Телевизионни пехливани

 

 През последните две седмици министрите на Бойко Борисов сякаш са изправени пред изпитание кой ще му докаже, че е най-добър да го замени. Томислав Дончев явно е чел много руски приказки и постъпи предвидливо, като първи каза, че премиер може да бъде само лидерът на партията.

В руските приказки синът, който е глупав да откаже високия пост, но е верен на бащицата си, е положителен герой. Онова, което Дончев забравя е, че наградата за тази послушност и уважение към първия е… сватба с най-личната булка в селото. В политиката обаче вълшебството не работи, защото вместо шапка-невидимка министрите имат фейсбук балони. А рано или късно в тях понякога министрите забравят да си обуят панталоните и се завъртат по домашному с мислите си пред фейсбук огледалото. Ако се загледате във вицепремиерите донякъде Томислав Дончев изглежда като мъдрец на фона на Красимир Каракачанов, Мариела Николова и Екатерина Захариева. Но Дончев явно наистина вярва в постулата на жена си от нейния фейсбук балон, че хората се управляват с морков и тояга, щом не разбра защо протестиращите навън хора искат оставката му. Всички министри в правителството вярват, че протестиращите искат оставката на Борисов, а не тяхната.

Деница Сачева реши да се пребори с фейсбук пехливаните. Но останаха тв пехливани

Деница Сачева също реши да скочи и да докаже, че е готова да говори като вожд. Тя се опълчи на тълпата от протестиращи във фейсбук с … едно пропагандно съобщение, понеже това е учила. Във фейсбук балона си изреди дузина мерки, които правителството е предприело, когато хората загубиха работата си, а децата им останаха привързани към таблетите вкъщи сами. За съжаление, в поста й няма ред, в който да обясни смисъла на извънредното положение, което беше наложено като предпазна мярка. Икономическият ефект от тази мярка е отчетен като негативен. Защо обаче бяха затворени част от работните места, след като здравната система не може да бъде съживена? Новините от Добрич, Кюстендил и Русе показват, че лекари няма. Колкото и да обикаля всеотдайно болниците през уикенда новият министър на здравеопазването не може да заведе нов лекар със себе си.

Ако гледате предаването на Тошко Йорданов по „7/8“, ще видите нещо особено за нашия телевизионен пейзаж – там водещият все още се смее. Слуша гостите си как коментират фейсбук селфитата на Борисов и се смее с глас. Не е нужно да харесваме политическите мисли на Слави Трифонов, за да оценим оцеляването на тъгата и на смеха в неговата телевизия, която все още можем да видим в разговорите на Иван Кулеков и на Тошко Йорданов. Лидерът на телевизия „7/8“ се отличавае с едно свое качество от сегашния лидер на правителството – понася шегите на сценаристите си. Разбира се, Слави Трифонов не бива да бъде надценяван, сценаристите му подкрепиха политици като: Бойко Борисов, Георги Първанов, Миглена Кунева и т.н., и т.н. Развлекателният балон на „Шоуто на Слави“ дава основание на тв водещ, че е добър политически продуцент. Затова е много важно да насърчим сценаристите му да продължат да се шегуват и с него.

В телевизионния балон, който телевизии като „Европа“, БНТ, „Нова тв“ и „Канал 3“ създадоха около Бойко Борисов, няма смях. Смръщени мъже, които имитират философските бръчки на Андрей Райчев, по цял ден обясняват какво е консервативно дясно и защо то е важно за нас.

Докарахме я дотам да делим медиите на опозиционни и проправителствени по един признак, който трябва да е журналистически, а не политически: как съобщават фактите.

Ден преди да съобщи какво трудно решение е взел, премиерът Бойко Борисов съобщи във фейсбук балона си:

 „Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители.“

 В медиите, които одобряват политиката на правителството, това беше съобщено така: „семействата ще получат 20 милиона на месец“, „семействата с деца до 14 години ще получат една заплата“… В медиите, в които явно има хора със семейства, които от опит знаят, че няма да получат 20 млн. лв. на месец, съобщиха новината така: „семейства с деца до 14 години може да получат една минимална заплата, ако…“.

Само в едно послание Борисов е сложил толкова много условности, че надмина и прочутия Тирезий, който предсказва на Одисей какво ще му се случи, ако направи или не направи определено действие. Ако Деница Сачева беше чела произведенията на Алфред Шютц, вместо да прави лирични отклонения, щеше да знае защо обещанията на Борисов не работят.

Всъщност от мярката за добруването на родителите ще се възползват само ако е:

1/ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка

2/ на нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи

3/ и нямат възможност за платен годишен отпуск.

Защо тогава в изброените телевизии беше съобщено, че семействата, тоест всички „семейства с деца до 14 години“ ще получат минимална заплата?

Ако бъде обявено извънредно положение отново, ще бъдат затворени много от работните места и минималната работна заплата вече няма да е решение. Затова е по-добре да не бъде обявявано извънредно положение, а кризата в болниците ни да бъде решавана с други политически предложения. Но тогава мярката с трите „ако“ отпада.  Какво тогава са съобщили медиите – факт или фикция?

Пролетното извънредно положение обаче извади на показ отношенията на държавата към „сивата икономика“.

„Мутра“ е виждало всяко хлапе, а „джендър“ броди само в телевизионния балон на Каракачанов

Трети в надпреварата се появи Красимир Каракачанов. Той, за съжаление, не е чел приказки. Ако беше чел, щеше да разбере, че да плашиш избирателите с „джендър“ и „гей бракове“, когато те наричат „мутра“, може да доведе не повече от 2,5% избиратели в твоя полза. Проблемът на тази античовешка пропагандна реч е, че хората мутра са виждали и знаят как рекетира живота им, а „джендър“ вижда само Каракачанов в телевизионния балон на собствените партийни телевизии на „Обединени патриоти“ – СКАТ, „Алфа“ и „24 България“.

Особеното в тези телевизии е, че там лидерите на партиите, които са коалиционни партньори на правителството, говорят като опозиционни политици. Те буквално плюят по политиките на правителство, в което са. Нека си припомним какво направи Валери Симеонов в собственото си министерство с една реплика от СКАТ, която беше забелязана само от „Господари на ефира“. Думите му срещу майките на деца с увреждания бяха същото говорене сякаш си е във фейсбук балона си.

Балонът от мнения, които подстрекават министър Валери Симеонов да вярва в правотата си да говори по този начин за други хора, създаде напрежение, но той все пак подаде оставка. Разбира се, след това договорът между „Господари на ефира“ и „Нова тв“ не беше подновен. Дали е добре, че убиха вестоносеца, който ни съобщаваше какво говорят в телевизионните си отдушници политиците?

Фирмите на братята Халваджян останаха да правят само естрада и телевизионна Галевщина в ефира на новите братя.

Много често се казва, че по времето на Тодор Живков предаването „Всяка неделя“ било създадено, за да има „отдушник за народа“. Разбира се, митовете за „Всяка неделя“ са много и тяхната употреба винаги трябва да бъде като митове. Но по времето на Бойко Борисов можем да отчетем, че са създадени многобройни специални телевизии за „отдушник на управляващия“. И ако в началото партиите на Сидеров, Джамбазки и Симеонов бяха като скачени съдове с ДПС, сега вече са скачени съдове само помежду си. Проблемът е, че и трите партии се срастнаха с управлението, и само премижават, когато Делян Пеевски мине покрай тях в редките мигове на гласуване в парламента преимуществено, когато приемат законите му. Не видяха и как КТБ беше превърната в банка за национално източване пред очите им, въпреки техния трезв прабългарски очен нерв, който бди денонощно. Пак, сврени в телевизионния си отдушник, другите наблюдаваха как един от нациополитиците изпрати все пак Васил Божков в Дубай. Идеята на Валери Симеонов да се бори срещу рекламата на хазарта, идеята му НС да прояви отговорност за хазартната зависимост, особено на младите хора, беше една от малкото му идейни идеи. Обаче докато си припомняме разговора му с прясно заявените политици от ГЕРБ, а доскоро водещи на предаването „Плюс-минус“ по „Нова тв“ Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, в рекламното време зрителите гледат реклама на онлайн хазартна страст на временния хазартен ханджия. Как точно законът на Симеонов спря хазарта?

Мъжкият фризьорски салон на Цветков по телевизия „Европа“

Телевизия „Европа“ отдавна прилича на бръснарница, в която група мъже зове зрителите да вярват в силата на консервативните ценности. В този телевизионен балон дълго се радваха на успеха на страната ни, като ни убеждаваха, че администрацията ни е доказала, че работи добре, щом не се провали по време на председателството на Съвета на ЕС. После водещи и гости на „Реакция“ се оглеждаха в скалите на социологическите агенции, които показваха колко добре се справя силната ръка на Борисов с коронавируса. Подобен телевизионен балон обаче не позволи на Борисов да забележи, че имиджът му беше срутен от неговия глас.

Вторият и третият запис с гласа на Борисов пометоха виртуалния му успех в скалите за хубост на социолозите. Защото гласът на Борисов по нищо не се различава от гласовете на Сотир Цацаров, Иван Гешев и всички, които говорят по идентичен начин.

А можеше коалиционните партньори на Борисов да споделят в неговия фейсбук балон, че държавните агенци, подчинени на вече уволнения финансов министър Владислав Горанов не са събирали изисквания от закона данък от Васил Божков. Всяка вечер в спортните новини ни съобщават какви са дълговете на футболния отбор „Левски“, какъв е размерът на неплатените осигуровки на футболистите. Защо държавните институции не изискват плащането на осигуровките от футболен собственик?

Нашите спортни новини могат спокойно да минат и за предавания за здраве. Докарали сме я дотам да занимават зрителите как да помогнем на отбори, в които футболистите непрекъснато трябва да отслабнат.

Дали водещият по телевизия „Европа“ Ивайло Цветков ще успее да преведе на латински език какво е НОИ и защо футболните фирми трябва да са печеливш бизнес, а не ние да ги спасяваме? Този път Ивайло Цветков ще трябва да се пребори с телевизионния призрак на един друг владетел на латинския език – лекарите, които прилагат езика всекидневно по-добре от всички ни. Защото от осигуровките, които държавата не събира навреме от увесилителния бранш, зависят и пациентите, и лекарите.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
zhana@gmail.com'

Жана Попова

Д-р Жана Попова e преподавател по радио и телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. От 2020 година води рубриката "Имало едно време телевизия" в Маргиналия. Автор е на книгата „ Жанрове и форми. на забавлението в телевизията“, издание на „Полиграфюг”, 2016