Заради рейтинги и проценти ли отменихте Стратегията за детето, господин премиер?

Господин министър-председателю Бойко Борисов, не съм сигурна дали обратната връзка с Вас е възможна. Макар че, да, пиарите ви четат всичко. Филтрират гнева – не вашия, а нашия. Не сме от представителната извадка на майките-християнки. Не сме.
Нека обаче да резюмирам: Вие разпоредихте Стратегията за детето да бъде оттеглена за преработване поради “силно обществено недоволство”. Ще оставя настрана това „обществено недоволство“ , вие си знаете какво. Нашето е друго: гневим се срещу расистките ви коалиционни партньори, срещу страхливото оттегляне на подписите на ГЕРБ от Истанбулската конвенция поради техния, на коалиционните партньори и християнски майки, натиск; срещу безкрайния низ от непомерния популизъм на ръководството ви, вслушано интересчийски в гласовете на старото, пост-комунистическо и псевдо-християнско мислене. Избори, нали!

Ето какво, господин Борисов. Идвам от детско представление в 78 –мо училище в Банкя, онова което сте завършили Вие. Хубава пиеска. Има такова послание – зайците си искат Лъва, защото какво е гората без Лъва! Поуката е за онези, които са страхливи и конформисти. Яжте си зелето и морковите, че може да стане страшно. Когато човек се ражда заек, гласува за лъвове. Схващате ли мисълта ми?

Едно общество пронизано от вехтозаветно православие плюс 45 години комунизъм, няма как да прекрачи в модерното време. Европа го плаши и най-добре е да си стои у дома. При телесното наказание, при патриархалните шамари по децата и жените, заедно със сладострастното възпитание в патриотизъм на училището – патриотизъм камуфлиран с лика на Левски. Срамота! Онези майки, които крещяха срещу Стратегията за детето са същите, които размахват червени карамфили по площадите. Да не бъркам. Те не са гласоподаватели само на БСП вече. Не. Голяма част от тях гласуват от 10 години за ГЕРБ. За Вас, господин премиер. Простете, вече не виждам разликите.

Играта на децата от 78-мо училище предизвика бурни ръкопляскания. Родителите се радвахме,че часът на Лъвовете е в миналото и зайците вече не са мода. Нали така? Или не знаете?Лошо, ако придворните Ви, онези дето филтрират гнева ни, не са Ви доложили!

Да Ви кажа за последно: отменихте Стратегията и с това прикрихте като с лозово листо партийните ви интереси и издайническия срам за рейтинги и проценти. Че не разбирате какво са бедните деца в тази страна. Децата в риск. Децата на ромите, които когато ги изхвърлят на паркингите с биберон в уста, някой ще ги намери и даде на държавата. Или бебетата на несвястни майки от друг етнос. А държавата може и да намери добри хора да отгледат децата им. Може и да не намери. Не бих се обзаложила.

Когато Ви стане ясно какво е положението на огромен процент бедстващи деца в България, може и да си върнете уважението ми. Но аз, както и хората които горещо желаехме да бъде приета тази Стратегия, отдавна вече не Ви вярваме. Използвате Европа и европейския хуманизъм както бабата от сергията в Банкя ме лъже за меда, който продава. Бил екологичен, казва бабата. Тя не е нищо повече от долнопробна търговка, защото в тази страна дори възрастните хора вече не струват! С извинение, парите и бизнес интересите станаха толкова лакоми, че си напазаруваха политици, партии, директори на училища, шефове на болници, попове.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).