Сделката с Красимир Каракачанов завлича необратимо ГЕРБ

 

Живея отскоро в Банкя и нерядко виждам депутата Красимир Велчев. Оставям настрана „популярността“ му сред местните хора, още по-малко мога да потвърдя или отрека слуховете относно богатството му. Роми кой знае защо липсват, въпреки че  гетото във Филиповци е на 10 минути път. Младият кмет Рашев пръска в изобилие европари, за  канализация, фонтани и градинки,реновира кафенета, поставя ефектно осветление,затваря за коли уличките, нерядко напълно безмислено. Разбира се,видният банкянчанин и министър-председател Бойко Борисов не може да се срещне от обикновения човек под кестените на старата баня,нито пък в обновените кафенета. Затова пък, на тенис-корта  „висшето общество“ си прави срещи и тенис-турнири с гражданин номер едно,а брандът на градчето освен минералните води включи наскоро и въпросния тенис корт.На този тенис-корт са се срещнали Велчев и Бойко Борисов, за да завържат задълго партийна дружба.

По време на последния дебат за законопроекта за забрана на бурките, председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев каза:“Приехме много добър закон за сигурността на децата ни“. Тази фраза изрази целия спектър от пресметнати ползи и изчисления за печеливши стратегии на ГЕРБ относно коалиционния партньор Патриотичен фронт и Красимир Каракачанов, вносител на законопроекта. Всичко, което се случи в петък, 30 септември 2016 година в българския парламент когато бе гласуван забранителния закон, е синтез и кулминация на разграждане на европейското право и ценности в българското законодателство. Срещу рестрикцията засягаща религиозни права на мюсюлманите протестираха Главно мюфтийство, правозащитници. Може да се каже, че ратифицираната през 90-те години от некомунистическия български парламент Европейска конвенция за основните човешки права и свободи, се превърна в чиста абстракция. И докато Каракачанов и Патриотичният фронт предложиха да се опакова в правна фразеология  един откровено дискриминационен и репресивен закон насочен директно срещу мюсюлманското малцинство в България, то всички останали партии без ДПС, гласували в тяхна подкрепа,  оставиха в електоратите си тягостния въпрос какво точно се случва в страната! Защо един политическо образувание като ВМРО, забранен в царското ни минало заради тероризъм и дори фашизъм, воден от Красимир Каракачанов, бивш офицер от службите за сигурност, плюс дълбоко провинциалния  расист  Валери Симеонов и неговия ксенофобски и хомофобски Национален фронт за спасение на България,  развиват пред очите ни убийствени за демокрацията парламентарни практики!

Същата вечер, на 30 септември, телевизорите в реновираните кафенета на Банкя съобщиха новината за приетия закон. Местните хора видяха и чуха съгражданина си Красимир Велчев да говори освен за това,че се защитават българските деца, но и националната сигурност. И че след Франция, Холандия и Белгия, в малка България също е приета тази мярка срещу бурките, което я реферира като „европейски“. Разбира се, Велчев пет пари не дава, че в европейския континент дебатът не само не е приключен, но той бушува със страшна сила. Популисткият му инстинкт затули факта,че  формацията му носи амбициодната заява да бъде „Граждани за европейско развитие на България“!Чух с ушите си как жени си говорят одобрително за Велчев. Защото, каза една, ония от Европа искат да разкрием бежански центрове в София, ще ги разселят сигурно и тука, нямат място, ако е така , ще стане страшно!..

Преди три години в един от кварталите на Банкя се заселиха няколко бежански семейства. Всяко от тях имаше деца, децата не учеха защото не знаеха езика. Майките им, млади сирийки и афганистанки, до една ходеха забулени. Прилични хора, личеше им,че са страдалци. Местната църква понякога даваше храна и дрешки на децата.Съседите им дружелюбно споделяха по пазарите и козметичните салони на преуспяващото градче колко красиви са децата на тия,дето откъде са тръгнали да бягат у нас и къде ли ще идат след България, никой не знае.В рейса за София бежанските жени седяха тихо, скромно, а забрадките им криеха по-голямата част от лицата им.Дечурлигата им също тихи, също скромни, чистичко облечени и големооки, стояха в скутовете на майките си и отвсякъде им личеше,че са от друга вяра и етнос. И понеже, както казах, в Банкя почти няма роми, тези пришълки придаваха тревожно непознат цвят към самодоволното излъчване на тукашните етнически българки и православни българи.

По едно време бежанските семейства изчезнаха. За Германия заминаха, разправяха. До един заминали, до един. Горчивият привкус остана, че нещо не ги приютихме като хората. Чужди дойдоха, чужди си отидоха.Малко по-късно, в края на тази пролет, се разчу, че се готвел закон  против бурките. Разчу се също, че по телевизията давали как ромките в Пазарджик носели такива покривала, защото им плащали. Показвали също, как терористите се промъквали сред бежанците, маскирали се на порядъчни, а всъщност били радикални ислямисти, фундаменталисти, каквото и да означава това.Щели да правят терористични актове, затова по-добре да ги прогонват от България. Никакво място нямат тук, нито мъжете, нито жените, нито децата им.Като погледнеш тия, забулените,кой знае какви мисли имат в главата.По-добре да им кажем направо,че не са желани тука, че с тия покривала не могат да се види дали пък не носят оръжие! Тукашните мюсюлманки никога не са ходили с такива неща по лицата…

Ако би се появила ромка с бурка до петите, местното население би я линчувало. В името на децата и националната сигурност.Все едно белите православни хора тук,в Банкя, са солта на земята. Така им казват по телевизорите. Най-важни са българите, Бог да ни пази.Мюсюлманите и мюсюлманките не са от нашите, по-далече, ако обичате. Дразните.Плашите.

Какво наистина постигнаха ГЕРБ с гласуването на това правно недоносче? Със сигурност парламентарното мнозинство на двамата приятели от тенис – корта в Банкя, мажоритарния депутат Красимир Велчев и лидера на партията Бойко Борисов, постигна съкрушително разполовяване на обществото.Застана срещу мюсюлманите, срещу турците, срещу ромите. Срещу вярващите в Исляма, но и срещу не-вярващите. Инкриминира религиозните задължения разписани в Корана на едните, като със брутален замах свали покривалата на българските мюсюлманки , съответно и на жените, пребиваващите временно в България. Каза им, че те не са пълноценни.Че не са равни на християнките. На не-вярващите пък императивно заявява: вижте, държавата може да се намесва в интимния ви свят. Държавата може да нарежда какво и как да се обличате. Държавата има прерогативите да управлява правата и свободите ви. Държавата на Бойко Борисов  по-добре от всеки знае какви са вашите интереси, които демагогски оповестява,че пази. Тя знае как да защитавате вашата идентичност, като приема закони, с които именно тя, държавата определя границите й. Тя казва как да съхранявате културата си на европеец и демократ и отвъд кое ще се пречкате на държавната машина, а тя ще ви смаже с нейните рестрикции, ченгеджийски хватки и неизкореним посткомунистически атеизъм.

Тази държава се превръща в тоталитарна. Институции, Главно мюфтийство, граждански структури, обществено мнение и европейските мониторингови доклади за състояние на човешките права в България, са ненужен шум в системата. Системата предвидливо взема мерки да заглуши ненужното.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).