Жана Попова: Случаят „Росенец“- как видеото победи телевизията

 

 

Никога не се доверявайте, когато някой обяви смъртта на една медия. Дълги години властта повтаряше, че радиото у нас щяло да умира. Лили Маринкова доказа, че това не е вярно! Директори си отидоха, правителства се смениха, но радиото остана. Сега станахаме свидетели как видеото от официозна форма беше използвано за „пиратски сигнал“, който накара стотици хора да протестират.

През 2001 г. журналистите в БНР защитиха правото си в съда, през 2019 г. показаха, че  медията е жива, докато нито един колега не седне да води вместо сваления от властта водещ. Беше неочаквано, но в ефира това все пак се случи …

През 2019 г. Силвия Великова отказа да бъде премахната от ефир по нареждане в слушалките на генералния директор на БНР Светослав Костов. „Профилактиката“ в БНР беше организирана преди избора на Иван Гешев за главен прокурор. Едва ли някоя прокуратура у нас ще се заеме да докаже дали имаше връзка между поръчаното сваляне на журналистката, която прави критични материали за проблемите в съдебната система, и предстоящият избор на Иван Гешев.

Много преди дезинфектантите, Бойко Борисов сложи ръка пред камерите на телевизиите, махна журналистите от брифингите в Министерски съвет и остави само операторите. Борисов превърна фейсбук профила си в официозния канал за информиране какво прави правителството. Борисов сам си е журналист, опасява се да не му задават въпроси за това дали вижда Делян Пеевски в огледалото. Тоя въпрос беше скрит от кореспондента на БНТ тогава в Лондон, но записът от срещата с премиера беше разпространен във фейсбук профилите на българите в чужбина. После, когато допускаше до себе си журналистите, Борисов им се караше, че не ценят свободата на словото, която им е дал. Според премиера, свободата на словото има щом всеки може да плюе в сутрешния блок по премиера, значи има свобода на словото. Така я разбира и председателят на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов.

В началото на юли председателят на „Да, България“ Христо Иванов внезапно създаде смущения точно в канала на Бойко Борисов и превзе ефира чрез пиратския си фейсбук сигнал. Христо Иванов постигна нещо, което малцина са успявали да постигнат – обърна не само дневния ред на обществото, но обърна дневния ред на всички институции. Направи нещо, което никой не прави в медиите – попита защо гражданинът Ахмед Доган е охраняван от НСО? Попита още защо бреговата ивица до имота на Ахмед Доган не е държавна собственост?

Най-напред Христо Иванов акостира на чакълирания бряг на „Росенец“, чакан от лица, които не се представиха като служители на НСО. Христо Иванов попита президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов защо държавната служба охранява Ахмед Доган и Делян Пеевски?

Президентът Румен Радев се включи в този диалог. Използва обръщението, за да отговори на гражданина Христо Иванов, че служителите на брега на „Росенец“ са от НСО. На 11 юли Ахмед Доган и Делян Пеевски се отказаха от държавната охрана. Сякаш ги обидиха? В обзора на Мария Цънцарова от bTV видяхме, че охраната е поискана от партия ДПС, но нито една партия не може да заплащата заплатите на служителите, затова този разход е за сметка на държавния бюджет.

Главният прокурор Иван Гешев избра туитър.

Само че туитър у нас е неразорана нива. Гешев засега влага много услияи да популяризира туитър профила си чрез телевизионни появи. Писането на „Прехода“ с главна буква сигурно помага, но няма пийпълметрична медия, която да е в състояние да измери ефекта от това. Затова прокурорът продължава да вика медиите за „нови порции чатове“. Телевизионните акции на Иван Гешев през изминалата седмица бяха успоредно в две дестинации: едната в президентството, другата – край Червен бряг.

 

Въпросът е все един и същ: защо чак сега прокурорът обвини Васил Божков? Защо боклукът продължава да седи в Червен бряг? Защо чак сега НСО и Ахмед Доган?

