Великденските зайци ги одраха

Изглежда, за да успееш в България, трябва да познаваш по един Делян или да спечелиш от “игрите на глада” – националната лотария. Шоуто с депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, понечил да напусне политиката заради едното красно име – “да не тежи на правителството”, няма да приключи скоро. Депутатите от ГЕРБ не го (до)пуснаха, не подкрепяйки оставката му. Което не е доказателство за невинност, а за условен партиен рефлекс по знак, даден от мрежовика на управляващата партия Цветан Цветанов.

ГЕРБ няма да допусне продължение на “Суджукгейт”, след който друг техен депутат – Живко Мартинов, напусна парламента и му бяха повдигнати 6 обвинения. Независимо че простъпките на Мартинов може да се окажат с по-малък материален интерес от обществените поръчки за 100 милиона лева в областта на санирането, спечелени от фирми на делянов зет – онлайн изданията “Медиапул” и “Биволъ” разкриха, че съпругът на първата му братовчедка – Даниел Гаргов, е съдружник във фирма, която е в топ 3 на  санирането.

Няма да допуснат “Делян и зет”

Тройната коалиция си имаше аферата “Батко и братко” с обществените поръчки за 120 милиона лева, спечелени от фирми, свързани с братята на шефа на пътната агенция. ГЕРБ няма да позволи “Делян и зет”, защото това означава компрометиране на толкова рекламирана от тях програма за саниране, която начена втория си милиард. В политически план целта е да бъде сменен кметът на Хасково Добри Беливанов, от който ГЕРБ най-напред свали политическото доверие. Заради това и премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е морално кметът да подаде оставка – нали и Добрев го е направил (!?).

Позиционираните от депутата Добрев кумци, кумове, брат’чеди и съученици са окупирали възлови ресурсоемки постове в местната управа и струйно напуснаха. Не заради разкритията, че са “калинките” на Делян – имали несъгласия с политиката на хасковския кмет.

Великденските зайци ги одраха

За този “дрийм тийм” Добрев каза, че са пожертвали по-високи заплати, само и само да изпълнят предизборните обещания на ГЕРБ. Че с толкова съвест държавна служба заема ли се, би попитал Чудомир.

За един от тези пожертвователи – бившият вече заместник-кмет Евгени Консулов, Добрев беше казал, че вземал 4000 лева, а се наел да е заместник-кмет за 1200. Това е като да вярваш, че Милен Велчев е зарязал заплата на инвестиционен банкер в Ситито, за да стане министър на финансите заради “Българския Великден”. Само великденски заек може да повярва на тия дитирамби.

Консулов ръководeше проекта за проучване на трасето на междусистемната газова връзка със Сърбия, финансиран с 854 хил. лева по оперативна програма “Регионално развитие”. Мащабен проект, чийто финал се измести от 2015-та за 2020 г.: Нови Искър-Сливница-Драгоман-Костинброд-Калотина, с отклонения за снабдяване с газ на общините Сливница, Драгоман и Годеч. През 2013 г., на обвиненията, че е уредил своя съученик, за да извърши проучване, каквото не се е налагало, тъй като е имало такова, икономическият министър Делян Добрев коментира, че експертът Консулов – областен координатор на младежката структура на ГЕРБ в Хасково и негов кум – получава за работата си “месечен хонорар от 281 лева и 25 стотинки”. Очевидно в банката кадри на Делян Добрев – и ГЕРБ – са все безсребърници със сърцето на Македонски.

Политически измерения

 В политически план скандалът ще има последствия за ГЕРБ, особено ако се огласяват  нови разкрития и за други “хранилки”, както обещаха от БСП. Последствията ще станат ясни на почти сигурните, според мнозина наблюдатели, предсрочни избори следващата есен, които ще подгреят местните през 2019 г. Не защото феодализирането на местната власт е патент на бойкоборисовата партия – и БСП, и ДПС го ползват, а защото ГЕРБ управляват, с незначително прекъсване, от 2009-та насам, и държат почти всички областни центрове. А БСП – нито един, след последните местни избори през 2015 г. Знаем какво означава това – шефовете на дирекции в общината, директорите на училища, на ВиК-дружества, на общинските фирми и държавни структури по места са от мешката с “кадри” на управляващата партия.

И не само – в бордовете на държавните фирми, и в самите фирми се напълва с никому ненужни, ама верни, хора. Тези не-специалисти са там, за да канализират обществените поръчки – или просто за да им се намери работа. Държавната фирма “Ръководство въздушно движение” е най-потърпевша от подобни назначения – заради високите заплати там винаги са парашутирани съпруги, съпрузи и деца на по-височайшите от управляващите, и при БСП, и при ГЕРБ.

