Жана Попова: Къде е адресът на публицистиката?

 

Горан Благоев започна ново предаване в телевизия „Евроком“. Телевизията дава място за всякакви политически платформи да разгърнат популисткия си потенциал. Обвързването на Горан Благоев с Цветан Цветанов, нарежда предаването сред другите псевдополитически проекти, които минаха през това студио.

Христо Пимпирев каза, че болната чилийската група от учени в антарктическата експедиция не е проблем. Дано са живи и здрави тези учени, дано разберем как са оздравели в някое друго предаване. Но къде сте скрили публицистиката?

Ж.П.

БНТ съобщи за постигнати успехи в интернет сайта си през изминалата година и демонстрира новините си, озвучени чрез „робот“. Роботът каза „нОвините“, вместо да сложи ударението на правилното място. Като се заслушаш в сайта на БНТ, роботът е на път да измени цялата интонационна среда и да започнем да казваме „подобЪр“, вместо „по-добър“, защото роботката не може да се съобразява с някакви степенувания и ударения. Но това и водещите могат да го направят, ако пък гледаме новините на„Нова тв“ – в някои от материалите българският език внезапно кривва в някакъв бездиханен поток на съзнанието.

bTV завърши годината с кадрова промяна – Антон Хекимян зае мястото на Венелин Петков. Би трябвало подобна промяна да не прави впечатление, защото е логично новият собственик да иска нови подчинени на посредническите позиции между ръководството и екипа. Но „легендата“, с която ръководството обяви тази промяна беше много странна. А тя е следната: в bTV са избрали Антон Хекимян след „вътрешна промоция“. Звучи като „левче за шефче“, а имат предвид, че народът в bTV е избрал кой да води журналистиката там. Ето как е мотивирана промяната в избора на директори на новини и на програмата.

“През 2020 година bTV трябваше да адаптира програмата си към COVID-19 пандемията, което доведе до по-малко инвестиции в съдържанието и загуба на зрители. Основната ми цел е да обърна тази тенденция като модернизирам програмата и съдържанието и работя за повече  разнообразно ТВ развлечение и висококачествени новини по всичките ни канали. Назначих Христо и Антон, защото те притежават хъса, експертизата, енергията и жаждата за иновация, от която имаме нужда, за да върнем водещата си позиция в България“, каза Мартин Швехлак, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Мартин Карбовски вече не е част от програмата на bTV. Между другото, Венелин Петков, заедно с Антон Хекимян, бяха обвинени от зам.-председателя на НС, че са „примери за корупция“. Заведоха дело след тази пошла война на овластен човек, който уж щеше да се бори с хазартните игри. В момента по всички канали се съревновават реклами на хазартни игри и на фирми за бързи кредити. Спорт уж щяха да играят нашите деца… Наркотиците и хазарта уж бяха най-голямата заплаха за младежта ни. Вицепремиерът Валери Сименов всъщност влезе в ролята си на зам.-председател на НС  след като… прати Васил Божков в Дубай. А преди това се извини на майките на деца с увреждания за думи, казани по собствената му СКАТ.

През 2020 г. хазартът и наркотиците се размножиха в заведенията и телевизиите. През 2018 г. във „Втори план“ Мартин Карбовски направи интервю със сина на Валери Симеонов – Даниел Симеонов, който каза две клиширани послания: наркотиците се пазаруват в учиилище и никой не е застрахован. В предаването на Мартин Карбовски има много излишна агресия, но това е едно от малкото предавания, в което се говореше за институционалното безсилие утвърждавано със законите направени от този състав на Народното събрание. В предаването на Мартин Карбовски се чуваха гласове на деца, които разказват, че „по време на час се продават наркотици“, а родители на 12-13 годишните не могат да се справят с дилърите, които причакват децата им в училище. За съжаление, това е лична трагедия, която синът на Валери Симеонов трябва да преодолява. Можем много да спорим дали е редно, етично и нормално да се използва личната трагедия на един депутат, за да говорим за проблема, който всички партии в НС не разрешават. Но това е начинът, който Карбовски бе избрал. През 2020 г. в новините остава скрита дейността на организираната престъпност у нас и кой управлява пазара на наркотици,тоест тя продължава да не е обезпокоявана от властите. Прокурорът новогодишно ни показа колекция на единия брат Бобоков с антики, въпреки че уж го задържаха за изхвърляне на вредни отпадъци. А новините за спасените деца от наркопласьорите на кой празник да гледаме?

Крайностите на Мартин Карбовски не са ни нужни, но в кое предаване на bTV да гледаме кой се бори с продажбата на наркотици в училищата? В кое предаване ще попитат Валери Симеонов как се промени достъпът на деца и млади хора до хазартните игри? Защото всичко друго е една лепнеща законотворческа риторика, която предизвиква крайност като предаването на Мартин Карбовски.

По същия начин – неконкрентно – говори и директорката в „Нова тв“ Ива Стоянова. В сутрешния блок на „Нова тв“ Виктор Николаев промоционно подканя Ива Стоянова да каже на колко часа ще са новините в новия канал, който всъщност добави към техния телевизионен кооператив и „Канал 3“. Ива Стоянова дава да се разбере, че новините ще преливат на половин час – от основния канал към новинарския – и обратно. Сред лицата на новинарския канал са авторите на услужливи интервюта Наделина Анева и на Любомир Огнянов. Какво имам предвид под „услужливи интервюта“? Услугата, която предлагат двамата интервюращи, е въпроси, в които хем има критика, хем тя не е отправена към конкретни хора, които носят отговорност. Много нахъсана критика, ама хвърляна така „по принцип“. Например, Анева обича да пита: „Вие искате да кажете, че на нашата здравна система й липсва човещина, така ли?“ Обвиненията са силни, ударни, мощни и винаги са насочени към някакво неясно обектче, наречено системата.

