Станислав Белковски: Плановете на Путин за Украйна се взривиха заедно с боинга

Станислав Белковски е известен руски политолог, социолог и журналист, популярен коментатор. Дълги години той бе съветник на водещи руски опозиционери като Немцов и Каспаров. Автор е на десетки статии, а също и на биография на Путин, която не е издадена в Русия. Преди няколко месеца тази книга бе публикувана и на български. Публикуваме интервюто му за украинското електронно издание „Гордона”, дадено на 18 юли вечерта, ден след свалянето на малайзийския самолет.

Г-н Белковски, мнозина смятат, че гибелта на пътническия самолет в небето над Донбас може да стане преломна точка в развитието на войната в източна Украйна. Според Вас каква е ситуацията, оформила се след тази трагедия?

Доколкото схващам, Владимир Путин се готвеше руската армия да настъпи в двете области – Донецка и Луганска, или най-малкото да бъдат нанесени точкови удари по територията на Украйна към края на юли или в началото на август. Повод за това трябваше да стане решението на Европейския съюз (ЕС) за въвеждане на нови санкции срещу Русия. Вчера Путин беше до крайност раздразнен от санкциите на американците, защото той, според неговото си схващане, е направил всичко, за да ги избегне: не въведе войската си и не нанасяше официални удари. Но въпреки това последваха американски санкции, затова на него му оставаше само да дочака реакцията на ЕС, който обяви, че в края на юли ще реши дали да се присъедини към най-новите американски санкции. Понеже вероятността европейците да решат да подкрепят САЩ беше много голяма, Путин, като политик, който няма какво да губи в тази конкретна ситуация, би нанесъл удари – не задължително във вид на инвазия, а вероятно, чрез обстрели – но вече легални, легализирани и формализирани. Но този път вече от руска територия. С други думи, би пристъпил към осъществяването на това, което в Кремъл наричат „операция по налагане на мир”. Но вчерашната трагедия разбърка всичките му карти. Не е случайно, че вчера през нощта, обвинявайки Украйна за падането на самолета, той беше толкова яростен.

По какви признаци разбрахте, че е така?

По лицето, по реториката, изобщо по всичко беше ясно, че той е изпълнен с негативни емоции. При това той не каза, че Украйна е свалила самолета. Защото прекрасно знае, че това са го направили т.нар. „опълченци” – с помощта на получени от Русия и с нейни политически гаранции както оръжия, така и карт бланш за извършване на силови действия. Резултатът е, че всички планове на Путин за Украйна се сринаха заедно с боинга, защото сега той вече не може се представи като „добрия” в очите на международната общност. Глупаво ще бъде да говори, че е действал едва ли не за да запази интересите на руското население и въобще за да го защити, защото заради това съвсем не беше необходимо да бъде свален самолет. Ето защо той изпадна в ярост, а в Кремъл цари определена паника.

Защо правите такъв извод?

Защото от там идват най-различни версии за случилото се, чак до абсолютно абсурдната, че някой се е опитал да свали самолет, в който е бил самият Путин. Няма да се учудя, ако кажат, че Стрелков (ръководител на самообявилата се „Донецка република”, бел. прев.) се е опитвал да свали самолет с Путин в него, за да заеме мястото му и самият той да стане президент на Русия – в тази област предели няма. С други думи, те знаят какво се е случило, но засега никаква цялостна и непротиворечива пропагандистка концепция не успяха да измислят. Не е случайно, че РИА „Новости”, държавната информационна агенция, чийто шеф е небезизвестният Дмитрий Кисельов, днес цял ден разпространяваше информация, че Стрелков и хората му не разполагат с комплекси БУК, а дори и да имат, то така наречените опълченци не биха могли да ги управляват поради сложността на това управление. При това пропагандистите искрено не разбират, че така прехвърлят отговорността на официалната руска армия – излиза, че тя е свалила самолета. В пропагандния апарат на руските централни власти цари пълно объркване, което потвърждава объркването и на самия Путин.

Как, според Вас, ще се развива ситуацията?

Боя се, че прогнозите за това не са благоприятни, защото, както много пъти вече съм казвал, Путин е импулсивен и реактивен човек. Главната му задача е да защити самия себе си от физическо унищожаване и от оскърбление. Глупост е да се говори , че той има завоевателни планове, той просто отбранява тази територия – географска, икономическа и психологическа – която получи в наследство от Борис Елцин. Поради това съм уверен, че той анексира Крим просто защото се боеше, че новото правителство в Киев ще вземе да изгони руския флот и на негово място ще се появи войска на НАТО. Още повече, че в душата му отдавна се е настанил червеят на съмнението и той оправдава политиката си единствено с това, че спасява Русия от разпад. Поради това, че единствено и само лично той може да направи това, личната му сигурност става национална идея на Русия: докато Путин е жив, всичко е добре, а ако с Путин нещо се случи, Русия веднага ще се разпадне. А и как да бъде иначе, ако, от една страна, нея я торпилират зловредните американци, които, според неговото схващане, ненавиждат Русия. И няма никакво значение, че американците нямат такава цел, ако я имаха, те щяха да я осъществят в 90-те години на миналия век, когато беше много по-лесно това да стане. От друга страна, Русия има вътрешни проблеми – руският национализъм, кавказците, сепаратизма в Сибир и в Далечния Изток. Смята се, че единственият, който държи всичко това под контрол, е Путин. По този начин мисълта, че неговото физическо съществуване е гаранция за оцеляването на Русия, укрепва. Затова, ако сега целият свят го осъди за унищожаването на малайзийския самолет, той няма да почне да се извинява. Напротив, ще предприеме някакви твърди ответни действия, заради които конфликтът ще ескалира все повече. Както се казва в моята прогноза, моля да ме извините за самоцитирането, върхът на ожесточаването на украинския конфликт следва да се очаква през август.

С други думи, може да се каже, че става дума за начало на Трета световна война?

Редът в света действително е в опасност. Сега 85% от руснаците поддържат Путин, а ако започне война, рейтингът му ще се вдигне до 90%, което за мен, като руснак, е твърде притеснително, защото ще се окажа в числото на това десетпроцентово малцинство, което ще е абсолютно изложено на удар от голямото мнозинство. Но ние следва да разбираме, че Путин е популярен не само в Русия, но и в много други страни. На първо място, става дума за Латинска Америка, която няма ресурси, за да му помогне материално, но морално и психологически го поддържа безусловно. Много поддръжници на Путин има в Европа и в САЩ – това са хора, които смятат, че световният ред се е изчерпал и е много хубаво, че има такъв силен лидер, който може да удари шамар на Америка.

И следователно ние няма на какво да се надяваме?

Само на Господ Бог, защото, ако погледнем на нещата рационално, ще видим, че маймуната с граната в лапата винаги е по-силна от цивилизования човек: тя има много по-голямо пространство за маневри, защото това, което културният човек не може да си позволи, тя може с лекота да направи.

Превод: Емил Коен

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.