Алтернатива, но на кой тв канон? Няма нито едно научно изследване, което да доказва принос на Петьо Блъсков към журналистиката

Много често чувам въпроса кои са пък тия журналисти, дето се оплакват, че няма свобода на словото у нас, че има цензура и икономически зависимости и  с тия думи ни сриват в класациите за свободни медии. Представяте ли си да са от „Нова тв“?

Телевизия без консумация. Какво да й цензурираш на Мондьовата телевизия?

Водещият с прякор Мондьо задава въпроси на Мая Делчева. Някой ден сигурно ще я наградят за принос в развитието на българската музика, както президентът Румен Радев ще награди Петьо Блъсков за развитието на българската журналистика, по предложение на културния министър Боил Банов.

Вестниците на Петьо Блъсков нямат принос към българската журналистика. В историята на българската журналистика има имена, които са знакови – и със смисъла и силата на словото, и с гражданските позиции на личностите. Всеки първокурсник във ФЖМК може да ви изреди имена, спрямо чиято памет Блъсков изглежда като подигравка.

На откриването на академичната година в СУ един министър на образованието си позволи да дава акъл на преподавателите си как да преподават. Това е невъзпитано, дори министърът да вярва, че административната власт му позволява подобно словообразуване. Възпитанието изисква уважение към авторитета на преподавателя, дори когато той получава по-ниско заплащане от администратора си. А оттам нататък няма нищо по-красиво от това да видиш как студентите ти оспорват преподавателския авторитет, когато могат да направят повече от него със знанията, които са им предадени. Министерското непразнично слово е проява на лош администраторски вкус, още повече, че родителите често копират този безрезултатен модел на псевдовзискателност към учителите в училището, казвайки им как да преподават.

По същия начин държавата да насърчава чрез раздаването на награди моделите на опошляването на езика, на опошляването на публичността у нас, а после да пита детските учителки защо децата слушат чалга. Няма как да очаквате леличките в детската градина да възпитават децата в друга култура.

По „Нова тв“ отдавна няма място за „друга“ култура. Мая Делчева е попфолк певица, която зарязва кариерата си на звезда преди 15 години и отива да работи като танцьорка. Следват обяснения – тоя вид танцьорка не е като оня вид. Тая работа не е като оная и няма консумация. Това е работа на психолог, казва Мая Делчева, защото в Лас Вегас хората са много самотни. По същия начин разказва и за попфолк индустрията у нас: в един момент, преди 15 години певиците чули новите правила за работа. Главният производител на чалга у нас им казал, че трябва да си намерят спонсори за клиповете и за концертите. Някои намерили, като отдали себе си, казва Мая Делчева, а тя заминала за САЩ, защото не можела да направи подобен компромис. Мая Делчева е сменила една рязко непоносима действителност с друга рязко непоносима действителност, като си е измислила как да замени думата „танцьорка с психолог“. Това е едно директно изказване как е работила чалга индустрията у нас в началото на възхода си. Защо министърът на образованието не отиде при министъра на вътрешните работи и не го посъветва да прочете книжки, от които да си изясни телевизионния евфемизъм „спонсорство с консумация“? Между другото, по това време някъде главен секратр на МВР е сегашният премиер, години след това шеф на МВР е Цветан Цветанов.

Защо не поговорите за книги, образователни и силови държавни администратори, докато гледаме по телевизията разказа на една жена, която обяснява, че е предпочела да бъде стрийптизьорка в Лас Вегас, за да не е героиня от чалгасапунка тук? Може пък внезапно да се родят и идеи как да променим отношението към жените, така че новините да не започват с убийството на поредната жена.

Някога тези съобщения как се става музикална звезда у нас будеха погнуса. Сега са част от героизираното минало на попфолк певиците и част от мутролегендите. Ако това е смисълът на телевизионния канон ала Гала и Мондьо, то всеки проблясък на журналистика трябва да бъде награждаван.

„Алтернативата“ по ТВ1

„Алтернативата“ започна с ясната концепция, че е предаване, в което се задават „опозиционни“ въпроси. Предаването има различни водещи във всеки от дните – Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Лили Маринкова. Защо тези журналисти не са част от българския журналистически канон, ние всички знаем? Но нека да припомним историята им, защото е важна. Генка Шикерова и Миролюба Бенатова бяха в „Нова тв“ до идването на Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев като собственици на телевизията. След това трябваше да напуснат „Нова тв“. От телевизията си тръгнаха още много журналисти, които дори не виждаме, защото са в сянката на водещите. На тяхно място дойдоха репортери от Канал 3, които съобщават новините така: „Полицията откри физиологичен разтвор в раница на майка от протестиращите на площада“. Какви ли книги ще препоръча министърът на образованието на репортерите на „Нова тв“, за да прочетат листовката на „физиологичен разтвор“, така че да не звучи комично новината, в която се говори едва ли не за тероризъм с промивка? Лили Маринкова беше свалена като водеща на предаването „Неделя 150“, след като беше пенсионирана като журналистка от Александър Велев. Велев остана с този принос към властта в края на в мандата си на генерален директор.

Няма нужда да бъдат сочени примери за германски журналисти, които задават въпроси на Деница Сачева. Тези въпроси са задавани многократно в предаването „Алтернативата“. Там може да видите многобройни примери за корупцията у нас. Отношението към „другата“ ненаграждаваната с държавни отличия журналистика, на всекидневните разкрития е пример за промяната в едно общество. Засега Деница Сачева предпочита да отговаря на „Дойче веле“, а не на въпросите на „Алтернативата“. Само дано и тя не си мисли, че е голям психолог, като чалга певицата от екрана на „Нова тв“.

Предаването „Алтернативата“ прилича на свободно предаване, в което ще продължи да има други гласове освен гласа на властта. Онова, което липсва в предаването, е обещанието към зрителите какво ще се случи, след като отминат изборите.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
zhana@gmail.com'

Жана Попова

Д-р Жана Попова e преподавател по радио и телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. От 2020 година води рубриката "Имало едно време телевизия" в Маргиналия. Автор е на книгата „ Жанрове и форми. на забавлението в телевизията“, издание на „Полиграфюг”, 2016