалите от този спектър на политическото кафяво, ксенофобията, омразата, расисткото и дори фашизоидно говорене стават част от гражданския дебат, от демократичното говорене. Това компрометира демокрацията.

Разбира се, че на незаконното строителство в ромските квартали трябва да се сложи край – Костадинов и Сидеров не откриват топлата вода. Само че, нека бъдат така добри да дадат и своя алгоритъм за справяне с проблема! Да кажат: кога започваме да събаряме, кой ще го направи и за чия сметка? След това – какво правим с хората, които остават на улицата? Защото тези, които сега ще съборят незаконните къщи, най-напред са позволили те да бъдат построени. Така им е било политически угодно. Костадинов, Сидеров и другите като тях трябва да кажат кой ще напише и ще финансира смислена и дългосрочна стратегия за интеграция на ромите, за повишаването на битовата им култура, за адаптирането им към модерен начин на живот. Кой ще напише плана за благоустрояването на гетата, за превръщането им в жилищни райони? И кой ще изпълни всичко това?

Водещ мотив в поведението на националистическите лидери у нас е омразата. А тя не моделира решения, тя създава нови проблеми и генерира още омраза.

Какви са фактите около „незаконната сеч“ край „Аспарухово“? Местни хора твърдят,че „законната сеч“ е в пъти по-голяма от онова, което те правят с горите, за да си вадят хляба.

Незаконната сеч е огромен проблем в цялата страна. В „Аспарухово ” – също! Вярно е, че ромите са секли дърва за огрев в продължение на години от склона над махалата. Сега всички ги винят за незаконната сеч. Но хайде пак да задаваме въпроси: Кой контролира незаконната сеч? След като от години е било известно, че това се случва, какво направиха гражданите в „Аспарухово”? Подаваха жалби и се вайкаха, че никой не реагира ли? Колко роми бяха заловени да секат незаконно? И само роми ли са секли? Колко санкции бяха наложени?

Между другото в неделя, по време на посещението на президента Росен Плевнелиев и еврокомисаря Кристалина Георгиева се чу нещо много интересно. Граждани на „Аспарухово” твърдяха, че местни политици, за които е публична тайна, че дължат кариерата си на купени ромски гласове, години наред са окуражавали хората в гетото да секат дърва за огрев, като са им обещавали, че нищо няма да им се случи. Така са плащали за лоялността им по време на избори. Нямам причина да се съмнявам, че е било точно така.

Човешката съпричастност към жертвите от наводненията във Варненския квартал бе видима. Хората участваха с помощи и дарения часове, след като научиха за случилото се. Бихте ли разказали малко повече за това. Влязоха ли дарителите и помагачите в квартала? Кой се погрижи за покойниците? Прибраха ли измръзналите деца в домовете си?

Гледката в „Аспарухово” след наводнението беше много показателна за отношението на обществото към ромите и за непригодността на хората от гетото да се справят сами с проблемите си. В ниската част на квартала, където няма роми, кипеше задружен труд – граждани, доброволци, всички… Пет – шест тежки машини извозваха събраната кал, влязоха в кадрите на телевизиите и изчезнаха с последните коли от кортежите на Плевнелиев и Кристалина Георгиева.

Горе – в гетото, доброволци на червения кръст раздаваха храна „на корем” без каквато и да система, а ромите стояха почти безучастни пред къщите си. Само няколко семейства се бяха захванали с чистенето на тинята и пясъка, който задръства улиците им. И аз пак имам въпрос: ако тези хора не умеят да се справят с живота и бедите си, кой трябва да ги научи да го правят? Чие задължение е това? И имам отговор – гражданските сдружения на тези, които могат и знаят как стават тези неща. Общината, държавата – също! В неделя тях ги нямаше никакви. Единствената безкористна група доброволци, които се качиха в ромския квартал на „Аспарухово”, за да помогнат, бяха трийсетина чуждестранни студенти от варненския Медицински университет. Говорих с един от тях – Йоп, за интервю, което публикувах в „Дневник”. Той ми каза следното: „Аз съм истински фен на идеята „Европейски съюз” и смятам, че това, което правим тук днес е част от нея. Всички сме студенти, хората имат нужда от помощ и ние решихме да помогнем. Това е!”.

Въпросите зададоха Юлиана Методиева и Емил Коен.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.