Много ми хареса един въпрос на Виктор Николаев – а какво ще се промени по „Нова тв“, като няма да натоварва зрителите с информация. Имало изненанди – сериали, български, каза Ива Стоянова. Какво ли стана с футбола в тази телевизия?

Ива Стоянова не спомена Илиана Беновска. Кой сега ще мери президента с ябълки, като една типична журналистическа работа? Кой сега ще произведе новина от посещението си до премиера в САЩ със зеления си анцуг? Навярно силата на тази анцугова журналистика ще се прояви по изборите. Първите новини на „Нова тв“ не бяха по-далеч от институциална пресинформация, при това скучно написана (за кадри е трудно да се говори, имаше телевизионни покривала).

Нека обаче се вслушаме още малко в думите на Ива Стоянова – те съдържат есенцията на журналистическата й визия:

Принципът, по който ще се водим, е, че ще излъчваме онези събития, онези брифинги, които са много значими за повече хора.“ Досега не съм видяла брифингова журналистика. Или е брифинг, или е журналистика.

А Стоянова добави, че когато „една партия има 100 човека, съотнесено към някаква партия с много повече хора“ няма какво да се чуди тая първата партия, че не отразяват събитията им.

Само събития, които вълнуват много повече хора! – това е лозунгът на телевизия, правена от Вяра Анкова, Миляна Велева, Ани Салич, Виктор Николаев… Видимо е, че манифестациите ще бъдат по „Нова нюз“. Но къде тогава е журналистиката?

Всички пътища водят към „Евроком“. Там е Сашо Диков – създателят на марката „Канал 3“, която вчера потъна удавена от една групова сделка. Горан Благоев започна ново предаване в телевизия „Евроком“. Телевизията дава място за всякакви политически платформи да разгърнат популисткия си потенциал. За съжаление, обвързването на Горан Благоев с Цветан Цветанов, нарежда предаването сред другите псевдополитически проекти, които минаха през това студио.

Предаването „Вяра и общество“ беше свалено от Емил Кошлуков заради критиката към правителството, изразена в предаването на Горан Благоев, че БПЦ получава допълнителни средства от правителството. СЕМ не откри никакви нарушения на закона за радиото и телевизията. Нямаше проблем нито с плурализъм, нито с други професионални и етични норми, както тръбеше Емил Кошлуков. Въпреки това програмата на БНТ в момента включва предаване, което се опитва да имитира тв-олтар, в което няма журналистика.

Може би има едно решение за нашите телевизии – да спрем да се мъчим да имитираме публицистика. За да изпълнят програмните си схеми, телевизиите разкрачват предавания, които пишат ту в графа „култура“, ту в графа „публицистика“.

По БНТ предаването „Още от деня“ също е нарочено за публицистика, въпреки че по нищо не се различава от актуалните предавания. „Лице в лице“ и „Още от деня“ могат да бъдат аналитични предавания, но само ако водещите им пожелаят.

БНТ назовава публицистика и „България от край до край“, което представлява нов жанр – вуду-телевизия с опити за телевизионно вкаменяване на миналото, правени от водещ, който поетничи, докато монтира на забавен каданс тухла.

В телевизията трудно можем да търсим публицистика, затова по-добре да говорим за аналитични предавания. И ако използваме това определение в БНТ гледаме „Референдум“ и „Панорама“, а по bTV – „120 минути“.

„Още от деня“ и „Лице в лице“ са аналитични предавания. Макар че в „Още от деня“ този елемент на аналитичност се проявява само при една от водещите в момента.

Трудно е да досетим какъв критерий използват в „Нова тв“, ако гледаме какво са сложили в графа „публицистика“. Ако критерият е – каненето на повече от един гост – предаването „Пресечна точка“ на Михаил Дюзев по „Нова тв“ може да бъде назовавано всякак. Но като видиш, че гостите са: Калин Вельов, Николай Овчаров, Мариана Тодорова, е ясно, че става дума за имитацията на публицистика. Не защото гостите не са специалисти в своята област. Сигурно са. Но предаването има една основна слабост – вместо да е инфотейнмънт, е ни инфо, ни ентъртейнмънт.

В програмата на „Нова тв“ обявяват като „Публицистика“ и предаването „Събуди се“. Това е предаване, в което поредната сменена водеща приканваше Тони Стораро да изпее „една гръцка песничка“. Минути след това светът се промени и от нашата си вино еуфория, минахме на световния атлас. Проф. Пимпирев обясняваше, че чилийската група е болна от коронавирус, но това не е заплаха за нашия екип в експедицията! Тони Стораро може би пее много хубаво, почти виждах как водещата му задава въпроса откъде идват наркотиците в заведенията, в които пее… но не му го зададе. Чилийската група от учени дано е жива и здрава, дано разберем как са оздравели в някое друго предаване. Но къде сте скрили публицистиката?

А само като си представя, че и Христо Ботев наричаме публицист…

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
zhana@gmail.com'

Жана Попова

Д-р Жана Попова e преподавател по радио и телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. От 2020 година води рубриката "Имало едно време телевизия" в Маргиналия. Автор е на книгата „ Жанрове и форми. на забавлението в телевизията“, издание на „Полиграфюг”, 2016