 

В интервю за „Нова тв“ проф. Георги Близнашки обясни на зрителите, че успехът на Иван Гешев е спуканият „цирей“, към който никой досега не е посягал: така юристът описа Васил Божков. Даже водещата на телевизията на Домусчиеви не се сдържа да му напомни, че все още Божков не е арестуван, а е в Дубай. С други думи, не съвсем спукан. Въпросът към Гешев, който чухме преди седмици в „Панорама“ по БНТ защо чак сега прокуратурата се задейства, трябва да бъде задаван отново и отново. А може би е добре да видим и следващите, нови и актуални циреи. Въпросът защо никога досега Борисов и Радев не питаха защо НСО е „държава в държавата“ трябва да бъде задаван всеки път.

В Червен брят главният прокурор съобщаваше пред репортерските микрофони, че има ниски нива на радиация“. В емисиите новини все пак съобщиха: „Регистрирани са леки нива на радиоактивност край Червен бряг“. За по-голяма автентичност като фон на думите на Гешев звучеше писукане на измервателния уред. Прокурорът добави още, че „наблизо има река“ и има възможност за екокатастрофа. Все пак имаше въпрос дали това не е пиар акция, защото нерегламентираното сметище беше открито в края на май, а все още не е разчистено, Гешев отговори:това са възможностите на държавното обвинение“. Точно този отговор поражда недоверието в работата на главния прокурор. От какво зависят възможностите на държавното обвинение? Отговорът му много силно съвпада с отговора на премиера Бойко Борисов, че след три мандата чак сега са намерили време да обърнат внимание какво се случва в офиса на Васил Божков. По същия начин съвпада с въпроса на кмета на Бургас Димитър Николов „Кажете какво да правим?“, когато е внесено 15 минути преди заседанието на Общинския съвет предложението за превръщането в частен път държавният пъд до „Росенец“. И още много съвпадения в обяснения защо чак сега..

Какво означава „леки нива на радиоактивност“? Всичко това толкова силно напомни за случая с „урана“ в Хасково, че е трудно да повярваме, че страховете на хората са използвани по един и същ начин от различни уж политически фигури. А ако все още не е доказана опасност за живота на хората, защо прокурорът Иван Гешев съобщава твърдения, които могат да всяват страх? На тези журналистически въпроси Гешев предлагаше на репортерите да останат за два дни там и да пробват какво ще им се случи или да се информират от интернет какво е оловен сепаратор.

Накрая работната седмица като медиен човек на Иван Гешев завърши с интервю в сутрешния блок на „Нова тв“ от кабинета на Иван Гешев край масичка със златист шах, като в клип на  чалга персона. Ако имаше режисьор в прокуратурата, щеше да даде съвет, че фигурите на шаха е по-добре да са на определени позиции, вместо да е само за декор. Но тенденцията е всички вече сами да са режисьори.

А чухме ли въпроси към Иван Гешев защо говори за фирми на цигани и фирми на бели бизнесмени? Това е изказване, което съдържа много сериозен проблем, който е излишен точно в дни на изострено обществено недоволство.

 

Видеото с побоя на полицаите над двама протестиращи младежи и прякото включване в „Панорама“

 

На 10 юли се проведоха протест с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов, който беше организиран пред президентството и поведен от словото на президента Румен Радев. От Министерски съвет отговориха с въпроса „Мутри ли сме?“.

Организираният спешно от правителството контрапротест отговори с „Не“.

Във фейсбук бяха публикувани видеокадри как полицаите влачат двама души от протестиращите и използват ритници за „справянето“ с тях.

