Що е то евродепутат и има ли почва у нас. Случаят Лаура Кьовеши

Само бабите на село не знаят какво е това евродепутат и за какво ни е той. Останалата част от гражданите са информирани. Той е член на Европарламента. Става  въпрос за изборна представителна длъжност, която населението на всяка една държава – членка на Европейския съюз  има право да избере автономно на специално проведени за целта избори. През 2019 година те ще се случат през май. С други думи – скоро.

Добре е да поразсъждаваме какво, кой и защо сме избрали. И кого ще избираме след три месеца. Отличен повод за това е случаят с Лаура Кьовеши. Преди дни депутатите от комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE)и по бюджетен контрол(CONT) изслушаха тримата кандидати за главен прокурор на ЕС, между които е тя. В близката седмица ще стане ясно дали 45 годишната бивша шефка на Антикорупционната прокуратура ще стане европейският главен прокурор с мандат за 7 години. Свалена от поста впрочем, от лявото правителство на Румъния.

Нека да видим два важни аспекта от поведението на онези 6 сънародници, пребиваващи в ЕП с много важна мисия. И да, с много добро възнаграждение –  месечният доход на един от онези шестима, не гласували за Кьовеши онзи ден, е 8 484.05 евро[1]. Cлeд oблaгaнeтo c дaнъĸ и пpиcпaдaнeтo нa ocигypитeлни внocĸи cyмaтa нaбpoявa 6 611.47 eвpo чиcт дoxoд. Важно е да припомним, че нaдницaтa нa eвpoдeпyтaтитe ce ocигypявa чpeз бюджeтa нa Πapлaмeнтa. Освен това члeнoвeтe нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт имaт пpaвo нa днeвни пapи в paзмep oт 304 eвpo. Cyмaтa e пpeднaзнaчeнa зa пoĸpивaнe paзнocĸи пo нacтaнявaнe и xpaнa, ĸaтo пapитe ce пoлyчaвaт cлeд пoдпиc в пpиcъcтвeния peгиcтъp нa Πapлaмeнтa. Отделно, зa acиcтeнти и нaeмaнe нa пoмoщeн пepcoнaл в paбoтaтa ca oпpeдeлeни 19 709 eвpo нa мeceц.

Пита се, с какво заслужиха надницата си на 26 февруари с /не/участието си в споменатите възлови комисии  всеки един от шестимата евродепутати – Георги Пирински, Емил Радев, Неджми Али, Филиз Хюсменова, Сергей Станишев, Асан Адемов. Как се борят за европейските ценности, сред които на първо място е въховенството на закона и битката за справедливост!

В Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Лаура Кьовеши получи 26 гласа от 49 валидни бюлетини. Втори се оказва французинът Жан-Франсоа Бонер с 11 гласа.Това определя румънката на челно място. Проблемът е, че българските евродепутати не са участвали. Защо? Всеки един от шестимата, за които след малко ще обясня по какви причини как не е гласувал и просто е  похарчил е парите на Европейския съюз на вятъра! Онези много на брой евра за един ден са хвърлени ей така безгрижно, все едно че се разхождат пред Пикльото или на Гран Плас!Някои ще кажат – е,това не е драма за нас. Привилегиите да сме граждани на ЕС струват на европейските данъкоплатци по 67 евроцента на ден,  като за българите  вноската е 13 стотинки. Дребна работа. Така ли е?

Бъдещата нова институция наречена Европрокуратура изисква отговорно поведение и участие на всички евродепутати. Както тези от Западна Европа, така и на онези от Източна Европа. В този смисъл, най-неподходящото време и поведение за сигнални  пропуски в изслушванията на бъдещия главен европрокурор. Както от страна на титулярите, така и на заместващите ги в много специалните LIBE  и CONT. Не допускам, че нашите хора не си дават сметка какво ще прави този бъдещ орган – европрокуратурата. Ще има правомощия да провежда следствени и наказателно преследвания, засягащи изрично бюджета на ЕС! Или може би…тъкмо заради това. Ще се върна към тази хипотеза по-нататък.

Нека погледнем в близък план  Лаура Кьовеши и евродепутатите ни. Цял свят разбра, че България си е замълчала по време на изслушването й! Аз, например, не съм съгласна да съм представяна с такива мълчаливци, хитруващи да /не/заемат позиция за румънската кандидатка  като Пирински, Радев, Хюсменова, Али, Адемов, Станишев! Нещо повече. Мен ме е срам от тях!

Ето какво се знае от медиите за причините да не влязат в историята с активно участие в парламентарните процедури около избора на нов европейски прокурор. Онзи, който ще е по-важен от нашия Сотир Цацаров. Защото европрокуратурата ще защитава нашите интереси с по-силен глас за справедливостта, отколкото от националната прокуратура, нали така!                             

