Жана Попова: Нито президентът, нито премиерът имат право да се карат и съветват медиите

 

Защо ПИК публикува сведения за данни, дадени пред МВР, кой ги предоставя?

Колко време след полицейска проверка информацията от записани сведения на непълнолетни хора е разпространена в сайт?

Защо данни на непълнолетен са дадени на ПИК? Агенцията за закрила на детето каква отговорност ще потърси на сайта и на медии за разпространението на тези данни?

Как точно ще се разберем в журналистическата гилдия, че няма интерес, който може да оправдае разкриването на самоличността на непълнолетен.

 

Вътрешният министър трябва да обясни как МВР се излива в ПИК

 На 13.02. за втора година не беше проведен Луковмарш. Миналата година председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде многобройни интервюта, в които обяснява защо не се провежда тази проява на антисемитизъм, расизъм и ксенофобия. Тази година – позиция няма. Незнайно защо точно в тази важна събота министър-председателят Бойко Борисов хукна към Ямбол, за да построи започната преди 40 години болница в Ямбол.

Точно там премиерът Борисов посъветва проверяващите заедно с него пречиствателна станция журналисти да оставят на мира децата. И уточни кои деца – спортистите, готините, отличниците.

Пак през седмицата президентът Румен Радев призова журналистите да проверяват фактите преди да публикуват публично.

Пак в това изказване президентът обясни какво очаква от медиите.

Аз очаквам от вас, медиите, да бъдете не по-малко активни и по други констатации на OLAF. Към констатацията на OLAF и ЕК за крупните злоупотреби в Агенция „Митници“, които облагодетелстват, според техни доклади, определени фирми и лица на висши публични длъжности в България и ощетяват европейския бюджет. По разчети на комисията за периода 2015-2018 г. стойността на загубите възлиза до 1 млрд. лв. в едно с лихвите, които дължим. И колкото сега този скандал да се постиска преди изборите, след тях най-вероятно България ще трябва да плаща.“

 

МВР трябва да отговори как данните на задържани деца

се публикуват в ПИК

Най-напред да кажем, че парти на 14 души не е нарушение на никакви ограничителни мерки, дори когато са непълнолетни. Най-вероятно синът на Радев ще бъде глобен заради липсата на лична карта у него, но това, което медиите направиха, е достатъчно, за да се вгледаме в границите, които сме готови да преминем като журналисти.

Затова вътрешният министър трябва да отговори:

  1. Защо ПИК публикува сведения за данни, дадени пред МВР, кой ги предоставя?
  2. Колко време след полицейска проверка информацията от записани сведения на непълнолетни хора е разпространена в сайт?
  3. Защо данни на непълнолетен са дадени на ПИК? Агенцията за закрила на детето каква отговорност ще потърси на сайта и на медии за разпространението на тези данни?
  4. Как точно ще се разберем в журналистическата гилдия, че няма интерес, който може да оправдае разкриването на самоличността на непълнолетен.

Дни след тези публикации един непълнолетен е наричан в коментар „рецидивист“, въпреки че няма данни той да е съден?

 

Говорете лично на Недялко Недялков, той не е „медиите“!

 

Защо нито Борисов, нито Радев не се обърнаха директно към Недялко Недялков, Ива Николова, Антон Тодоров, все хора, които използват анонимни източници, за да съобщават данни за непълнолетен? Защо Радев обвинява „кафявите медии“? Такива няма – това е лесно обобщение, за да се избягва отговорност. Ако това е медия, там стоят главни редактори, коментатори, изказващи се, с имената си. Никой не може да се защити от това, което пише в сайтове като този, защото собствениците на тези сайтове са без собственост и не могат да заплащат присъдени дори от съда обезщетения на оклеветени или обидени хора. Това е дикатат, който се размножава и усилва в близки по стилистика медии, заради усещането за безнаказаност на един сайт.

Обръщението на Борисов е много хубаво, но на кого говори той? На кои медии? И на онези, които спазиха правилата и не съобщиха информацията за момче, което все още не може да пази правата си само?

Министър-председателят Бойко Борисов трябва да отговори на въпроса защо неговото вътрешно министерство допуска данни за проверки на непълнолетни лица са в сайта ПИК. Нито веднъж досега Борисов не се е обръщал към Недялко Недялков, за да му каже да остави на мира деца, пък били те и на публични фигури. Не се обърна лично към него и с призив да остави на мира жена, пък била тя и на опонент на ГЕРБ. Тези обръщения винаги са към някакво събирателно „медиите“, а медиите не са еднакви. Желанието на властта да ги слага в общ кюп е разбираемо – така недоверието към всички медии води до неинформиран избор и на избирателите.

