„Онези“тайни протоколи и вечният Ротшилд

Автор, обявил себе си за визионер и футуролог, обясни наскоро как политически лица у нас са  „адепти на рокфелеровата и ротшилдовата идеология на глобализма“. Щеше да бъде смешно, ако не се превръщаше в поредна опорна точка на любителите на конспирациите. Далеч преди тази бомбастика  същите страхове от евреите и Ротшилд бяха внушавани от  родни антисемити в телевизионни предавания(вж. Маргиналия).

Свидетелство за какво са  разказите за тайното управление на света, които ритмично се рециклират?

 

                     Как по време на царска Русия всичко тръгва от слухове

Малко история винаги е полезна. Особено когато говорим за евреи и антисемитизъм. В  тази част на текста ще припомним едни от по-малко известните факти около руските анти-еврейски погроми в началото на миналия век.

През 1902 година един от най-известните руски журналисти, Михаил Меншиков, публикува в „Новое время“ статията „Заговорите против човечеството“.[1]В нея се разказва за читателка, която се позовала на тежкото си заболяване и го помолила да я посети, за да му предаде „документи с безгранично значение“. Меншиков се съгласява, отива и после осмива старицата в статията си. Всички „неща от световна важност, внушени й свише“, които тя е съобщила на  журналиста, му изглеждат обикновени старчески измислици.

Този куриоз става първото в историята споменаване на „Протоколите на ционските мъдреци“. Старицата години живяла в чужбина и по нейните думи, донесла от Ница/отдавна избрана за негласна столица на еврейството!- б.а/план на еврейски заговор. Планът бил написан още през 929 г. пр. Хр. в Йерусалим.

Мистификацията „Проколите от ционските мъдреци“ е  публикувана за първи път в Русия година след това. Много бързо се превежда на множество езици и се разпространява по света през първата половина на 20 век. Както е известно, те претендират да протоколират части от тайна среща на еврейските водачи от края на 19 в., на която „мъдреците“ обсъждат целта си за световна еврейска хегемония  посредством събаряне на моралните устои на неевреите, контрол над печата и световната икономика.

Ще се върнем по-нататък какви са резултатите от този съчинен документ. Нека да видим най-напред случилото се след срещата на Меншиков с чудатата баба.

„Понеже на посмях да чета, помолих я да ми разкаже накратко същината – пише той. – Чух ужасни неща. Вождовете на еврейския народ били решили да поставят в подчинение цялото човечество и навеки да утвърдят в него царството на Давид. Бил сключен таен съюз за овладяване преди всичко на търговията и промишлеността при всички народи. Като се пръснели по света, евреите се задължавали да подкопават материалното и нравственото благосъстояние на народите. Задължавали се  да концентрират в свои ръце капиталите на всички страни, така че чрез тях като с пипала окончателно да изсмучат и поробят народните маси(…)С дяволска хитрост евреите се задължавали чрез пропагандиране на либерализъм, космополитизъм, анархия да разклащат устоите на реда и християнството…

Тези апокалиптични проекти изглеждали безумни на руския журналист. В статията си той отбелязва, че копие от същите „протоколи“ се намира у още един петербургски журналист, а което е по-лошо – може би не е само едно!

Сто години по-късно теориите за заговор вече не са осмивани и опровергавани. Аудиторията е отзивчива на слуховете как Ротшилдовците заплитат коварната си мрежа и превземат благата на света. Любопитното е,че така както се смятали тези дрънканици просто за глупост, протоколите свършили ужасяваща работа.Страшните антисемитски погроми в Русия започнали именно в резултат на пропагандата за еврейската заплаха.

Историите за антисемитските погроми са потресаващи. След като в един град се опитали безуспешно да се укрият от развилнялата се тълпа, трима евреи паднали в ръцете на палачите си. Подлата тълпа ги доубила с тояги и с кикот ги затрупала с пух[2]. После излели на мястото няколко бъчви вино и нещастниците (за единия от тях има свидетелства, че бил полужив)се задушавали в мръсната локва от прах, вино и пух.

Може да се каже, че конспиративната теория за „плана“ описан в „Протоколите на ционските мъдреци“ отключва истинска цивилизационна буря. Цифрите на кръвопролития и жертви нараствали лавинообразно. Неравенството на еврейското население, дългогодишният антисемитизъм и недоволството на православното градско население от икономическата конкуренция от страна на евреите допринесли за широко разпространяване на слуховете

В провинцията Херсон тълпата проникнала в синагогата в Йом Кипур и брутално пребива богомолците (около 20 евреи са загинали). Другаде причина за погром станал слух за оскверняване на икона от еврейско момче. В  Минск[3] войници и казаци стреляли по евреите по улиците и около 50 души са убити. По време на октомврийските погроми през 1905 г. са убити повече от 800 евреи (без да се броят тези, които са починали скоро след последствията от погромите. Побои и убийства на евреи са били жестоки на много места. Над 400 евреи загиват в Одеса, над 150 в Ростов на Дон, 67 в Екатеринослав, над 40 в Симферопол, над 30 в Орша. В някои градове например в Юзовка (сега Донецк), Киев, Саратов, броят на жертвите е много голям.

