Не демонизирайте ДПС, господин Радев!

Споделете статията:

Уважаеми господин Президент!

На консултациите Ви днес с ръководството на ДПС чухме притеснителни въпроси към лидера Мустафа Карадайъ. Контекстът на питането Ви е от друг порядък, неотносим към конкретния ми  коментар. По-важно е защо Вие попитахте г-н Карадайъ коя е неговата родина-майка? Отговорът, който получихте беше категоричен и очакван. Цитирам думите на лидера на Движението за права и свободи.“ Да, моята родина е България“.

Озадачаващо прозвуча не само този въпрос, но и последващият Ви коментар, че Мустафа Карадайъ не е искрен. Позовахте се неясно на думи, произнесени през юни т.г. от лидера на ДПС след срещата му с президента на Република Турция. За крамолната дума „анаватан“(родина) правозащитното издание Маргиналия публикува задълбочения анализ на доц. Михаил Иванов, един от най-авторитетните експерти по проблемите на малцинствата и съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев. Ще си позволя да го цитирам: „Знам още, че, за да се чувстват спокойно нашите сънародници турци, е необходимо отношенията между България и Турция да са добри. Тогава те не са раздвоени между тяхната родина България и тяхната Майка родина – Турция. Ние, българите, не трябва да ги ревнуваме подозрително, а да осъзнаем и приемем, че турците  в България имат естествено установени исторически, религиозни и културни връзки с Турция, в която живеят стотици хиляди  техни родственици.“

Детайлите на грешките в превода от Анадолската агенция на казаното от Мустафа Карадайъ  бе умишлено интепретирано и подстрекателски препредадено от българските медии. Бързам да Ви уверя, че г-н Карадайъ не беше прецизен в изказа си. Но непредубеденият политик не би се възползвал от тази непрецизност защото има много по-висок хоризонт. А той е да съхрани междуетническите отношения  между българи и мюсюлмани. Тези отношения са трудни и крехки, защото зад себе си имат травматични за българи и турци факти и обстоятелства, за които все още не съумяваме да говорим на необходимото политически и етическо равнище.

Господин Президент!

Като дългогодишен правозащитен журналист Ви уверявам, че няма нищо по-непродуктивно в политическо отношение от демонизирането на ДПС. Различни държавници са обръщали гръб на усилията за съхраняване на уважението към различните като етнос и религия наши съграждани помаци и турци. Уверявам Ви също така, че злободневието и политическата криза днес са достатъчно трудни за обществото ни. Не го товарете с нови и излишни конфликти! Не създавайте предпоставки да се съживи крайния национализъм на ВМРО, НФСБ, Атака. Тези партии нека останат в неевропейското минало на страната ни, а Вие дайте своя принос за друго бъдеще на достойно и съвместно живеене на различните граждани в България!

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).