Жана Попова: На чия страна да са журналистите?

 

 Всяка вечер може да видите в кадрите от площада хора, които преследват своята слава, следвайки като сянка интервюираните. Те застават зад лидерите, докато операторът ги снима, преследват невинно извивките на камерата и уж неволно са все са зад рамото на говорещия. Мълчаливо присъствие в кадър. От невинното преследване на камерата тази жажда за показване преминава и през почти постоянното присъствие в кадър на младежи, които чакат  новините в 20 ч. по БНТ, слагат качулките и застават зад репортера, така че да покажат нецензурни знаци. Снимките от протестите са ценен ресурс за личната биография в бъдеще.

Пред БНТ протестът в началото тръгна с шум, насочен директно към екипа. Емил Кошлуков не слезе при протестиращите хора, за да защити екипа си. Репортерите от „Нова тв“ бяха блъскани и заплашвани от група протестиращи на площада. Кирил Домусчиев не разговаря с протестиращите за правата на служителите си, докато си вършат работата.  Асоциацията на европейските журналисти осъди всяка разправа с журналисти, които изпълняват професионалните си задължения.

Някои от репортерите знаят, че зад гърба им има декор – показват се протестиращи без глави, надписът се чете добре, докато репортерите говорят. Сегашният директор на БНТ Емил Кошлуков често напомня, че е бил сред протестиращите студенти в началото на 90-те години, но сега дори тогавашните протестиращи протестират срещу него. Сега Кошлуков е декор на управляващите.

 

 

По липсващите въпроси ще ги познаете

В момента всяка емисия новини съдържа съобщението, че протестиращите искат оставката на Емил Кошлуков. A това е загуба на ценно време в новините с безсмисленото проточване на едно обречено управление. Всички знаем, че Емил Кошлуков не съществува като личност, а в БНТ управлява негова холограма, която просто знае как да рапортува на Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в НС. Години наред се опитвахме да направим обществените медии независими от властта, да направим пазар, в който обществената медия не е облагодетелствана, а Кошлуков всеки път отива директно при васала си в НС. Случаят с махането на Горан Благоев като водещ на предаването „Вяра и общество“ преди месец извади на показ искането на пари от страна на Емил Кошлуков с „Влади Горанов“ пари от бюджета за предаване на Българската православна църква. През изминалата седмица финансовият министър Владислав Горанов бе сменен заради несъбраните данъци от хазартните босове. С това бездействие финансов министър е повлиял на пазара на медиите, тъй като фирмата на Васил Божков и съдружниците му беше основен спонсор в „Нова тв“ и не само.

По БНТ няма задавани въпроси към Бойко Борисов за това срастване между рекламния, хазартния и медийния пазар. Дори след втория си мандат директорът на обществената медия до 2017 г. Вяра Анкова стана част от управлението именно на частната „Нова тв“, така както Емил Кошлуков бе „журналист“ в телевизия, която не зададе журналистически въпрос за източването на КТБ. На чия страна са директорите на телевизии? Гражданските им позиции са закърнели дълбоко под фирмените.

Дори да не подаде оставката си, Кошлуков никога няма да бъде нищо повече от служител с най-голямата заплата в БНТ, а не директор на обществена медия. Той няма достатъчно знание, за да осъзнае основното правило в журналистиката – директорът (с кратък или дълъг мандат) може да смята, че е редно да се държи като подчинен на управляващите, но журналистите имат само един избор – те винаги са на страната на гражданите. И причината е много ясна: самите журналисти са най-напред граждани и тогава журналисти. Вместо това някои от тях се опитват да се убедят, че личните избори са не по-малко важни. И никой не изисква от журналистите да подкрепят или отричат протестите на улицата. По-важно е да са посредници на въпросите, които гражданите задават на властта. Иначе се случва така, че управляващите от която и да е партия се окопават в собственото си ехо и казват, че са чули исканията на улицата. Ето така министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се оказа министър на финансите, без да е направил Детска болница, без да е въвел електронен регистър на медицинските услуги, без да се е справил с проблема с източването на болниците, без да е въвел даже онова, което се дъвчи от 2008 г. още – електронна рецепта. С други думи, след като премиерът си прехвърли министрите от един стол на друг, бюджетът на държавата е поверен на човек, който няма какво да отчете. Наложи се да спасяваме „здравната система“ от коронавируса, а не тя да спасява нас. В агитационните материали за лекарите по телевизиите виждаме хора, които са герои, защото на 70-годишна възраст рискуват живота си, за да запълнят празнините в инфекциозните отделения от празните столчета на следващите поколения лекари. Затова превръщането в „новина“ на едно агитационно събщение по „Нова тв“, че депутатът Делян Пеевски и братята Домусчиеви са най-големите дарители замениха журналистическия въпрос „къде са лекарите“? Затова новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов заложи на съботно-неделния внезапен пиар и посети ямболската болница в почивните дни, за да влезе в новините. Защото знае, че през седмицата трябва да разреши един много сложен социален проблем – болницата от години е в трудно финансово състояние, с което нито държава, нито община иска да се справи. По време на извънредното положение кметът на Ямбол набираше персонал във фейсбук, защото част от помощния медицинси персонал отказа да работи.