                          Пъстрите сойки не гладуват

Българите в чужбина, все едно дипломати, или постоянни представители на страната, са пъстри птици. Като сойките са. Трудно може да се разбере ако е от ГЕРБ например, консерватор ли е, християндемократ ли е? Или например, Филиз Хюсменова, която е от самото начало на българското участие в ЕП. Тя би трябвало да е либералка, защото традиционно ДПС се слави със споделени ценности и  лоялно отношение към групата на либералите АЛДЕ. Защо тогава се е измъкнала Филиз Хюсменова от  въпроси и гласувания за Лаура Кьовеши?Нали правото, законността са базисни категори за благоденствие на страните с едва прохождаща демокрация като България!

Емил Радев от ГЕРБ е единственият български евродепутат, присъствал по време на вота в Комисията по граждански свободи във фаталния ден. Той обаче не е имал право на глас, защото не бил упълномощен да гласува вместо някой от колегите си. Пред медиите обаче, Радев мълчи като партизанин и дума не обелва коя кандидатура би предпочел!

Титулярът на ГЕРБ в тези комисии е Асан Адемов.

Какво е правил Адемов? Пак пред медиите той заявява,  че не е отишъл на заседанието „поради предварително поети ангажименти в България“[2]. На срещата и гласуването в сряда не са присъствали в дневния ред на комисията и решението за тяхното провеждане е било взето предишната вечер. Ами сега! Дневен ред, какво да кажем! Не е била важна кандидатурата на Лаура Кьовеши и толкова! Когато обаче журналистите напирали за отговор  как би гласувал все пак, Адемов загадъчно замълчал. Позовал се  на тайната на вота и на това, че не би трябвало да спекулира след обявяването на резултатите.

Да вземем Георги Пирински. Ето какво казва някогашният външен министър от правителството на Жан Виденов: Без да е директен, както е обичайно за него, Пирински посочва, че кандидатурата на французина Жан Франсоа Бонер имала три съществени предимства:“Първото е, че тя е освободена от сянката на политическа зависимост.“ Второ, той, Пирински, имал подозрение, че тя е политическо назначение на бившия румънски президент Траян Басеску.  Имало данни за връзки със службите и ползване на информация от подслушани разговори във връзка с едни или други случаи. И още. „Създаде се впечатлението, че тя много агресивно използва функцията си на главен прокурор, захранвана именно от такава информация“.

И най-важното, според Пирински. Той се бои, че отсреща се задава една много надхвърлена власт.  „Затова – казва пред обществената телевизия някогашният председател на Народното събрание –  третият момент, който исках да спомена, е склонността към показност“.

„Показността“на Кьовеши е наистина дразнеща!  Друго е стилът на интелектуалеца Борис Велчев. Той така и остана в историята на прокуратурата като преводач на Греъм Грим, а не с битка с престъпността и корупцията! Важното е да отбележим, че Георги Пирински има своите грижи и многообразни интереси наум. Съвкупният резултат от тези  грижи хранят семейството му.

Пъстра птица е сойката. И чевръста. Винаги си намира храна. Сняг се сипе, вятър вие, сойката  оцелява, затова е вечна!

Интерес буди изчезването от залата на Сергей Станишев. Според завеждащата връзките с обществеността, някогашният лидер на БСП и бивш министър-председател на България не е участвал в гласуването, тъй като е имал важно заседание на оглавяваната от него Партия на европейските социалисти (ПЕС).

Така. Важно заседание, или не, но издава нещо нелицеприятно. То уличава Станишев в две неща. Че приоритет му  е бъдещето на европейските социалисти, а не общата ни надежда за справедливост, символизирана от европрокуратурата! Къде са грижите за ПЕС, къде е справедливостта! Това ще е като да сравним крушите с тикви. Не е редно!

Поведението на Сергей Станишев намирисва на тясно партиен егоизъм, от една страна. А от друга, на провинциализъм. Нещо като по времето на комунизма. Караха ни да бъдем интернационални, ала закупуването на банани и луканки все бяха в ума и душата на партийните и държавни ръководители. Затова и изпаднахме 45 години от европейското семейство. Европейско, означава наднационално, глобално, а не интимно-селско, битово- семейно, патриархат и консерватизъм в едно.

Филиз Хюсменова е по-скоро изненада. Преди дни тя се похвали пред журналисти в Брюксел, че по показатели изготвяне на декларации, резолюции и доклади четиримата депутати от ДПС се нареждат в първата петица по активност. Супер, тогава буди подозрение, че нещо от  Сараите е изпратено. Някакъв message, гълъб с писмо в човка,  политически нишан един вид. Язък. Втори мандат, а такова късогледство за европейските приоритети!

Прави впечатление дотук следното. На 27 февруари всички  евродепутати към комисиите CONT и LIBE, неприсъствали или присъствали, но си глътнали езика, несъмнено имат проблем с  румънската прокурорка Лаура Кьовеши. Тази, която докато те си траят, останалите им колеги бурно я аплодират след презентацията й. Е, един от румънците я попита получавала ли е награда от ЦРУ. Тя отговори, че има награда от „Сикрит сървис“ за защитаване на фискалната сигурност, борбата срещу фалшификацията на долари и киберпрестъпленията. В портфолиото на  Лаура Кьовеши  има примери за завиден професионализъм: пет години като главен прокурор в Националната дирекция за борба с корупцията тя е повдигнала обвинения на министри, депутати, и други, причинили отнемане на имущество над три милиарда евро.

