Валентин Касабов интригантства срещу Христо Иванов. Докога ще търпим хомофобите!

Споделете статията:

В СЕМ има десетки жалби срещу ТВ СКАТ за употреба на езика на омраза. Омразата на собствениците на тази ноторно известна расистка телевизия, е насочена преимуществено срещу циганите, гей хората, турците. СЕМ отвреме навреме глобява със скромни суми собственика й Валери Симеонов, но както се казва, него бълха го ухапала.

В пика на протестите, когато копието на младото пъстрило по площадите е прицелено почти(?) безпогрешно във властта, един от знаменосците на хейтспийча и зам.председател  на НФСБ, превзе тази сутрин националния ефир. За да аргументира защо трябва „Обединените патриоти“ да останат в управлението на страната, Валентин Касабов произведе няколко персонални интриги . Водещият Георги Любенов не се сети да му възрази за използвания език. Може би има защо.

Какво каза Касабов? Той определи Христо Иванов, лидер на Да, България като  „яростен привърженик на гейовете, който заедно с гей парада е тръгнал да сваля правителството“. Кратко и ясно. Човекът се беше погрижил да хвърли сочна мръвка на хомофобите, които са сериозен електорат за лявото и дясното. Жива е паметта на либералните обществени кръгове за консолидираните действия на крайните националисти  като Касабов и Каракачанов с Корнелия Нинова срещу европейския документ за защита на жените от домашно насилие(Истанбулската конвенция). Думи като „гей“, „трети пол, „джендър“ са старо и качественото лепило на домодерното мислене и прясно ушития български консерватизъм. Достатъчно е да се порови човек в изказванията и акциите на всички лидери от Обединените патриоти, за да се убеди в подстрекателската им същност срещу гей хората. Ако човек погледне миналогодишните акции на БСП в Пловдив срещу артистичните прояви на организации на хора с нетрадиционна сексуалност, може да се убеди в същото: за социалистите те са заплаха за традиционно семейство. Списъкът от  анти-гей политически жестове на политическите лица, партии и формации, заедно с принадлежащите им телевизии, е дълъг.

В посланията на протестиращите малцина проявяват критическа рефлексия по този повод. Както ораторите им, така плакатите и спонтанните изказвания от площада не адресират най-мракобесната съставка на управляващите! Валентин Касабов е прост човек, няма филтър за примитивните си предразсъдъци, инстинктът му подсказва,че така ще се хареса на широките народни маси. Но различните генерации, движещи си в тези 10 дни на протеста  пред Президентството и Народното събрание, би трябвало да сочат него, Каракачанов и Симеонов  като абсолютна причина за ред демократични провали в последните 4 години, за да не бъдат никога повече допускани във властта! Старият антисемит и ксенофоб Волен Сидеров отиде вече в историята, но само допреди няколко месеца тв Алфа даваше трибуна на „православния“ му гняв срещу „обратните“. Всъщност, кое ли е партийното изключение в последните 20 години, което да не е флиртувало политически с  националистите? Кое ли е управляващото мнозинство, което да се е застъпвало за правата на ЛГТБ хората?

Вчера Ню Йорк Таймс публикува снимка с текст: ако не спрат атаките срещу имигрантите и малцинствените групи, сред които евреите и L.G.B.T. хората, страни като Унгария, Румъния и други, няма да получат пари от Брюксел. България беше в „други“, защото май за Ню Йорк Таймс тя е име на  едно етническо кафене на Балканите, според един популярен публицист. С други думи, на протеста заедно с исканията за оставки на Бойко Борисов, допуснал да управлява с крайните националисти, трябва да има ясно артикулиран проблема за зловредната им роля. Тяхното участие в политическия живот и в публичността, вече ни струва много. Струва ни буквално и отказ на Брюксел да ни даде онзи жизненоважен заем, с който може да оцелеем в пост-ковид-19 бъдеще.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).