Защо се умълчавате за малцинствата, господин Президент!

Уважаеми господин Президент!
Дълбоко съм респектирана от инициативността Ви да наложите частично вето върху закона за мерките при извънредно положение в страната. Виждам сериозни усилия да влезете в демократичното пространство като ударите камбаната на безпокойството. Тази камбана я удряте заедно с мнозина, между които уважавани професори и доценти от частни и държавни университети, както и фрийлансъри на пълен работен ден във фейсбук. Похвална е загрижеността на Вашия кръг и лично Вашата, но:

Не Ви ли прави впечатление, господин Радев заграждането на много малцинствени квартали из страната? КПП-та вече действат около кв. „Кармен“ в Казанлък и кв. „Факултета“ в София, квартал „Шести“ в Нова Загора и сливенската махала „Надежда“, варненската Максуда. Прокуратурата през чевръстия Иван Гешев обяви по медиите указания към всички кметове относно въвеждане на контролни режими за кварталите, „населени с лица от различна етническа принадлежност, явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения“. Това са дискриминационни и много опасни послания по същество, не мислите ли? А и вашите съветници не четат ли медии? Горното е част от текст на един млад социолог, който от години работи в Столипиново. Да не би да селективно да използвате публична информация, или сте подвластен на класическите стереотипи и предразсъдъци към ромското население?

Второ.
Една седмица вече БНТ няма направен нито един клип, дори 1 минута на езика на ромите. Няма и предаване по БНР за тях. И това би могло да бъде поле за Вашата президентска тревожност. Не е редно да се правите, че не знаете какво се случва в кварталите, в които сме изолирали ромите. Не е редно да не звъннете на когото трябва в СЕМ, или да използвате каналите си да стимулирате чувствителостта на генералните директори Антон Балтаков и Емил Кошлуков. Седмици наред няма нито една идея как телевизията да се отвори за всички групи, както писа пак в медиите млада преподавателка по журналистика от държавната ФЖМК. А можехте да призовете за ефикасно използване на обществените медии с хората, които всъщност са ни съседи! Съседи ли казах? Нали няма да ме заподозрете в правозащитен фундаментализъм ако дебело подчертая, че грижата за уязвимите малцинства би разхубавила демократичния Ви профил! Без тази грижа, той стои…как да кажа,кабинетно, суфльораджийски.

Накрая, господин Президент. Не за пръв път се срещам със синдрома на ограничеността. Той по правило е присъщ на хора, които имат по един дебел сертификат за ученост и служба в американски или европейски институции, но които, уви, не могат да си подадат носа отвъд преките доктрини, пропагандни схеми и таргетирани групи. Вашата функция на Държавен глава гарантира достатъчно хуманистични действия както за Иван Иванов от София, така и за Асен Асенов, живущ по актуален адрес в гетото Столипиново, Факултета, Филиповци, Шести, Максуда и…!

публикувано от фейсбук профила на автора на 23 март 2020

с лайкове подкрепиха посланията към президента Румен Радев лидери на ромската общност, писатели, журналисти, университетски преподаватели

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).