Политиката на мълчание на Пирински, Адемов, Хюсменова, Станишев, Радев, Али, е доста типична за хора, конструирали скромни визии за света и себе си. Защо Кьовеши не е угодна по една или друга причина на управляващите елити в Букурещ? Тудорел Тоадер, румънският министър на правосъдието, си знае защо. От нашенска гледна точка работата също е проста. Хайде, няма нужда да си разваляме конюнктурата със съседите! Ние  сега ще подкрепяме техните интереси, те после солидарно ще ни го върнат. В този кръговрат,  морал няма. Бившата шефка на антикорупционната прокуратура твърде надълбоко бръкна, не я искат и от Букурещ, и от София.

Неслучайно в публичното пространство старият лъв на политиката и дипломацията Георги Пирински подхвърля: „отсреща се задава една много надхвърлена власт“.  В Румъния, както и у нас се случват еднакви неща, когато идват на власт леви правителства – протести, корупция, хаос. Силните действия на Кьовеши държаха в страх замесените в мегакорупционни далавери. Неприятна жена, гони си работата докрай…Между другото, очевидно е, че въпросите на бъдещото правосъдие за нас, източноевропейците, май не се котират особено на борсата на лявата партия!

Да обобщим какво излиза от мълчанието и отсъствието на онези, които ни представляват в Европейския парламент. Излиза, че евродепутатите от  „Граждани за европейско развитие“/ГЕРБ/, както и колегите им от Алианса на либералните демократи /АЛДЕ/, заедно с партията на българските социалисти /БСП/ са имали свои важни причини да направят твърде лошо впечатление на европарламентаристите от Берлин, Париж, Мадрид! Световните медии не пропуснаха да информират как България не харесва Лаура Кьовеши. И те намекваха за личните им интереси. Жълтите медии у нас пък с гордост напомниха срама, когато Кьовеши гостува в София. Тогава важни лица се изпокриха от нея. Както румънските й  съграждани, видимо всички се изнервяха от факта, че не си поплюва и знае как  да си върши работата.  А и какво бъдеще обещава тя ако стане европрокурор?

В Румъния разследват Лаура Кьовеши – личността, постигнала най-големите досега успехи в борбата срещу корупцията в тази страна. Но обвиненията срещу нея са съшити с бели конци. Вчера стана ясно, че бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция и фаворитът на две комисии в Европейския парламент ще бъде извикана за ново изслушване в Отдела за разследване на магистратите по дело, в което е заподозряна във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване. Това е съобщил румънският информационен сайт „Зиаре“.[3]

Да, Лаура Кьовеши е трън в очите на много румънски политици. След като преди година социаллибералното правителство в Букурещ я сваля от този пост, срещу нея започна истинско преследване. Организират й истински лов на вещици. Та до днес. В резултат, Лаура Кодруца Кьовеши бе грубо отстранена под натиска на едно ляво правителство, както пише авторитетният Iconomist. Сега кръстоносният поход срещу Кьовеши достигна нова връхна точка: срещу нея се отправят несъстоятелни обвинения в злоупотреба със служебното положение, получаване на подкупи и лъжесвидетелство.

В Румъния Кьовеши има широката подкрепа на гражданското общество и на много съдии и адвокати. Дали е така? Не зная. По-лошото е, че официална София мълчи. Мълчат не само евродепутатите, но и премиерът, но и шефката на парламента, но и младата ни външна министърка. Мнозина смятат, че общото между всички е страхът.

Тази хипотеза споменах в началото.

Нека да си представим отново българския евродепутат. Както стана ясно, без значение от кой цвят, от кое европейско семейство е, той хитрува. Играе на криеница. Тука има, тука няма. Няма уважение към избирателите си. Предпочита да се прави на луд, но да не поднесе смислено обяснение за поведението си. Оставя широката публика да гадае.  Партийните ангажименти се оказват по-важни от правосъдната институция на ЕС. Там, където нашите права ще бъдат защитавани по-адекватно от националното ни правораздаване. Лаура Кьовеши отсега хвърля заплашителната си сянка върху имитациите на борба с корупцията в България. Собственият ни опит е обезкуражителен, но до такава степен са се оплели в едно прокуратура, съд, политици и партии, че нито един мониторингов доклад не ги лови. Наблюдатели определят тази ситуация с думата дикефобия. Тя идва (от гръцкото Dikephobia)и означава болезнен страх от справедливост. Защо иначе Румъния би искала да блокира кандидатурата на Кьовеши за европейски прокурор? Не е ли налице една порочна симетрия между българските и румънските елити?

Да внимаваме кого ще изберем през май. Европарламентът не е за онези, които ако се опиташ да хванеш,че лъжат, хитруват и се правят на умрели лисици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] https://money.bg/euromoney/kakva-zaplata-poluchavat-evrodeputatite.html

[2] www.svobodnaevropa.bg/a/29794224.html

[3] „Букурещ се опитва да препъне Кьовеши на решаващия етап от битката й за прокурор на ЕС“, mediapool.bg

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).