За „Рибарят и неговата душа“

„Рибарят и неговата душа“ е приказка на великия Оскар Уайлд. Но не само. Вече е и музикално произведение – поп-опера с български автор, Минко Ламбов. Кой друг е по-подходящ да дръзне да пише музика върху това сложно и многополастово произведение на гениалния английски писател, ако не човек, който преплита в музикалното си творчество освен култури и епохи, и много душевност?

Музикалната постановка „Рибарят и неговата душа“ се превърна в мега-продукция, не само защото се състоя в зала 1 на НДК на 19 май. Под режисурата на Ана Топалова, която е и автор на либретото, в подготовката и представянето на поп-операта вземат участие над 100 човека от различни сфери на изкуството. За първи път на българска сцена визията на спектакъл е изградена от изцяло триизмерни декори и прожекция на холограмни изображения, които предизвикват магически ефект у зрителя, като непрестанно го пренасят в световете на героите. Сценичните костюми, които придобиват различни отражения на специална светлина, са дело на екипа на Кремена Халваджиан. Включени са 50 музикални произведения, които се изпълняват от оперни, поп и етно изпълнители, хор, поп-рок бенд и симфоничен оркестър, с диригент постановчик маестро Кирил Ламбов.

This slideshow requires JavaScript.

Главната роля на Рибаря бе поверена в ръцете на Ненчо Балабанов, нашумял наскоро с безупречните си импресии на Бойко Борисов. За първи път на сцена като музикален актьор излезе и певицата Весела Бонева в ролята на Русалката. Чрез своите приказни гласове и изпълнения двамата с Ненчо успяха да пренесат публиката в дълбините на красивия и прост свят на любовта, която Оскар Уайлд поставя над всички мъдрости и богатства. В ролята на Младата магьосница се представи Мариана Попова, а нейният господар – Дяволът, бе пресъздаден от космическия глас на ромския изпълнител Джони Илиев, който изпя своята част на ромски език. Басовите арии на Отеца бяха изпълнени от оперния певец Стефан Владимиров, а рок изпълнителката Амалия описа всички кътчета на света, с които прогонената Душа се опитва да впечатли Рибаря. В образа на Оскар Уайлд като разказвач се въплати българският актьор Димо Алексиев. Освен многообразната на култури музика и изключително изпълнените произведения от опитните музиканти на „Шака Зулу Оркестра“, със значителна практика в различни жанрове и стилове, и симфоничния оркестър Симфониета „София“, силно впечатление направи и хореографията на танците на балет „Арабеск“, които танцуваха и под звуците на „Страдивариус“ на световно-известния цигулар Светлин Русев. Изпълнителите от хора „Аве Музика“ не пропуснаха да докоснат душевността на всеки от публиката.

Вдъхновени от красотата на произведението и света, описан в него, Ана и Минко с лекота и упоритост успяха да привлекат много хора, които да им помогнат в осъщетвяването на своя първоначално малък проект. И въпреки че Минко е известен класик, етно-джаз музикант и аранжор, неговата музика е толкова позната на масовата публика, колкото са били познати и световете, които Оскар Уайлд описва в своята приказка. Ненчо и Весела споделят, че музиката на Минко е богата на цветове и нюанси и е трудно да предвидиш накъде ще продължи. Самият Минко твърди, че едва ли някой друг, различен от тези изпълнители, с които се поставя „Рибарят и неговата душа“, биха могли да се справят с кантото, така както той го вижда. Талантливите артисти, изобразяващи комплексните образи на фона на многообразната и еклектична музика, успяват да сглобят амбициозния спектакъл в рамките на последните три месеца, за да зарадват огромната на брой публика – около 2000 души, които дойдоха да се насладят на музикалната постановка на живо. „Благодарение на всички вас тук, ние изпълнихме една мечта“, провикна се от сцената по време на поклоните Ненчо Балабанов. А Минко Ламбов ни призовава да бъдем толерантни: „Разбирайте и уважавайте различните от вас! Обичайте силно и истински – с душа, защото най-голямата сила на Бог е неговата любов!“

This slideshow requires JavaScript.

Следващата постановка на „Рибарят и неговата душа“ ще бъде на 10 ноември тази година, отново в зала 1 на НДК. Билети за нея ще се продават от 27 май. Информация относно продукцията може да се намери на http://www.pop-opera.org/ и фейсбук страницата на спектакъла.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика