Това вечно изкушение антисемитизмът…

Наскоро в южния шведски град Малмьо ежегодният панаир на арабските книги, който се провежда през октомври обяви, че прекъсва връзките си заради антисемитската литература представена на издателските щандове. Сред антисемитските заглавия, предлагани за продажба, е арабският превод на „Сатанинската синагога: Тайната история на еврейското световно господство“ от британския неонацист Андрю Карингтън Хичкок. По същото време в националния ефир се разискваше въпроса за тайните общества, контролиращи света. Водещите имена в тях са от еврейски произход.

 

                         Как българска кабеларка се оказа далеч от тревогите на Малмю

 

В края на октомври двама журналисти – Люба Кулезич и Огнян Стефанов решават да разбудят сънените си и паникьосани от развихрилия се вирус зрители с конспиративни новини за неговия произход. В авторското предаване „Честно казано“[1] Кулезич обявява гръмко темата „Кой „роди“ COVID-19 и кой ще го „погребе“. Тя е вдъхновена от публикацията на Стефанов в сайта му Фрогнюз. С вещината на майстори на медийни „разследвания“ двамата започват да разплитат тайните и загадките около вируса.

Ето част от разговора им в студиото:

Водеща: Търсят се доброволци почасово за различни болници поради недостиг на кадри. Защо се е стигнало до това положение! Как така! Имаме  341 болници, над 55 хиляди болнични легла, а казват,че не достигат! Виж например малка Нидерландия имат заразени над 11 хиляди  души, но се справят. Каква е логиката!!!

(Пуска видео на немски адвокат, което определя като криминално-политически трилър.В него адвокатът съобщава, че води разследване на данни около измамата с COVID-19 и заедно с други трима подготвят колективен иск заради паниката, която правителствата предизвикват с всекидневното обявяване на броя на заразените).

Водеща: Чухме какво мисли германския адвокат. Да поговорим чий интереси стоят зад маската „грижи за населението“(…)Ти писа, че някой ръководи действията на правителството ни(по света, но и вече и в България – б.а.).

Огнян Стефанов: Да, обичайните заподозрени са световното правителство в сянка.

Водеща: Има ли такова?

О. Всеизвестно е! То е създадено от  Рокфелер, Ротшилд, Морган и други, общо около 20 фамилии. Световното правителство е описано най-подробно в едно изследване от 1200 стр. където се доказва, че то води началото си от векове(…)Съставено е от специалисти от различни области, които имат много пари(…)и контролират много държави.

Водеща(предполага): Да не говорим,че това световно правителство ръководи и в момента битката срещу коронавируса!

О:(…) Коронавирусът  им дава възможност да завъртят нови милиарди за медикаменти!!

Водеща: Само писиар тестовете у нас са по 100-120 лв., а тези маски –  колко ли милиарди се печелят от продажбата им!

О: Преди се говореше за оръжие за масово поразяване и се даваха луди пари за снабдяването на всяка държава с такова. Сега се дават за ваксини, медикаменти, предпазни средства! (…)Това са много мислещи хора, мозъците им мога т да произведат всякакви комерсиални неща!

Водеща: Л. Тези корпорации, това правителство в сянка, ще искат да извлекат своите ползи!Да не говорим  за Билдербергите, тези глобални тинк-танкове!

Тонът на Кулезич и Стефанов е заговорнически, присъщ на „знаячите“ на глобални тайни. Темата за световното правителство в сянка ги кара да се чувстват в свои води. Нищо не е такова, каквото е. Живеем като в Туин Пикс. Тази мъглявина на полу-фактите и пикатни намеци се нрави на масовия зрител. При това – не от вчера. Проблемът на октомврийското издание на „Честно казано“ далеч не е в любителските приказки на водещата и събеседника й за „световното правителство в сянка“. Ако беше така, не би представлявало интерес!Проблемът е в нескрития вкус към имената от фантазното правителство. Кои са те?Нали помните, Ротшилд, Морган, Рокфелер. Еврейски имена. И отдавна контролират парите, а правителствата са марионетки в техните ръце!

Да се върнем в Малмьо и арабския книжен пазар. Между книгите бе и заглавието на скандалното произведение на Андрю Карингтън Хичкок- „„Сатанинската синагога: Тайната история на еврейското световно господство“. Общото между Хичкок и цитираното българско ток шоу е в…познахте нали! В упорито повтаряната от два века насам легенда за евреите, които на практика ни управляват!        

                          Кой е Андрю Карингтън Хичкок!

 

През 2006 г. британецът Андрю Карингтън Хичкок издава сам „Сатанинската синагога“. Тази книга с 60 000 думи е преведена от независими издатели на няколко различни езика и впоследствие е включена в списъците на бестселърите по целия свят. Години по-късно, новаторското историческо проучване на Хичкок е разширено и актуализирано, образувайки хронологична енциклопедия на престъпната мрежа(курсивът мой – б.а). Енциклопедията обхваща над 140 000 думи и включва индекс от 30 страници, който помага за навигацията. В изобилието от допълнителна информация са включени пълните „Протоколи на учените старейшини на Сион“[2], заедно с откъси от всяка от осемдесетте статии, съставляващи четирите тома на Хенри Форд „Интернационалните евреи[3]“, които са представени за първи път в хронологичен ред.

За тази книга ентусиазираните му издатели казват: „(Хичкок) ни превежда през всички закони на Библията, които трябва да приемем, ако искаме да постигнем просперитет (курсивът мой – б.а.) в тези опасни времена. Единственото решение е „Сатанинската синагога“. Любителите на световните конспирации с антисемитски дъх казват още за произведенията на британеца : Вижте тази книга и ще научите кой властва над вас, просто разберете кого не ви е позволено да критикувате!

Между другото, пътуването през Библията в новата му книга служи на Хичкок, за да докаже White Racial Identity. Но да оставим на британския неонацист това негово последно занимание настрана. Не че не си струва! Супремасизмът(превъзходството на бялата раса) напоследък завладява американското общество, например. И не само него.

И така, защо е толкова пикантна темата за господството на евреите? Защо западът и изтокът се вълнуват толкова от нея? Едва ли само българската жълта журналистика се рови в историята на Рокфелер и Ротшилд, за да докаже че какво и да правим, когато и да го правим, трябва да знаем едно- навсякъде стоят евреите! Между впрочем, антисемитските възгледи в „Интернационалните евреи“ на споменатия вече автомобилостроител Хенри Форд са отпечатани в 500 000 броя ! Форд лично финансира книгата си. Този огромен тираж е  разпространен в САЩ през 1920-те години. Хенри Форд поставя много въпроси и се опитва да намери техните отговори, които звучат съвсем в тона на една реч на Бенджамин Франклин от 1787 г.: „Напълно съм съгласен с генерал Вашингтон, че трябва да защитим тази млада нация. А заплахата, господа, са евреите…”

Да се върнем отново при Хичкок(уви, далеч не толкова славен като еднофамилния Хичкок, режисирал едни от най-добрите филми на 20 век и прочут със своя хуманизъм!)

В „Сатанинската синагога“ както вече споменахме, са включени и „Протоколите на сионските мъдреци“. Едва ли има академична общност по света, която да не е посветила сериозни изследвания върху „протоколите“и техния произход. Накрая(уви, доста късно) през 1921 г. те са обявени за откровен фалшификат. Но докато това се слуичи, ще изтече цялата втора световна война. Най-кървавата. Каква е връзката между тази война и този фалшификат? Ужасно проста. Нацистите публикували текста и го представяли  като фактически достоверен! Десетки са учените днес които смятат,че „Протоколите на сионските мъдреци“ лежат в основата на Нюрнбергските закони довели до зловещия Холокост. Нещо повече.  „Последното решение“(The Final Solution) за приключване веднъж завинаги с евреите в Европа, взето през 1942 година край езерото Ванзее въоръжава блестящи с културата си държави като Италия и колаборационистки страни като Унгария и България, да натоварят ешалоните на смъртта с останалото все още по земите им еврейско население и да го депортират към Треблинка. Историци определят  „Посленото решение“ за безпрецедентен в европейската история връх на масово изтребление на човеци, а думата геноцид ще стане основа на международното законодателство след 1945 година, преследващо най-строго проявата на расизъм и юдофобия. Ужасът от концентрационните лагери и миризмата на дим от изгорените тела накарал големия писател Елиас Канети да възкликне: „Сега Хитлер би трябвало да продължи да живее като евреин[4].“

 

         Световното тайно правителство е  нездрава фантазия

 

Често хората се питат, ами ако вярно? Ако наистина крият от нас реалните кукловоди на историята! Ако действията на илюминати, билдерберги, масони и всякакви други тинк-танкове от еврейски произход са отговорът за нашите нещастия, то не следва ли да правим телевизионни предавания, да пишем книги и снимаме филми, за да предупредим света за това!

Там е работата, че копнежът да има такова общество е проява на инфантилизъм. То е резултат от потребността да намерим ключа към скритите истини на битието. Нещо като ключа към тайната градина, ако си спомняте онзи детски роман. А такава тайна градина няма. Няма и световно тайно правителство, клуб от посветени и знаещи хора с много пари, които си играят с нас!Този копнеж и фантазии в най-добрия случай сътворяват исторически фейк, фалшиви новини, от които няма никаква полза. Виж, вредата е огромна. Ако проследим антисемитската нишка в нашите паранои и неврози  в европейската история, ще видим само гета, етническа стигма, религиозни преследвания и накрая…

 

 

 

 

[1] https://www.youtube.com/watch?v=4UMWCf3Hjwo&fbclid=IwAR2GRxhAz4DWLPgEFFHKmV_wMR-4O7bvBBBYCGHwGX3Scj0Tt14Qu6mIEAU

[2] Протоколи на Сионските мъдреци“ (срещано и като „Протоколи на Ционските мъдреци“) е антисемитска мистификация, описваща еврейски план за глобално господство[– уикипедия

[3] Х. Форд„Интернационалният евреин“, 1920 г. От българското издателство Orange center препоръчват книгата така „Научете всичко за еврейския въпрос. Един въпрос обсъждан от години и сложността му е от световно значение. Всичко необходимо да знаете ще откриете в тази книга“. През електронната книжарница Store.bg книгата може да бъде закупена срещу 15 лв., а рекламата й е качена в различни като профил сайтове от рода на Glasove.bg

[4] Елиас Канети, „Записки 1942-1985“, изд. МД Елиас Канети, Русе, 2015

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).