Технология на медийните спекулации, когато има непълнолетен

 На 7.02 най-напред по БНР чухме съобщение, че гости на хотел в кв. „Бояна“ са се барикадирали, докато са правени тридневни проверки от РЗИ и МВРТ. Сюжетът обаче изчезна.

Вечерта телевизиите съобщават, че имат сведения за участието на непълнолетни в шумно парти в хостел. От пицарията до сградата се оплака собственикът й, като е записан да казва „Просто те щяха буквално да бутнат пицарията.“ Румяна Попова по bTV казва: „bTV отправи питане към институциите дали в партито е участвал и синът на високопоставен държавник. От МВР не потвърдиха.“

В този случай няколко медии допуснаха много сериозни нарушения на професионалните журналистически стандарти и след малко ще обясня кои са те и как беше извършено това нарушение. Но преди това трябва да обясним какво се случи и кой трябва да отговаря пред обществеността.

Веднага след съобщението и в „По света и у нас“ в сайт с наименованието ПИК е публикувана информацията, че в нерегламентирано парти е участвал синът на държавник. Цитират източниците си: БНР и БНТ. На сайтовете на двете медии няма потвърдена от МВР информация и изобщо не е написано нищо за син на никого. ПИК превръщат двете обществени медии в достоверен източник на непотвърдена до този момент информация. А след това цитират и анонимен техен източник от МВР, който им казва, че това е синът на президента Румен Радев. Това е типична техника на институционализиране на информация, като се използват по-авторитетни медии, а онази институция, която трябва да каже информацията, не го е направила.

Малко след това мястото на горещата новина вече заема горещият коментар, препубликуван фейсбук пост, в който Антон Тодоров (бивш депутат от банките на ГЕРБ в НС, бивш кандидат на ГЕРБ за шеф на комисията за разкриването на досиетата) нарича „нещастници“ bTV и „Нова тв“, задето потулили скандал със сина на президента.

До следващия ден от интернет сайта ПИК информацията е цитирана в няколко медии: „24 часа“ се основава на източника Недялко Недялков, въпреки че МВР все още не дават официална информация, dir.bg цитират „24 часа“, който се позовава на Недялко Недялков, че полицията проверява сина на президента.

Откога за „24 часа“ и dir.bg ПИК стана достоверен източник? Нали имахте собствени правилници за работа с информацията?

Ако вярваме на част от медиите, президентският син, който е непълнолетен, е извършил нещо. Какво е това нещо?

Всички медии ни съобщиха новината, че „при противоепидемиологична проверка“ полицията е задържала млади хора, които са празнували, и има оплакване от съсед, който държи пицария. В деня на съобщаването на тези данни броят на посочените празнуващи беше ту 13, ту 14 от които 11 са били непълнолетни. Дотук няма нищо нередно!

Ако гледате новините на БНТ, bTV и „Нова тв“ там всяко действие по време на епидемия е нарушение. Това журналистическо престараване е свръхполицейщина и е непрофесионално да бъдат сливани в една новина информациите  за отворени ресторанти в хотели и купон на непълнолетни. Новините за установените нарушения при проверките на РЗИ и полицията трябваше да бъдат две, а не да се слива съдържанието. Между другото, докато ни занимавате с купон, който не е в нарушение на противоепидиомилогичните мерки, какво стана с пълнолетните собственици на заведения, които са печелели по време на чума с отворените ресторанти? Те изчезнаха в новините, защо личният живот на публичните фигури е по-печеливш бизнес. Понякога, като премиера, публичните личности нарочно ги показват във фейсбук снимки или обяснения кой реве в момента в дома им.

Най-вероятно журналистите много искат да показват как държавните институции всяват респект и да показват за назидание кадри на преследвани мутрафони, които тропат пиянски хора, докато малцината в страната спазват мерките. Но докато правят това, не им остава време да разследват как собствениците на заведения все се оказват предупредени от вътрешен човек минути преди да дойде полицията и РЗИ.

Президентът Радев е прав да настоява журналистите да разследват за всички онези грозни истрини, които ОЛАФ ни връща като информация за далавери. Но много често ОЛАФ работи по публикации в българските медии и когато това обвинение се озове в съда, присъдите или падат, или са нищожни. Президентът Георги Първанов може да му покаже едно такова дело по сигнал на ОЛАФ. Спомняме си фойерверките на служебното правителство на Огнян Герджиков, което всеки ден почваше нова проверка, пращаше прокурори навсякъде, обвиняваше министри от второто правителство на Борисов. А малко преди това в тунела „Витиня“ една жена беше убита от падналото осветление, което не е ремонтирано 7 години след спечелването на обществена поръчка за ремонт на инсталацията, тъй като съдебното оспорване продължава. Шокът беше толкова голям, че забравиха и обществени поръчки, и правилата, дето са си ги измислили, и ремонтираха тунела за две седмици. Ето това президентът трябва да промени с държавническите си функции, които има – журналистите, макар и рядко правят разследвания, но накрая след години съдебни дела, присъдите са оправдателни. Той има правомощията да изисква съдебната реформа поне да започне, не само да се състои.

