Патица по китайски със смилянски боб и дресинг от балсамов оцет

В политическата кухня на социалистите цари хаос. На печката ври супа, във фурната се пече нещо, а в главата на главния кулинар се блъскат алтернативни рецепти как да привлече повече клиенти на Позитано. Нещо като патица по китайски със смилянски боб и дресинг от балсамов оцет.

Корнелия Нинова прилича все повече на шеф в лудницата на такава кухня. Произведе Велизар Енчев за водач на Хасковската листа.

Тази номинация е основание за питане към БСП каква партия е тя? Националисти и ченгета събрани заедно с Гьоков и Вигенин за какво служат? Използват се грубо за реновиране на идеите на буржоата Карл Маркс и дядо Благоев. Затова и номинацията на Енчев прилича на политически винтидж. Употреба на лица от втора и трета ръка от предишни епохи с предизборна цел.

Изборът на Велизар Енчев олицетворява най-доброто от миналото. Съчетава нескриваната никога ненавист на столетницата към отваряне на досиета на ДС, както и неспособността й да скъса с лошите комунистически навици да си завират носа в личния живот на другите. Както Енчев* се гордее със службата си в първо главно управление, така и БСП се гордее с разузнаването си и тайните шпиони, крепко свързани с КГБ. Техният генерал Семерджиев изгори през 1990 година архивите на по-знатните от тях, което беше чиста животоспасителна стратегия за БКП, партията майка на Нинова.

Ето какво означава всъщност номинацията на Велизар Енчев в Хасково.

След очевидния разкол в емоциите между Корнелия Нинова и бившата депутатка от града Елена Йончева, кризисно следва да се потърси нова опорна фигура. На мястото на Йончева с нейната безспорна журналистическа кариера се слага бившия журналист Енчев . Това е оферта към миналото, тъй като столетната партия е в идентичностна криза. Половината от нея са почтени стари хора не само от малките и средно малки градове, а като цяло от тежката провинция. Трябва да им се поддържа духа с истории как времето на комунизма не е било напразно, помним равенството, пенсиите, Кремиковци, Хор Бодра смяна и евтините Лада и Трабант! Помним, защото както би казал Иван Вазов, когато партията няма бъдеще, духът й се рее из комунистическото минало!

Най-интересното в тази оферта е националистическият профил на водача на листа. Велизар Енчев е дългогодишен водещ от хипер расистката, тъмно кафявата, антиромска телевизия СКАТ. Като го използва по предназначение, Нинова постига хитро две в едно. Хем реабилитира Държавна сигурност и комунистическите нагласи, хем съчетава великобългарския шовинизъм с крайно десните идеи. Бившото ченге Енчев през 2014 година беше депутат от ВМРО-НФСБ „Патриотичен фронт“. Това е признание за тайните и явни връзки на БСП с патриотите на Валери Симеонов и шарените потури на войводата Каракачанов.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).