Всъщност, най-тъжното е, че малцина забелязаха, но кадрите с полицаите, които влачат повелен човек, бяха излъчени в пряко включване по БНТ, в „Панорама“. Разговорите в студиото бяха прекъсвани от случващото се на площада. В едно от тези включвания репортерката  обясни, че е изолирана зад полицейския кордон и не може да каже нищо повече, а ни остави на красноречивата картина. Действително, беше унизително да се гледа как група полицаи влачат един от протестиращите по гръб до стената на Министерския съвет. В студиото на „Панорама“ обаче реагира само един от гостите. Политологът Стойчо Стойчев обясни осъдително, че вече знае какви ще бъдат утрешните заглавия на новините. Според него всички медии ще показват снимката с полицаите и поваления човек. Но не подозираше колко греши. У нас повече медии не отразиха побоя над двамата влачени от полицаи младежи. В „Панорама“ опасенията на политолога Стойчо Стойчев за това какво ще пише утре в медиите надмина притеснението от това в какво състояние е поваленият човек.

После – в кадри във фейсбук видеозаписи чувахме как женски гласове увещаваха полицаите да извикат линейка, докато седят над поваления от тях човек.

Първите разкази на родителите за нанесения побой над сина им не бяха по нито една от националните телевизии, а в ефира на Сашо Диков и Слави Трифонов, както и във в. „Сега“. Това за пореден път показа, че въпросът за „малките“ и „големите“ медии се отнася само за парите от спортни състезания, в света на политическите сюжети това деление не е валидно. По време на един от протестите репортерът и операторът на „Нова тв“ бяха обиждани и заплашвани. Когато никой в „Нова тв“ не отговаря на въпроса защо собствениците ограничиха журналистиката, улицата хули репортерите. А прякото включване е възможност да бъдат показани дори в „Нова тв“ кадри, които никой не предвижда.

 

Ехото в „Росенец“ показа колко е важно да има независими регионални медии!

Ехото в „Росенец“ показа как местната власт работи, когато се вземат решения, които уж са за канализацията в рибарското селище. Диалогът на немутрите придоби друг смисъл. 4 000 души от ДПС слязоха в „Росенец“, а Ахмед Доган по шорти им обясни, че установява, че все повече ги обича.

В отговор на неслучилия се етнически сблъсък в „Росенец“, Бойко Борисов от София организира няколко бързи видеомонолога. Във фейсбук обръщенията си настояваше, че правителството му е построило най-много магистрали, метростанции, канализации, после изреди международния успех на държавата му, а в това време предвещаваше, че ще има етнически сблъсък, а после – че е чул, че се готви запалването на Партийния дом.

Дали все още съществуват регионални медии, които не са обвързани с общинските бюджети? Прегледът на изследванията на журналиста Спас Спасов показва сериозни зависимости между медии и общини на много места в страната. Затова фейсбук остава единственият канал засега за новините от общинския съвет в Бургас.

На фона на тези събития „Нова тв“ излъчи протеста на т.нар. „поп-фолк изпълнителите“. Певците обясняваха, че не са виновни, че са се родили таланти. Всъщност това беше един от малкото протести на хора, които загубиха работата си в резултат на предприетите мерки за защита на населението от вируса. Те отказват социалните мерки на правителството, а искат незабавно да бъдат отворени нощните заведения и да пеят. Певицата Десислава им е разказала, че по-лек вирус от Ковид не е карала, според нея се лекува с парацетамол и витамини, гледа си телевизия и се оправя. Имаше един по-висок глас, който напомняше, че те не са там в подкрепа на никоя партия, а са със собствени искания. Звучеше абсурдно, но видяхме хора, които си вярват в свой щаб.

Само часове след протеста им щабът на Борисов за справяне с ковид епидемията отвори нощните заведения. От всички искания под прозорците си, Борисов чу само искането за нощните заведения. Дано тези резки смени на заповедите спасят икономиката ни. Защото здравеопазването ни със сигурност не е в състояние да ги понесе, поне така казаха по телевизията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
zhana@gmail.com'

Жана Попова

Д-р Жана Попова e преподавател по радио и телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. От 2020 година води рубриката "Имало едно време телевизия" в Маргиналия. Автор е на книгата „ Жанрове и форми. на забавлението в телевизията“, издание на „Полиграфюг”, 2016