Нападение на еврейски дом в Коновино край Нижни Новгород

Историята на погромите може да продължи.  Важното е да припомним, че разказите за етническите смъртоносни конфликти вървят ръка за ръка с теориите за тайното управление на света, описано в „Проколите на ционските мъдреци“. Те били стимулирани допълнително от царски укази, както и от други различни фактори. След Русия „документът“ е преведен на множество езици и разпространен в международен план в началото на 20-ти век. Мнозина вещи в контекста на възникване на нацизма знаят, че „Протоколите…“ стигнали до Хитлер и изиграли ролята на спусък. Оръжието гръмва и…до 1945 година са избити 6 млн. евреи, „виновни“ за това, че са евреи.

В Интернет „Протоколите на ционските мъдреци“ продължава да бъде представен от неофашистки, фундаменталистки и антисемитски групи като истински(!) документ. Гнездата на фобии към не – християните, инородците, към децата на Давид, възникват в Европа и САЩ. Характерно за тези гнезда е, че те излъчват „агенти“ на ционските старейшини, шетащи в чувствителни за икономиката и банкерството места. Сред тях водеща позиция заемат персонажите от банкерска династия от европейски евреи. Още в края на 19 в. та до днес, за Ротшилдови се спрягат много противоречиви твърдения, свързани с политическото им влияние, финансирането на войни, и разбира се, свързаността им с тайни общества.

                                    Защо Ротшилд?

Повече от дузина български сайтове разказват за клана Ротшилд като за едно от най-заможните и влиятелни семейства в световната история. Общото богатство на членовете на тази фамилия е трудно да се изчисли, но според някои става въпрос за сума от около 2 трилиона долара! Тази е и причината, че името Ротшилд стои в основата на редица конспиративни теории. Някои смятат, че той и фамилията му контролират почти всеки аспект на глобалната икономика. Други са на мнение, че Ротшилдови са тясно свързани с тайната организация на илюминатите. А да се слуша за „илюминати“, „масони“, и „евреи“, бъррр – винаги е интересно!

Според тъмножълтия сайт The Bugarian Times Ротшилд бил казал: “През 2030 година няма да има нито държава България, нито живи българи! –

Когато в началото на 2021  умира барон Бенджамен Ротшилд, ръководител на фамилния холдинг на прочутото банкерско семейство Edmond de Rothschild Group,  новината за кончината му отново възкресява слуховете за сатанинската роля на ротшилдови в световната икономика. Умението им да правят пари тормозело по принцип висшите финансови елити. От половин век дори най-хитрите банкери не можели да се оправят в лабиринта на фамилия Ротшилд. Слухове и мистерии съпътства семейния мега бизнес на  Амшел – Майер Амше, човек със съвсем скромен произход от еврейското гето във Франкфурт. Той употребил „Ротшилд“ като фамилно име и е признат за основател на тази династия. Учредява банка във Франкфурт, а петимата му синове продължават банкерството му.

Тук е моментът да откроим един базисен елемент за антисемитизма – устойчивите подозрения към неразбираемия начин на живот на евреите! В случая с банкерската фамилия  Ротшилд никога не ставало ясно едно нещо. Как когато строгите градски власти не са позволявали на евреите да общуват с градските жители, обитаващи кварталите извън ге­тото, те все пак успявали да извлекат полза дори от това сурово ограничение! Как ли? Да,трудно се възприема фактът, че тъкмо заради тази и други подобни забрани евреите са свикнали да разчи­тат само на себе си! На всичко отгоре са се старае­ли на всяка цена да опазят самобитната си култура!

Както и да е.

След смъртта на споменатия вече барон през 2021 г., в публичното пространство по света и у нас тръгват отново слухове. Как куриерите на фамилията пренасяли съобщенията в ко­дирана форма – на идиш! Също така било припомняно, че точно на този непонятен „жаргон“, използван преди половин век единствено във франкфуртското гето, петимата братя от фамилия Ротшилд си препращали поверителни писма! И, което е най-дразнещо, всички разправяли, че дори когато конкурентите им прихващали тези писъмца, никой не можел да разшифрова неразбираемите фрази!

Разказваме за последната вълна от анти-ротшилд нагласите заради техния евъргрийн, особено опасен във времена на страхове, епидемии, глад и неравенства, пораждащи  всякакви фобии срещу вироглави малцинства. А еврейското малцинство е особено вироглаво, нали така! Все не иска да се претопи в мнозинството и да играе по неговата културна музика!

Да видим в днешното българско време как още се имплементира „кода Ротшилд“.

В неголям сайт, споменатият автор на поредна антисемитска конспирация и основател на „Сър Нютон…“ си поставя задачата да потърси корените на големия магнат в коалицията  Демократична България и близък до нея министър. Целта на статията му[4] е ясна. Да свали маските на усмихнатия министър на икономиката от служебния кабинет заедно с тази на лидера на ДБ , като ги включи в грижливо замисления „Харвардски политически проект“! Създателите им, казва авторът,  „са спонсорирани основно от фондации, свързани с „червените милиардери“ от фамилията Ротшилд и с нейния аватар Сорос“( името на милиардера от еврейски произход Джордж Сорос е спрягано за всички видове злини на последните десетина години в България – б.а.) . Всички, твърди авторът, са заклети(!)глобалисти. И какво от това?

Проблематично е в разбирането именни на тези български политици за „пътната карта“ към налагането на глобализма. То, естествено, е много лошо! Защото Ротшилд, счита че националните държави трябва да бъдат разрушени! А още по-лошо е, че „Ротшилдите“ по света и у нас подхранват ляворадикалните движения, които, те считали за движещите сили на глобализма[5]“.

И така нататък. Не бихме се спирали обстоятелно на разсъжденията за „ротшилдите“и техните правоприемници в новия ни политически елит, защото рискуваме да навлезем в блатото на псевдонаучната, политическа и всякаква друга аморфност. За целите на статията обаче, трябва да се подчертае, че такава аморфност е характерна за конспиратолозите. Те хващат една историческа фигура за главата, друга – за краката, взимат отнякъде останалото и съставят плашещ народното въображение Франкенщайн. А е добре да напомним, че в общественото съзнание всички тайни лидери и техните „протоколи“ са плащещи! Те не мислят за доброто на обществата. Не, те мислят само как да напълнят своя джоб. Пътища за напълване на джоба има много, но – винаги за сметка на доверчивия човек, на наивния гласоподовател, както и на неразвитото общество като цяло.  По правило, слуховете за „протоколите“, илюминатите, масоните, евреите, мобилизират обществото да им противодейства!

 

            Консуматорите на конспиративните фантасмагории

Да се потърсят евреите на дъното на социалните конфликти, политическите лудости и държавническия хаос в България е все още не съвсем масово занимание.  Различни правителства играят с националистическите партии, пускат  ги малко или повече в управлението. Анти-еврейските стереотипи бяха успешно затвърдени в публичното пространство от площадните речи и книгите на Волен Сидеров. Валери Симеонов пък играеше с историческото минало на България и старателно обслужваше концепциите за „невинността“ на страната за депортациите на евреите по време на Вт.св.в. Междувременно в политиката се появи Костадин Костадинов и неговата партия „Възраждане“. Той е маниакален ксенофоб и, забележете, откровен русофил! Речите и статиите му за съхраняване на българщината описват пряко или косвено враговете й. Той ги нарича „еничари“,“ соросоиди“, а фондации като „Америка за България“, Сорос  и т.н. смята  за носител на зараза, по-тежка от Ковид-19! Класическите конспирации за този или онзи, които плетат коварни козни, за да унищожат автентичната българска душевност, подхранва етническите предразсъдъци на Костадинов. Освен турците и ромите, винаги ще се намери някой евреин, виновен за всичко.

Накрая добре е да кажем още веднъж защо е толкова опасно да се подаваме на слуховете за тайните общества и конспирациите за Ротшилд и Сорос.

Не случайно в онази Русия  една от причините за погромите над евреите е била мистификацията,  наречена „Протоколите на ционските мъдреци“. В масовото християнско съзнание винаги има широко отворена врата за ужасяващи слухове свързани с инородците – юдеи. Слуховете, конспиративните теории за могъществото на семитите винаги намират благодатна среда. Шушукането, както и  драскането из социалните медии за тайните планове и фактическите им изпълнители, както и писането на статии в мейнстрийм медии, са като запалена  клечка кибрит. Достатъчно е да я приближиш до сухите съчки на обществения гняв или личното неудовлетворение…

 

 

 

 

 

 

”,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Битка за жълтите павета между хората на Рокфелер и Ротшилд

Кирил Петков е адепт на рокфелеровата идеология на глобализма, Христо Иванов – на ротшилдовата.

 

„Лично аз смятам“ Демократи за силна България“ е дясна (по устав) националконсервативна евроцентрична партия. Закърмена е с парите на опериращите в Източна Европа немски фондации.

„Да, България“ е всеядно центристка либерална глобалистична партия, каквото е и ляво-центристкото Зеленото движение.

Създателите им са спонсорирани основно от фондации, свързани с „червените милиардери“ от фамилията Ротшилд и с нейния аватар Сорос.

 

Подобна е била ситуацията преди повече от 100 години в Русия между меншевиките и болшевиките. Последните, както се вижда от името им, се оказаха повече и знаем как свърши всичко това.

Станимир СТОЯНОВ е основател на Международна Академия за Високи Постижения „Сър Исак Нютон“. Един от най-мащабните европейски мислители, визионер от глобален мащаб, с афинитет към футурологията

 

 

 

[1] Всички цитати са от книгата „Империята трябва да умре“ от Михаил Загар, изд. Жанет 45,2019

[2] Пак там

[3] Вж. Антисемитските погроми в Русия – Уикипедия

[4] Ст.Стоянов:“Битката за жълтите павета между Рокфелер и Ротшилд“, http://epicenter.bg/article/Stanimir-STOYaNOV-Bitka-za-zhaltite-paveta-mezhdu-horata-na-Rokfeler-i-Rotshild/258975/11/0

[5] Пак там

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).