Жана Попова: Кавър-премиерът и „тулупите“ му приятели в кавър-медии  

 

През март проф. Венцислав Мутафчийски от националния щаб за борба с коронавируса каза, че ще дойде време, в което брифингите ще секнат и лекарите от щаба няма да се явяват при журналистите. През март Мутафчийски каза, че лекарите от щаба няма да се занимават с журналистите и ще се върнат в болниците, защото лекарите ни ще умират. Звучеше толкова страшно!

На 25 април премиерът Бойко Борисов си тананикаше в луксозната си баничарка кавър на песента „Bella, ciao“, изпят в съседната ни Северна Македония като „Корона, чао“. Всичко ни е ей такова недокавърено. Между другото, историята на италианската песен “Bella, ciao“  е интересна. Дано Борисов да я знае.

Последните трели от джангъра на Борисовото фейсбук клипче отшумяваха в края на април. В края на седмицата починаха две лекарки.

На 2 май д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение в МБАЛ-Сливен почина на 43 години. Съпругът й, който е лекар, също е заразен с вируса. В неделя, на 3 май, почина и д-р Нели Пандова-Илиева от спешното отделение в София.

На 2 май „внезапно“ загубихме битката с COVID-19, а премиерът Борисов не го съобщи

На 1 май bTV и БНТ излъчиха филмчета за лекарите в две софийски болници. Ако заразата е толкова опасна, защо там има журналисти?

Звучаха като рекламни филмчета за лекарската професия на фона на кореспонденциите от Сливен. Там нямаше екшън, нямаше нищо извънредно, само хора, които не сваляха маските си.

На 2 и на 3 май брифингите обсъждаха формата на съобщението. Нямаше кой да отговори защо правителството и общините затвориха кварталите, които са в български градове, с изолирани хора в тях, като „Филиповци“, „Столипиново“, „Надежда“, а останаха отворени летищата? Защо хората, които се прибират от Нидерландия, не са лекувани след прибирането им на летището?

Доц. д-р Жана Попова създаде през февруари месец 2020 авторска колонка „Имало едно време телевизия

В деня, в който почина първата лекарка, д-р Иванова от Сливен, щабът за първи път не даде брифинг. Появи се пиарката Севдалина Арнаудова и обясни, че Борисов чул, че някои медии били казали, че брифингите били нанасяли вреда. Решил бил повече да няма брифинги и да не се появява Мутафчийски.

Преди няколко дни Борисов каза, че ще махне Севдалина Арнаудова. Така и не я махна. Как да му повярваш, че и брифингите ще спре, като го виждаш колко му траят заканите.

Така и стана, не мина и ден, и Борисов, и Мутафчийски се появиха пред медиите, които ги угнетяват.

По коя медия Мутафчийски и Борисов ще отговорят защо има заразени лекари в Сливен и Видин?

Новините от Видин говорят за разминаване между институциите.

Във Видин са заразени не само лекари, но и социални работници, които трябва да се грижат за безпомощни хора. Нито Борисов, нито Мутафчийски съобщиха какво става с възрастните хора в дома в гара Орешец или децата в дома във Видин.

През март, в предаването на Жени Марчева, bTV показа сина на една от лекарките във ВМА, която работи и в Нови Искър. Кога Борисов ще даде отговор на въпроса защо се налага лекарите у нас да работят на две места? Част от здравните работници във Видин са работили на две места, съобщиха медиите.

Тази битка за българското здравеопазване Борисов не иска да започне. В самолетите от Нидерландия не се връщат лекари, емигрирали заради ниското заплащане тук. Немалка част от лекарите са в пенсионна възраст, медицинските сестри и санитарите  не харесват заплащането си, „източването на болниците“ си остава проблем, с който и Ананиевото министерство няма да се справи, а символът на здравната каса е луксозна служебна кола. Почти два месеца след въвеждането на извънредно положение, Борисов не даде отчет какво постигна, за да издържи здравната ни система. Нали с тази цел беше спрян социалният живот на хората, за да спечелим време и да предотвратим смъртта на медиците ни. На 2 май ние загубихме тази битка в Сливен, на 3 май – в София.

На брифинга на 3 май, премиерът на държавата ни трябваше да замълчи поне за минута, за да чуем имената на двете лекарки. Всичко друго звучеше като да тананикаш кавър на северномакедонски рецитатори.

Вместо това на този дълъг брифинг двамата генерали си праха униформи, разказваха за бръснатите си глави, а Борисов ни занимаваше с фейсбук постовете на приятелите си.

Какъв вирус е минал в публичното ни общуване, че кавър-премиер като Борисов да си въобрази, че може да се държи по този кафанен начин с журналистите?

 Един от най-добрите му приятели написал „Убиха генерала!“ И това взривило Борисов. Валерия Велева се похвали при Светослава Тадаръкова в телевизията на Ангел Джамбазки, че тя е написала „Убиха генерала!“ Но даже дантелена главна редакторка като Велева не одобри езика на премиера, който говореше по следния начин:

Вечер в 12 ми дава колко са заразените и починалите. Сутрин в 7 сме тук. Без събота, без неделя, без заплащане. Докато някои тулупи спат до обед и после ми пишат постове. И ми задават и въпроси нахалниците! Без заплащане го правим това. Без заплата го правим.“

Борисов намеси и „менторите от Русия“, които трябвало да кажат какво става там, а мерките във Франция оставали, според Борисов, до юли.

