Приказка за подлите лицемери, заклеймяващи Истанбулската конвенция и за това как един психиатър съзря „козните на Синедриона“ в искането за ратификацията ѝ

Пиша този текст, за да покажа, че тези, които заклеймяват Истанбулската конвенция, освен че са върли реакционери и врагове на правата на човека и в частност на тези на жените, освен че се опитват да върнат обществото с повече от век назад, са и подли лицемери. Нечувано подли.

Всеки, който е прочел текста на този слаб международен договор, защото изискванията в него са пожелателни и са лишени от всякаква принудителна сила (Съветът на Европа не може да наложи на никоя страна член да конкретизира декларативните мерки в документа с цел те да станат действащо законодателство, а освен това няма и никакъв отсъждащ орган, подобен на Съда по правата на човека в Страсбург) знае, че в него става дума за жени, единствено за тях и само за това да бъдат те защитени от насилия. Защо жените ли? Ами защото са физически по-слаби, защото все още са подложени на разнородна дискриминация и защото са главният обект на сексуални посегателства от страна на другия пол. И защото са много важни – на жените все още разчита човешкият род за възпроизводството си!

Защо са подли лицемери ли? Защото направиха от една единствена дума, от невинната дума „джендър“ (наистина не добре преведена със съчетанието „социален пол“) всесветско плашило! Тя, тази дума, „убива семейството“, „нанася непоправим удар върху най-дълбоките устои на обществото“, „развращава децата и младежите“, „отваря път за въвеждане на трети пол и за признаване на гей браковете“. От къде иде „чудодейната сила“ на тази дума? От къде се пръкна „ужасната“ джендър идеология и още по-ужасното джендър обучение? Кои „бяха адските сили“, сътворили този невиждан заговор срещу родината ни?

Но нека преди да отговорим, да зададем няколко въпроса. Първият е: нима тези многобройни лицемери – цял легион са – не знаят, че стереотипите, с които описваме обичайните роли на мъжете и на жените, роли, които обществото им приписва, което е съдържанието на думата „джендър“, са различни за двата пола? Нима не знаят, че е прието мъжете да са „мъжествени“, т.е. физически силни и умеещи да потискат страха си, а за жените обичайно се мисли, че трябва да са „женствени“, т.е нежни и емоционални, освен че са физически по-слаби? Нима не им е ясно, че тези стереотипи, които се предават от поколение на поколение, са исторически продукт и отразяват  реалности от прастари времена, когато физически по-силните мъже е трябвало да ловуват и воюват, за да осигуряват прехраната и да защитават поселищата си, а жените е трябвало да се занимават със земеделие и да раждат и отглеждат деца? Е, за едното е нужна „мъжественост“, а за другото – „женственост“. Не е нужно да си социален учен, за да видиш – и с просто око се вижда – че тези стереотипи и схеми на мислене за мъжете и жените са, първо, много древни, и второ – твърде различни. Та, погледнато от тази гледна точка, какво му е толкова страшното на този многострадален у нас „социален пол“? Ама той дава „друго определение“ за пол, казват отрицателите. Какво му е другото? Има физическо устройство, при което жените имат едни атрибути, а мъжете – други. По наличието им съдим за това дали човек е биологичен мъж или биологична жена. Това се фиксира в езика с думите „мъж“ и „жена“. А има и набор от приети схеми, от стереотипи, с които осмисляме тези си обвързани с езика възприятия. Е, това е прословутият „джендър“. И тук въпросът съвсем не е до превода, макар той да не е най-добрият. Въпросът опира до съзнателна лъжа, гарнирана с елементарно невежество и див страх, съзнателно разгарян.

По-нататък. Нима тези отчаяни лицемери не знаят, че откак свят светува има хора, чиито сексуално самоопределение е различно от това на повечето от окръжаващите ги? Те имат физическите белези на съответния пол, но сексуалната им самоидентификация и поведение не съответства на това на мнозинството. Около 4-5% от всички хора, по данни на Световната здравна организация са такива. Този дял е устойчив, не се променя. Защото несъответствието между биологичния пол и сексуалното самоопределение и поведение се дължи на много дълбоки причини в биологията и генетиката на хората, все още неизяснени напълно от науката. Впрочем, ако това несъответствие, т.е. наличието на ЛБГТ хората беше еволюционно вредно, то естественият подбор в течение на хилядолетията щеше да ликвидира възпроизводството им. Но не го е направил. Защо ли?