Пандемията освети празните столчета на анестезиолози, медицински сестри, социални работници в домовете за възрастни хора. Акциите на новия министър да слезе близо до медицинския народ не могат да изтрият спомена, че точно в „Нова тв“ депутати от две партии в НС, които трябва да имат политики за създаването на нормални условия на работа в болниците – Йордан Цонев от ДПС и Валери Симеонов от НФСБ се интересуваха от журналистическия стол на Анна Цолова в „Здравей, България“, защото нямат какво да съобщят като принос за справянето с ниското заплащане в здравните заведения. Пандемията освети още едно празно столче – това на най-ниско платените необразовани хора в страната, които работят в кланиците в Германия, във фермите и градините в Гърция и Италия. За тях политиците нито от ДПС, нито от ВМРО, НФСБ и „Атака“ нямат какво да кажат в студиото.

Така липсващите лекари трябваше да лекуват завръщащите се българи от чужбина, които не забелязвахме. Вместо въпроси защо няма политика за реализирането на тези две напълно различни групи (образованите лекари и нископлатените тук необразовани пациенти), журналистите служеха като телешоп за дарителски анонси.

Забелязахте ли как плъзнаха особен вид политици, които не правят пауза, за да не им задават въпрос в студиото

Медиите отдавна не могат да избират кой политик да поканят в студиото. Предавания като „Панорама“ и „Референдум“ са обречени на гостуващи мъже, които се въртят между избора между Тома Биков и Тома Биков. Затова изглежда като телевизионна екзотика гостуването на социалната министърка (преди това образователна) Деница Сачева в „Темата на „Нова тв“ или на Даниела Дариткова в „Лице в лице“ по bTV. Даже така е и обявявана от водещата Цветанка Ризова – като политически екземпляр, който не само е шеф на ГЕРБ в парламента, лекарка, преживяла коронавируса. Ще видите, че основната активност на Даниела Дариткова е чрез видеовръзка в ефира на Канал 3.

На 11 юни Даниела Дариткова е гост в bTV. Ако се заслушате в речта й, ще чуете, че тя не познава точката или запетаята в изречението. Фразата й е безконечна. През юни студиото се обсъжда подписка на БСП за оставка на правителството, но Дариткова обяснява, че това е дело на Корнелия Нинова, а тя не води диалог с другите опозиционни партии в НС. Водещата все пак задава няколко въпроса, например този: „Че то има ли други опозиционни партии?“ Дариткова не прави пауза и продължава да нанизва думите. След време става ясно, че „има заявили се като такива“ партии в НС. На 11 юни най-висшият политик, с най-далечното виждане за политиката на ГЕРБ прогнозира, че това е само една подписка на БСП и не очаква някаква революционна дейност. Месец и половина по-късно Дариткова все още сякаш не вижда, че революцията е по петите й. Иронично е, но точно в това предаване „Лице в лице“ шефката на парламентарната група на ГЕРБ трябва да отговори на журналистическия въпрос защо към МВР се създава чрез закон втора служба за охрана на политиците. Цветанка Ризова пита от кого ще се пазят толкова много, че да е нужно второ НСО. След последното издание на „Панорама“ по БНТ в петък, 24.07, вече знаем – от гражданите. Даниела Дариткова и Корнелия Нинова бяха задържани от протестиращите пред входовете на БНТ и излязоха от телевизията почти час и половина по-късно.

 

 

 

Д-р Дариткова си тръгна обградена от кръг от полицаи, които не успяха да подкарат служебната кола заради множеството протестиращи на тясната уличка и се е наложило да изведат народната представителка през задния двор на една от постройките. Корнелия Нинова си е хванала такси в другата посока. Всичко това се случи часове, след като в изолираното студио на БНТ, Даниела Дариткова от ПП ГЕРБ съобщи, че като управляващa тя смята, че не може протестиращите да тероризират другите граждани. Всъщност това е основният проблем – как си представя своята роля на посредник в кризисна ситуация. Защото протестът е кризисна ситуация. Охраняването от плътната редица полицаи е решение, но може да задълбочи проблема.

През юни в bTV Дариткова обяснява, че „Аз наистина познавам целия законодателен процес в общност, но не в конкретика.“

На 11 юни, без да прави паузи, за да не се чуе журналистически въпрос, депутатката повтаря заучената от неопитен пропагандчик фраза, че предложението за създаване на второ НСО в рамките на МВР „не беше критикувано от никой в зала. Тези промени са консенсунсни и експертно одобрени.“Повтаря го. Цветанка Ризова отново пита защо ще има две служби за охрана. Дариткова казва, че има по-големи специалисти във вътрешната комисия, но решението е консенсусно и експертно. Ето това подвежда правителството и мнозинството в НС, че консенсусът е по смисъл, а не по интереси.

От 2013 г. взе да става традиция, а не изключение журналистите да са хвалени за това, че задават един и същи въпрос, докато получат отговор. А гражданите чакат отговори, не повторения на вече преживени стадии на политическо развитие.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
zhana@gmail.com'

Жана Попова

Д-р Жана Попова e преподавател по радио и телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. От 2020 година води рубриката "Имало едно време телевизия" в Маргиналия. Автор е на книгата „ Жанрове и форми. на забавлението в телевизията“, издание на „Полиграфюг”, 2016