Парламент кратък като виц

45-то Народно събрание заприлича на шведския бестселър „Тя танцува само едно лято“. Не е чист римейк първо, защото законодателният му „танц“ не изтрая и месец. И второ, депутатите не са шведи. Ако се замисли обаче човек… има нещо шведско в тях! Една такава северна отдалеченост, неразбираем за селския човек говор, тайна склонност към политически суицид…

Какво друго означават скандалите като за последно на Тошко Йорданов от ИТН? Или ексцентричните вричания на Николай Хаджигенов да бъде министър на… когото го покани? Да не говорим за Любен Дилов-син и Калин Вельов, последният тих като щастливо коте в парламентарната зала. Едно ранно лято само стояха пред телевизионните камери и после… цял живот спомени ах, като бях депутат…Надеждите да влязат и в следващия парламент са доста безпочвени. Разбира се, ако онези, които ги гледат с диво недоумение по телевизорите имат здрав разум, и не натиснат машинното копче с името им!

Не казвам нито едно турско име и ще обясня защо. Например, Хасан Адемов го чувам често тези дни да говори за пари и бедност. Стара пушка, дълго ще „танцува“. За пенсионерските петдесет лева например, той каза „Тези пари ги няма в бюджета“. С други думи, понеже актуализация на бюджета не се случи, тези пари няма как да бъдат изплатени по съответния законов ред! Лошата новина е, че Йордан Цонев разваля доброто впечатление от Хасан Адемов. Заговори ли той на трибуната, публичното пространство замирисва на мента. А защо не се случи актуализация на бюджета, питайте обидения Бойко Борисов и сър Кирил Ананиев. За преизчисляване на пенсиите в предпоследния работен ден на този „шведски“ НС депутатите така се изпокараха, само дето не набиха председателката Ива Митева-Рупчева от квотата на ИТН. Тя пък ще бъде запомнена с отказа да даде минута мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид.

Приоритетите на партията на протеста Демократична България започнаха и свършиха със създаване на комисия за Росенец и промените в Изборния кодекс. Приоритетите на шоумените от ИТН бяха също свързани с изборния кодекс, но и с подмазване на президента Радев за ЦИК и други нужни лотарийни билетчета нужни им за второ действие на изборите. Допреди да се хване за косите с другите партии за законопроекта за третата възраст, приоритетът на Корнелия Нинова беше да прокара нищо не ангажиращата никого идея за осигуряване на Спутник! Печената манипулаторка Мая Манолова дори когато разобличава лъжите на ГЕРБ принципно адресира бедните хора. Нейните обещания  да направи живота им хубав като песен са като от съветски филм. Нормално, никой освен малобройното войнство ИСМВ не й хваща вяра.

Този парламент се оказа кратък като виц, но и …подъл! В контекста на малките градчета и селца където хората не им разбират от приказките/виж по-горе/ депутатите на всички партии в 45-то НС звучат като истински негодници. Изхабиха сума данъкоплатски пари, за да се надприказват за глупости. Показаха опакото на лъсканите си предизборно физиономии, което е за урок на наивните им гласоподаватели. Ако не успеят днес да осигурят парите за възрастните хора, то възрастните хора няма да им отидат на предсрочните избори. Логиката е, на вас не ви пука за нас, тогава и на нас не ни пука за вас!

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).