Желязната сигурност на Канада е сломена от мюсюлмански фанатизъм

Споделете статията:

Подкопана ли е световната сигурност от фанатичните мюсюлмански идеи и как религиозните концепции се превръщат в оръжие срещу все по-отчетливо установяващата се световна глобализационна политика? Един терористичен акт от изминалата седмица ни дава ясни и категорични индикации за дерегулираността на международната политическа сцена, водеща след себе си редица отрицателни характеристики като дезинтеграционните процеси, поляризацията в съвременния свят и честите проявления на сенчестата глобализация.

Светът за пореден път е разтресен от серия кървави атаки, породени от крайни ислямистки убеждения. След като световната общественост стана свидетел на публичните екзекуции на американските журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, извършени от членове на джихадистката терористична групировка „Ислямска държава”, обект на терористични нападения стана държавата – символ на сигурността и мира в световен план – Канада, и то нейната столица Отава. В сряда въоръжени лица са открили стрелба на най-малко три места в канадската столица. Нападателите вероятно са били няколко. Вълк-единак, за когото в официалните изявления се твърди, че няма връзка с ислямистки групировки, откри огън в парламента на страната и рани смъртоносно войник от почетния караул на военния мемориал, недалеч от правителствената сграда, а след това самият той беше убит в централния блок на парламента от сили на сигурността.

Няколко минути след като 25-годишният ефрейтор Натан Сирийо е застрелян на поста си пред гроба на Незнайния воин, депутати и други свидетели съобщават за над 30 изстрела в централната сграда на парламента. Впоследствие стрелецът е убит във вътрешността на сградата от сержант на Камарата на общините. В началото на октомври канадското правителство обяви, че 90 канадски граждани са заподозрени във връзка с различни терористични организации, като 80 от тях са се завърнали наскоро от конфликтни зони и по-специално от Сирия и Ирак.

Правителството призова населението към по-голяма бдителност заради опасността от радикални актове на канадска територия, след като страната се присъедини към ръководената от САЩ коалиция срещу групировката “Ислямска държава”. Терористичните атаки наистина не закъсняха.
От полицията в канадската столица потвърждават, че убитият стрелец, който е извършил атаката в сряда сам, е роденият през 1982 г. Майкъл Зехаф-Бибо – канадски гражданин с криминално досие в Квебек. Той е известен на службите за сигурност от около 10 години, съден е по обвинения за притежание и търговия с наркотици. Съдебните документи показват, че живее на адрес в Монреал. През 2003 г. е бил осъден на 2 години затвор за кражба и притежание на оръжия. Терористът е криминално проявен и в Британска Колумбия, където през 2012 г. е осъден за използване на публични заплахи и прекарва един ден в ареста. Според канадския вестник „Globe and Mail” разузнаването го е смятало за „рисков пътник” и затова наскоро паспортът му е бил конфискуван. Според думите на неговия приятел Дейв Батхърст Зехаф-Бибо е приел исляма и е бил радикален вярващ. „Веднъж си говорехме и той каза, че дяволът го преследва”, заявява Батхърст в интервю за американското издание “New York Times”. Според него Зехаф-Бибо е говорел често за присъствието на „шейтана” в света. „Мисля, че беше психично болен”, казва още Батхърст, като добавя, че неговият приятел е искал да замине за Близкия изток съвсем скоро. „Той искаше да се върне в Либия и да учи”. Когато Батхърст е попитал приятеля си дали иска да се образова, или целта на пътуването му ще бъде друга, той отговорил, че иска да пътува в чужбина, за да разбере повече за исляма и да научи арабски език.

Премиерът на Канада Ситвън Харпър, който също се е намирал в епицентъра на събитията от сряда, но бързо и успешно е бил отведен надалеч, изпрати съболезнователни телеграми до семействата на ефрейтор Сирийо и Патрис Винсънт – войник, който също бе убит в атака от сочения за психично нестабилен Мартен Кутюр-Руло в понеделник в канадския град Сен Жан сюр Ришельо. Харпър е провел серия разговори с президента на САЩ Барак Обама, в които обсъдили въпроса за сигурността на страната и решили Северноамериканското военновъздушно-космическо командване да бъде приведено в повишена степен на тревога. Лидерите на всички политически формации в Канада дадоха свои собствени изявления, в които осъждат остро атаките и обещават сигурна подкрепа за правителството на страната. „Потресен съм от днешното нападение в Отава. Изразявам пълна подкрепа към премиера Харпър и канадския народ, които в момента преодоляват последствията от инцидента”, заяви британският премиер Дейвид Камерън в съобщение, публикувано на страницата му в „Туитър”. В официално изявление на министъра на външните работи на Франция Лоран Фабиюс се казва, че френските власти са обезпокоени за сигурността на френските граждани в Отава. Веднага след кървавия акт районът на парламента е бил отцепен от силите за сигурност, като стотици граждани са били евакуирани.

Свидетели на атаката от сряда стават редица случайни минувачи и работници в центъра на канадската столица. Продавач в близко до парламента кафене, описва терориста като „мъж с маска и дълга кафява коса”, предава френският вестник „Point”. „Чух изстрели. После видях една жена да бяга. Щом се приближих към нея, видях мъж с маска, с шал и дълга кафява коса. Той открадна една кола, без да ранява шофьора и замина в посока към парламента”, разказва свидетелят.

От управата на полицията в Отава заявяват, че са били „изненадани от неочакваната атака на парламента”, което противоречи на повишената степен на сигурност от месец насам. Властите отричат връзката на Майкъл Зехаф-Бибо с „Ислямска държава”, въпреки че редица световни анализатори са склонни да приемат неговата връзка с джихадистката терористична групировка. Има и друг ракурс към извършителя на инцидента – според директора на руския Център за анализ на световната търговия с оръжие Игор Коротченко, стрелецът от Отава може да се окаже „канадският Брайвик”. „Такъв човек може да притежава екстремистки намерения и да реализира свои концепции по пътя на публични убийства”, смята експертът. Главният комисар на държавното разузнаване на Канада Боб Полсън заяви, че Зихаф-Бибо е бил подбуден от идеологически и политически мотиви. Това становище до момента беше отричано от държавните власти. От доклада на държавното разузнаване става ясно, че стрелецът е направил видеозапис точно преди да извърши нападението.

Заради серията инциденти през изминалата седмица в Канада, австралийските власти засилиха охраната около парламента в Канбера, а канадското посолство във Вашингтон бе затворено като предпазна мярка. Въпреки това, повечето административни сгради в канадските провинции Нюфаундленд и Лабрадор са отворени, предава CNN.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Томи Бисеров

Томи Бисеров е студент по право в СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури. Основател е на младежката платформа Revolution of Love. Занимава се и с изпълнителски изкуства.