И докато в първия кръг на зацикляне с новината за задържания син на държавния глава медиите, които се опазиха от цитирането на Недялко Недялков, бяха повече от тези, които уж се гнусят от него, но го цитират, след дни последва спирала на неправилното цитиране, от която се облагодетелстват хора, за които няма граници.

Партито незаконно ли е или е само шумно?

 

Ако изгледате записите от 8.02. здравният министър Костадин Ангелов не е казвал нищо от това, което е цитиран да казва.

Тук много повече медии допуснаха грешката да преразказват какво Ангелов е отговорил на какъв точно въпрос. В една от медиите ни съобщават невярната информация, че: Вчера синът на Румен Радев – Георги е бил на нарушаващ правилата за борба с пандемията купон с още 13 момчета в столицата.“.

Грешката на здравния министър: На 8.02. здравният министър Костадин Ангелов трябваше да обясни, че събирането на 14 души в хостел не е било нарушение на ограничителните мерки. Вместо това остави медиите да разпространяват неправилното перефразиране и цитирана неговия отговор. Медиите носят отговорност за това изопачаване на отговора на Ангелов, но той допуска неговото име да служи за разпространението на невярна информация.

В обзора, така наречен, на БНТ Йоана Миланова цитира правилно здравния министър:

Здравният министър Костадин Ангелов потвърди, че синът на президента е бил на парти в столицата, където вчера беше извършена проверка от екипи на СДВР и СРЗИ за спазването на противоепидемичните мерки.“

С други думи – БНТ ни съобщава, че Ангелов ни е съобщил, че един младеж е бил на парти. Партито било проверявано от полиция и РЗИ. Никъде в диалога между репортер и министър не става дума за нарушения, а още по-малко за престъпления на това парти.

Ангелов потвърждава следното изречение на репортер „Непълнолетни лица ли са били на това парти? Завъртя се името на сина на президента?“

Къде сгрешиха журналистите?

Много от журналистите грешат в престараването си да обвиняват всекиго в нарушаване на мерки, които не познават добре.

Министерството на здравеопазването и това на вътрешните работи позволяват празнуванията, на които присъстват по-малко от 15 души.

Ето и точния цитат от ограничителните мерки: „Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека“.

Дори когато имаме здравен министър, който не знае как да съобщава факти за непълнолетни лица, дори когато имаме сайт, който разпространява лични данни на непълнолетен, всички останали журналисти имаме задължението да пазим децата. Те са с особена закрила на законите. Защото погрешна информация или свръхполицейщината, която се шири в някои от журналистическите сърца, може да доведе до заклеймяването в извършване на престъпление или нарушение на дете, което тепърва ще изгражда своя образ.

A след като МВР потвърди информация, която беше допусната да достигне до ПИК, имаше само един начин президентът да постъпи: да се извини за това, че детето му е на купон по време на пандемия. Това не е нарушение, не е и престъпление, просто не е проява на добър вкус. И най-накрая да започнем да си говорим не като родители, а като граждани. Защото правителството и националният щаб трябва да обясняват как с мерки за ограничаване на събиранията на хора ще се реши проблем с апарати за дишане, болнични легла и особено – кадри в болниците? В петък от РЗИ гонеха частно училище, което обучава ученици от 5 и 6 клас, въпреки техните забрани. Но в някои от частните училища рядко има повече от един 5 и един 6 клас, защо „мерките“ са налагани на всички, въпреки разликите. На 14.02 БНТ съобщи, че „От утре учениците от 5 до 12 клас се връщат на училище в малките населени места“. В цитираната заповед на Костадин Ангелов и сайта на МЗ няма нищо подобно. Разрешението да се върнат учениците е за всички паралелки, които са единствени в училището. Защо здравното ведомство не измисля по-добри мерки и не съобразява колко различни са училищата е важен въпрос, но не по-малко важен е как БНТ преразказва тази заповед. Защото иначе детето на някоя публична фигура утре ще бъде глобено, че учи. Още повече, че тогава „милостта“ да подвиква на журналистите да оставят детето, трябва да се превърне в по-голяма взискателност към посланията на здравния министър. Той втори път не поправя цитатите на негови думи.

И докато президентът все още може да се извини, че синът му се забавлява по време на ограничения, Недялко Недялков няма как да се извини, че използва дете. Макар че такова извинение би било гнусно.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
zhana@gmail.com'

Жана Попова

Д-р Жана Попова e преподавател по радио и телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. От 2020 година води рубриката "Имало едно време телевизия" в Маргиналия. Автор е на книгата „ Жанрове и форми. на забавлението в телевизията“, издание на „Полиграфюг”, 2016