Погледнах към Франция и видях, че Айфеловата кула беше осветена в бяло. В знак на признателност към здравните работници. Ние, може би защото нямаме Айфелова кула, нямаме и знак към медиците ни. За медици, покосени от вирус, няма ден на национален траур.

Вместо това Борисов ни засипа с личната си история. Нали в някои медии обичат „лични истории“. В такъв ден премиерът даде брифинг, за да докаже колко големи приятели са с Мутафчийски. Само на Мутафчийски позволява да му прави „едни прегледи“. Добре, че не стана да ни покаже в коя област са прегледите. Но да оставим на жените в бели дантели по телевизия „България 24“ да се дивят на езиковото подуване на Борисов. Ако е вярно казаното от Борисов за денонощната работа, защо даже лекарите при него нямат заплащане?

Двойнственият медиен лик на Мутафчийски

У нас все още има различни медии. Защо е толкова трудно дори на публичните фигури да разграничават кое е сайт за клюки, кое е видеоканал с имитация на журналистика и кое е медия? Може би защото в немедиите е комфортно. В неделя Бойко Борисов се обърна към журналистите така: „Мили мои медии“. Сякаш тук направи пауза и се замисли има ли премиерът медии? Но може и да надценявам паузата. Та каза така: „Мили мои медии, нали по ваше лично желание излъчвате, който излъчва. Някой насила кара ли ви да има живи включвания?“ Прав е за това. Ама от тия медии, дето излъчват, не се е чуло някой да се противи.

Всъщност от залата излъчва само БНТ. Всички други получават сигнала и го препредават.

Всъщност на кои медии се караше премиерът на държавата? Медиите у нас се делят на няколко вида. И един от най-важните критерии да преценим кой ни говори и защо са такива посланията му е собствеността на медиите и произхода на средствата. Да не би Борисовият парламент или правителство да изясниха собствеността на медиите у нас?

Щабът се оплака, че по време на брифинги част от журналистите са си вършили работата, но други са се „заяждали“ с щаба. Вече два месеца почти гледам всеки брифинг и не мога да разбера за кого говореше Борисов? Може би за Еленица Маринова от БНР? Но тя зададе въпросите си на човек от БПЦ, който сякаш все още не е в щаба. Притесни и Борисов, който обеща ад, а после – в притеснението си – обеща и божието наказание. Но и Борисов не е от щаба. Да не би да говореше за Полина Паунова, която написа текста си за статистиката с пиковете на Мутафчийски? Но и тя не посещава това добре хигиенизирано място. Кой точно журналист някога притесни лекарите с въпросите си?

Всъщност щабът имаше медиен комфорт. Например отиде развлекателно предаване като „Господари на ефира“, в което нямаше въпроси. Най-притеснително ми се стори обикалянето из града в един и същи ден на проф. Мутафчийски, когато смени три телевизионни студиа, но всички въпроси бяха премерени.

Чак на 28 април Константин Вълков от „Дарик радио“ написа коментара си „Писмо до децата, които гледат сутрин в 8“. Малко след това Ралица Ковачева в „Булевард България“ написа текста си за медиите, които този път не са виновни.

Ако това е „заяждане“, то журналистите у нас са много търпеливи. Щабът прави брифингите си от 8 март. Тези текстове излязоха в края на април.

В деня, в който Борисов се кара на „мили мои медии“, в ПИК комфортът е осигурен. В този сайт разказват за новото парче на певицата Бони „Вирус и секс“. Този сайт не се „заяжда“ с щаба. Това превръща ли го в медия?

Начинът, по който проф. Венцеслав Мутафчийски попита представителка на ПИК в кой век живеем и знае ли, че сме държава в Европейския съюз, беше признат от мнозина като поведението на публична фигура, за което мечтаем (вж. коментара на Мила Минева) Но за съжаление, екранното поведение на Мутафчийски се разминава с действията на МВР в кварталите с КПП-та, които не намалиха пациентите в сливенската болница.

Мутафчийски имаше брифингов образ, който впечатляваше с начина, по който отговаряше на расистки послания, но същият Мутафчийски остави името си да служи като реклама на благотворителната акция в „Монитор“:

Хора, които са оплюти в обществото и едва ли не демонизирани, се оказаха едни от най-щедрите в съвременното време. Когато има нужда да се подкрепят болниците, персонала, обществото, те бяха тук. Това е мерилото за човечността ни. Това са примерите. Богатите хора, които имат възможности бяха много щедри към обществото в този критичен момент. Но и хора като 80-годишната баба Надие, която дари пенсията си за болницата в Исперих. Представяте ли си какво нещо е това?“

Проф. Мутафчийски сгреши в това интервю с мерките си за човечността.

Ще познаете лесно журналистите. Журналистите всъщност рядко ходят на брифинг. Още по-рядко се доверяват на една камера, изтъркана със спирт.

Със сигурност обаче има един признак, по който ще познаете журналистите: те питат за онези хора, които няма как да чуете от какво се вълнуват, ако не са медиите. Те никога не питат за онези, които си имат лични дневници, на които викат медии.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика