Удавени в противопоставянето

Има тайни технологии, които могат да влияят върху метеорологията. Управляват ги американците. Или руснаците. Те са използвани, за да се предизвика наводнението в „Аспарухово“. Тази теория е научила от спътниците си една приятелка по пътя за Варна. Защо си пътувала за Варна, питам. Ами имаше екселски файл и който иска, се записва, отговаря. Ама по каква причина си пътувала, настоявам в любопитстването, защото нещо не ми се връзва да е била път до другия край на България заради някакъв си екселски файл. Заради наводнението, примигва недоумяващо – как изобщо ми е хрумнало, че би могла да пътува по друга причина.

Въпросната приятелка е активист на „Протестна мрежа“ и работи в неправителствена организация. Знам, че и други от „Протестна мрежа“ и от различни неправителствени организации са ходили доброволци в „Аспарухово“, но решавам да я провокирам. Подмятам, че съм чела статия на една безспорно интелигентна журналистка, която не била видяла никой от протестиращите и от НПО-тата да се вдигне да разчиства в засегнатите райони. Помагали само обикновените хорица. Няма да ме види, я – аз да не съм отишла там, за да се снимам, засмива се приятелката.

Докато я слушах, се замислих как и тази трагедия се използва, за да се разделят хората в България и да се противопоставят едни на други.

Основното противопоставяне е баналното „роми срещу българи“. Дори варненски общински съветник – националист се включи в канонадата. Наводнението станало заради незаконните постройки и незаконната сеч на ромите. Ромите не искат да разчистват, чакат на българите. Роми, които не са пострадали, се редят за помощи. От другата страна – българите оказват помощ предимно в районите с пострадали етнически българи. Из социалните мрежи се разпространяват снимки на кашони с помощи, на които пише „не за цигани“ и „циганин ако пипне – да УМРЕ“.

Допълнителното противопоставяне е почти толкова баналното „интелектуалци / експерти / елитаристи / протестиращи / соросоиди срещу народа / обикновените хора / бедните / онеправданите“. Първите самовлюбено са се капсулирали в изкуствения си свят с измислените си проблеми и не виждат „тежкото положение на народа“, който народ обаче прави всичко по силите си, въпреки тежкото си положение. „Тъй ни учеха винаги в час по история – положението на народа е винаги тежко“, се казва в едно стихотворение на Георги Рупчев.

А докато тече този словесен потоп на противопоставяне, в калта на Североизточна България заедно се справят с щетите местни хора и доброволци, дошли специално за целта, българи, роми (и от неправителствени организации, например „Амалипе“, и просто роми), протестиращи, непротестиращи, сирийски бежанци и дори националисти (които не са откликнали на повелята да ходят на анти-гей парад по същото време).

Целта на настройването на хората едни срещу други е те да престанат да си задават логичните въпроси – кои са отговорните за случилото се, как можеше тя да се предотврати, какви трябваше да бъдат адекватните институционални действия пост фактум.

Затова не трябва да се забравя:

  • Във фаталното дере, което не е могло да поеме водата, е имало не незаконни ромски къщи, а узаконени от община Варна търговски постройки.
  • Над фаталното дере има водоем, за който няма ясна информация какъв е точно и дали и как е прелял.
  • Незаконната сеч не била предимно ромска, най била тимаджийска.
  • На сайта на община Варна е публикуван официален документ, според който наводнението, което се случи, не може да се случи.
  • Властта – държавна и местна – е пренебрегнала не само метеорологичните прогнози, не само по-леките наводнения от предните дни, а и предупредителните писмо, изпратено от Института по метеорология и хидрология към БАН.
  • Никой не е предупредил хората в Добрич, че язовирите са на път да прелеят. Никой не ги е посъветвал да се евакуират.
  • Въпреки това властта не смята, че е отговорна. И няма намерение да поеме отговорност.

Много е важна тази вълна от социална солидарност, която наблюдаваме. Най-различни хора даряват, доброволстват, правят всичко по силите си, за да се възстановят засегнатите райони. Много е важна, но не е достатъчна. Когато се акцентира само върху усилието на хората, се прикрива въпросът кой е виновен. А помагащите и питащите често пъти са едни и същи хора.

Има смърт, има пострадали и има виновни за това. Повдигането на темата за отговорността не е липса на солидарност. Макар да се опитват да ни убедят в обратното. За да виним само дъжда. Или тайните технологии на американците. Или на руснаците.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Светла Енчева

Светла Енчева е блогър (автор на "Неуютен блог"), социолог, активист в областта на човешките права. Завършила е специалност "Философия" през 1998 г. Преподавала е социология в Югозападен университет "Неофит Рилски" от 1998 до 2009. От 2009 до 2015 работи като анализатор в Социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. От 2015 до средата на 2017 г. посвещава усилията си основно на Marginalia. Работи на свободна практика. Свири несистемно на бас китара.