Та думата ми е, че има такива хора и това го знаят всички. Всички! Е, нима не е по-добре да го има това „ужасно“ джендър образование, чрез което децата да получават научни знания за сексуалността, включително за нейните вариации? Това ще им помогне да станат по-отговорни възрастни, не е ли така? Значи може да учим децата и подрастващите как да водят, когато узреят за това, полов живот така, че да не надвисва над главите им опасността след всеки акт да следва забременяване и евентуално аборт? Но не можем да ги информираме за „нестереотипните“ полови роли? Ами те със сто процентова сигурност ще научат за тях! Откъде е по-добре да получат знания – от науката, от която да разберат, че човекът е и биология, освен че е социален и поради това в сексуалността му има много вариации. Но те всички са присъщи на хора. На човешки същества, носители на всички човешки права, включително и на правото на сексуално самоопределение и сексуално поведение, което може да е всякакво, стига да не е свързано с насилие или принуда. Ако не признаем това, стъпка по стъпка ще стигнем до газовите камери. Нали знаете, че в Освиенцим освен евреи и цигани са избити и хиляди хомосексуалисти?

Всички знаят, включително и лицемерите, за които иде реч, че има и сексуални насилници, най-опасните от които са педофилите. Всички не са в затвора… Та не е ли по-добре децата и подрастващите в тези „ужасни“ часове по джендър обучение да научат повече за това, както и за начините, по които трябва да избягват или да се пазят от такива хора, ако се наложи?

Тези ли лицемери не знаят, че най-много случаи на изнасилване има между роднини, но това много често се прикрива, защото е „срамно“? Не е ли по-добре момичетата да получат информация и за поривите на някои хора, които – както е известно – може да се окажат дори собствените им бащи или дядовци? Не е ли по-добре от малки да научават в подходяща форма как да разпознават прикритите сексуални апетити на близки хора, за да могат да ги избягват, ако не дай Боже, стане нужда?

Но най-важното е друго. Нима тези подли лицемери не знаят, че сексуалната ориентация е вродена, диктува се от много сложни генетични, хормонални и невронни механизми? Че те в 95-97% от случаите осигуряват пълно съответствие на физическите полови белези с психологическите реакции на човека, т.е. хармония между „пола“  и „джендъра“, но в останалите това не е така? Нима те не знаят, че сексуалната ориентация не е „съзнателен избор“, защото се основава на влечения и инстинкти, които могат да бъдат потискани от съзнанието, но не могат да бъдат ей тъй произволно променени от него? Няма как „чрез джендър обучение“ да се промени сексуалната ориентация на някого. Това е един от най-важните и устойчиви стожери, върху който се крепи личността. Нима не знаят, че тези, които съзнателно променят пола си, най-често правят това точно, за да приведат физическите си белези и психическите си влечения в хармония, защото да си физически един, а психически друг, е страшно и почти непоносимо тежко?

Според мен в лагера на отрицателите на този правозащитен документ има два вида хора. Едните са наивни и глуповати фанатици, като напр. г-жа Джоргова от „Общество и ценности“. Там са и мнозина искрено заблудени религиозни дейци. Те наистина вярват, че в конвенцията, в която по никакъв начин не се говори  за „трети пол“, за гей бракове, за произволна смяна на пола, думата „джендър“ и информацията, която е добре да се дава на децата, но не е задължително, за „нестереотипните социални роли“, отварят портите на ада. Те боравят обикновено с фейк новини, самохипнотизират се и – трябва да им признаем това – умело успяват да предадат собствения си ужас на публиката, която започва да трепери, че не е далеч времето, в което ще се сбъдне у нас следната нелепост: на децата в детската градина ще дават да си избират измежду, по едни приказки, 16 пола, а според други – между цели 300! (Тази свръхнелепост я срещнах във Фейсбук.)

Другите са политикани и обслужващи ги идеолози. Политиканите се опитват да яхнат вълната от хорските страхове пред неизвестното и да наберат от това точки. Неизвестно е и защото управляващите от ГЕРБ, които – без значение по какви точно причини – са „за“ ратификацията на документа, не се сетиха, че у нас той може да не бъде разбран веднага по правилния начин, поради което са длъжни дълго и старателно да обясняват на обществеността целите, задачите и възможностите на конвенцията. Впрочем да не се придружават важни законодателни изменения от разяснителни кампании, е практика на нашите правителства. А БСП и  „Обединените патриоти“ видяха в общественото брожение удобен повод да наберат електорални точки. Не Истанбулската конвенция е мишената на тези политикани. Не. Те искат първо, да увековечат балканските стереотипи на българина, защото това носи гласове. Те искат да насадят страх от „Гейропа“, защото това носи гласове. Те мразят жените, децата и себе си, това подсъзнателно се харесва на хиляди и хиляди несретници, които изпитват същото. И носи гласове. А всяка четвърта жена била обект на насилие! Е, на кого от тях им пука от това? Впрочем, поведението именно на БСП е особено отвратително. Нали левите партии са най-устойчивите защитници на правата на човека, най-непримиримите? Но нима БСП е лява партия?

А какво да кажем за идеолозите? Ето какво казва например в едно много четено интервю (публикувано в сайта „Гласове“ на 18 януари) прословутият „телевизионен интелектуалец“ психиатърът д-р Николай Михайлов: „В началото е „джендър“. Тази дума съдържа повече от „соцпол“, тя е революционен знак, призив за борба. „Джендър“ еротизира „дискурса“, думата е снобска, знак за принадлежност към либерален авангард. Тази стара феминистка парола освобождава от тегобата на „класическия“ пол и отменя стоическата, а по-късно и християнска  идея за природен закон (lex naturae). За естественото, за човешката природа и човешкия род. Мъжки род и женски род. Оттук и напрегнатата дихотомия „джендър-пол“, смисловите колебания, неяснотите. Проблемът не е в превода, а в идеологията.“

С похвати, достойни за „Работническо дело“ от 1953 г. докторът се „бори“ с „идеологическия враг“. Какво иска „проклетият Запад“? Е, нима не е ясно? Да ни затрие, да ни изличи – стъпка по стъпка – първо от духовното лице на Земята, а после – и от физическото. Как го прави ? Като налага „джендъра“. Защото по този начин „се отменя природния закон“! За какъв „природен закон“ говори докторът? Той ли не знае, че езикът, с който си служим, е напълно и изцяло социално явление? Че „природният пол“ е съвършено социален конструкт, точно както и „социалният“. Но зад горкия „природен пол“, т.е. зад физическите полови белези стои, да се изразим на разбираем за него език, наглед, сетивен наглед, поради което ни се представя като „натурален“. А зад „джендъра“ стои абстракция, по-скоро серия от абстракции, които не могат да бъдат онагледени. Но и едното, и другото, са изцяло социални конструкти, доколкото са езикови единици.

Впрочем по-интересното е защо тази проклета „Гейропа“ се опитва по този рафиниран начин да ни затрие?  Ето защо: „Европейският политически елит има административна и жреческа власт. Брюксел е синедрион, окончателна инстанция по въпросите на вярата, управлението и дисциплината. Брюксел е колективен папа. Истанбулската конвенция е приета без гласуване от Европейския съвет, по обикновена административна процедура. Конвенцията е езотеричен акт, решение на посветени.“

Тази глупост не е нищо повече от нов вариант на вечната теория на конспирацията. Щеше да звучи по-автентично някак си, ако зад този Синедрион надничаше Дяволът. Той, нали знаете, вечно плете козни срещу Бога… Но сега не само се е вселил в Брюксел, но се и крие. Та затова може би докторът не го споменава. А защо му е на Брюксел да ни затрива? За да ни вземе бедността, корупцията, бетонното Черно море и умиращите гори? Но по-интересното е друго: защо този Синедрион чрез тази конвенция, а и не само чрез нея, допринася за унищожението на „своите“ хора, на западноевропейците? Надяваме се докторът да разреши тази загадка.

Истерията около призрака Истанбулска конвенция е лош, тежък знак за нещата, които стават у нас. Боят с „идеологически призраци“ е запазена марка на двата вида тоталитаризъм. Изводите нека читателят си направи сам.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Емил Коен

Емил Коен е социолог, журналист и правозащитник. Повече от 20 години след 1993 г. работи в различни неправителствени правозащитни организации, работил е във в. „Континент” и в Института за изследване на младежта. Има множество публикации на правозащитни теми. От 2008 до 2010 г. издава електронния бюлетин „Правата на човека във фокус”.