Собственикът на Нова телевизия нехае за умния зрител

Защо ли професията „репортер“ и „разследващ журналист“ са като красиви жени, които малцина собственици на медии желаят? Аз да съм собственик, щях да мисля обратното. Но не съм.

Миролюба Бенатова напуска не по свое желание Нова телевизия. Публиката й ще се вълнува за кратко и ще забрави репортажите й. Аз не спадам към нея. Изпитвала съм огромно уважение към неистовия й професионализъм. Тя отваряше врати, зад които човешкото око рядко надзърта. От мързел и нечувствителност. Миролюба отваряше и сърцата ни, за да надзърнем към неволята с много лица. Винаги храбро влюбена в телевизията. Спомням си случаи, когато нейната свръх информираност хващаше по бели гащи ченгетата, включително от ДАНС. Как вършеше своята проучвателна работа, само тя си знае. След нейната недвусимислена позиция за етническия пожар в Катуница, й заподхвърляха гадни неща. Сетиха се да употребят нейния произход , с което калта опръскала безспорния й образ на репортер стана още по-противна.

Как ще я карате без Миролюба Бенатова, господин Домусчиев? Сивкаво симпатична ще стане телевизията ви. Симпатична, като за вкуса на тлъстеещите зрители, те си падат по кулинарно шоу. „Сивкаво“ обаче е смъртна присъда за една медия. Или това е вашият хоризонт?

Миналата година по това време, помолих най–учтиво Светослав Божилов да не затваря любимия на много поколения вестник „Култура“. Написах, че е недалновидно, че е срамно, че дрехите на медийната ни памет се превръщат в похабени рокли от бала на информацията и културата. Разбира се, не бях чута. Не бяха чути и още много хора като мен, превърнали затварянето на „Култура“ в своя лична информационна драма. Преди няколко дни, по време на раздаване на наградите за журналистика в Св. Влас, главният редактор на някогашната “Култура” Копринка Червенкова каза нещо ключово. А то е, че е настъпило времето на СОБСТВЕНИЦИТЕ. Диагнозата й е убийствена. Това време вещае сладка дрямка за гражданите. Колкото повече медиите пеят и кулинарстват, толкова повече гражданството бездушно надебелява, а умът капитулира в подареното му незнание.

Миролюба Бенатова е изборът на гражданите. Братята Домусчиеви навярно точно за това ни я отнеха!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).