Започналата от Хасково атака показва, че на “Позитано” 20 започват бойко новия политически сезон. Но само на думи. Лошото състояние на структурите им в общината и проблемът да намерят силна кметска кандидатура – в случай на частични избори, би довело до пореден изборен провал там. На предишните местни избори ГЕРБ победи управлявалия четири мандата кмет Георги Иванов с кандидатурата на Беливанов, спечелил убедителните 70.9% на втори тур главно на база мажоритарен, а не чрез партиен вот.

Освен това БСП е неубедителна като опозиция – пламенната реторика няма как да скрие, че в управленските си бъднини те са вършели съвсем същото и днешната им настъпателност най-вероятно се дължи на факта, че поради изборните загуби те твърде дълго време се “въздържат” от преяждане с власт.

Тези дни по БНР проф. Антоний Гълъбов коментира така процеса: “…Темата за корупцията е много удобна, защото прикрива неспособността да се действа в опозиционен план. Точно затова се притеснявам, че БСП компенсира чрез подобен тип медийни и пропагандни акции липсата на автентично опозиционно поведение.  Това е проблем, защото аз – като човек, който повече от 16 г. се занимава с изследване на корупцията, знам много добре, че много бързо българската олигархична среда възприе темата колко е добре да се обяснява, че другите са корумпирани. Така че в това отношение, за съжаление, сме свидетели на подобен тип игра с публиката”.

Просто ГЕРБ управляват от твърде дълго време, което изличи спомените за сестрата на Илияна Йотова, която беше шеф на НЗОК, за Моника Станишева, съпруга на бившия лидер на БСП и бивш премиер, собственик на „Актив груп“ – фирмата подизпълнител на два договора за 1.5 милиона евро с австрийския лобист Петър Хохегер, сключени при тройната коалиция, дъщерята на ДПС-кадъра Сабрие Сапунджиева, която се озова на поста консул във Финландия, макар и да не отговаряше на критериите за поста, в т.ч. и владеенето на два чужди езика, за семейния приятел на социалния министър от тройната коалиция Емилия Масларова – Венцислав Драганов, извършил “златния ремонт” на социалния дом в Стара Загора, и за много други шуробаджанашки саги.

Впрочем, през 2011 г. една друга семейна приятелка беше инсталирана начело на Софийския градски съд не заради експертизата си като магистрат, а заради познанството си с втория в ГЕРБ Цветан Цветанов. “Червеи”-те я извадиха оттам. Благодарение на същото това семейно приятелство съпругът на Янева получи и мениджърски пост в РВД.

Разкритията за золуми на ГЕРБ не означава автоматично преливане на гласове в БСП, нито в други опозиционни сили – като “Движение България на гражданите” например, чийто нов лидер Димитър Делчев обвини ГЕРБ във феодален принцип на управление на общините заради скандала в Хасково. Едва ли ще е изненада, ако ГЕРБ, които владеят държавната машина, извадят компромати срещу кмета Беливанов, който отказа да подаде оставка след призива на Бойко Борисов, но и не даде смислен отговор защо е назначил “дрийм тийма” на Делян Добрев.

В България владее културата на контакта, не на контракта, беше казал един политик. И поредният политически скандал няма да прекрати традицията от следосвобожденска България. “Всяка партия си има своите хиляди гладници, хиляди “наши”, които е длъжна да нареди на държавната трапеза, като дойде на власт, а хиляди други, изпъдени от служба, ще чакат нови политически промени, за да докопат кокала”, са думите на един службогонец от пиесата на Вазов. Това е, което имаме и в случая – армия нахранени “наши” от едната страна и армия гладници – от другата.

Впрочем, слуховете за разцепване на ГЕРБ по места са преувеличени – достатъчно здравомислещи са, за да са наясно, че това би означавало изпадане извън борда. Така че Борисов ще продължи да играе ролята си на справедливия вожд, а Цветанов – на владетеля на структурите.

 За ГЕРБ засега опасността е една – да се самоизядат.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
emilia@abv.bg'

Емилия Милчева

Емилия Милчева е завършила журналистика във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ "Свети Климент Охридски" през 1988 г. Професионалният й път като журналист включва вестник "Нов живот", БТА, вестник "Труд", вестник "Класа", Градски вестник, Webcafe.bg, Ureport.bg