Доц. д-р Александър Оскар: Голяма част от подписалите петицията на Христо Кючуков изобщо не са вникнали за какво става дума

Господин Оскар, къде ви намирам? От сутринта Ви търся за коментар по изключително важен проблем както за еврейската общност, така и в широкия смисъл за гражданското общество!

На сватба на моя братовчедка в Сан Франциско съм, така че в известен смисъл цялото ми семейство е съпричастно със случващото се, въпреки огромното разстояние и часовата разлика.

Една петиция със съдържание будещо сериозна тревога, се разпространява тези дни и взривява различни среди, включително правозащитниците.  Иска се оставката на г-н Максим Бенвенисти, дългогодишен председател на ОEБ „Шалом“ с обвинението, че на заседание на МС , ръководено от вицепремиера Томислав Дончев той е подкрепил т.нар. „концепция за интеграцията на ромите“ с автор Красимир Каракачанов.  Първо ви питам без коментар, за него после:  какви са фактите относно тази среща?

Аз не бих използвал толкова силни думи като „взривява“, но сте права, че текстът на разпространяваната петиция, който е изключително подвеждащ, внася сериозен смут и предизвиква разнопосочни реакции. Срещу въпросната концепция, предложена от ВМРО, ОЕБ „Шалом“ излезе незабавно с остра и категорична позиция още през месец февруари. Максим Бенвенисти, като член на Изпълнителното бюро на нашата организация, сподели изцяло мнението на колегите, че в първоначалния си вид концепцията използва терминология, в която отеква философията на нацизма и документът съдържа срамни расистки точки. „Шалом“ винаги е отстоявал правата на малцинствата в България, тази наша позиция не е от вчера. Реакцията ни при всеки един конфликт, носител на етническо напрежение, е да не се правят опити за печелене на дивиденти чрез популистки ходове, които внасят омраза и се опитват да разделят българското общество.

Основна задача в работата на „Шалом“ е да даде възможност да се чуят гласовете на различните общности и техните проблеми да имат по-голяма видимост пред институциите. Подобни петиции не са в състояние да омаловажат свършеното дотук, нито да ни попречат заедно с нашите партньори от правозащитния свят и компетентните държавни органи да продължаваме да се борим срещу антисемитизма, речта на омразата, ксенофобията, расизма и дискриминацията в българското общество.

 

Има ли нещо, което да Ви притеснява в поведението на Максим Бенвенисти? Аз прослушах няколко пъти думите му на това заседание в МС. Струва ми се, че има елемент на неподозирана мекота в искането му за „допълнения“ в Концепцията за ромската интеграция…Изразът „да вървим напред“ също показват една неочаквана политическа сговорчивост. Маргиналия е категорично против този расистки документ, както неведнъж сме заявявали и подписвали Отворени писма до институциите…

 

Ще направя уточнението, че Вие имате предвид запис от заседанието на НССЕИВ, в рамките на което е била обсъждана редактирана версия с нанесени корекции на Концепцията за ромска интеграция, предложена не от ВМРО, а от зам.-министър председателя Красимир Каракачанов за разглеждане от НССЕИВ като координиращ и консултативен орган към Министерския съвет. Клипът, който услужливо се разпространява в социалните мрежи от група наши сънародници, е изваден от контекста и по никакъв начин не може да бъде използван за достоверен източник. Позицията на „Шалом“ срещу първоначалния вариант на концепцията остава непроменена.

 

Петицията е инициирана от  Христо Кючуков, – академик, езиковед и педагог, председател на фондация „Дайвърсити“, немски ром, както той сам се определя. Познавам господин Кючуков, уважавам го , разбира се, много по-малко след като бе оповестен като агент от Държавна сигурност. Вие сте актуалният председател на най-голямата еврейска организация у нас, какъв е коментарът ви за този акт, несъмнено злепоставящ авторитета на „Шалом“? Кой има интерес от този скандал?

 

Не познавам Христо Кючуков или агент Боев от Държавна сигурност – той не живее в страната, оказва се, че и Максим Бенвенисти не го познава, затова и останахме изненадани от тази лична вендета, свързана с петицията. Тя между другото идва четири месеца след като Максим Бенвенисти беше избран и назначен на поста зам.-председател на НССЕИВ.

Свързахме се с Христо Кючуков и го предупредихме, че текстът на подписката е неверен и подвеждащ и г-н Бенвенисти като потърпевш ще потърси правата по съдебен ред срещу този опит за обида и клевета. Бяхме посъветвани да се замислим какви биха били последствията за организацията ни, ако това се разрасне в скандал в Западна Европа. Ние, разбира се, своевременно информирахме за това международните ни партньори.

Аз лично приемам подобни думи като открита заплаха и опит за изнудване срещу еврейската общност. „Шалом“ подкрепя категорично Максим Бенвенисти, искането за неговата оставка е несъстоятелно и ще противостоим на всички опити чрез опетняване на неговото име да се петни и името на организацията ни.

Колкото до това кой има интерес от подобен скандал – бих предположил маргинални (ще ми простите израза) организации, които не развиват собствена дейност, а се опитват да влязат в сферата на обществено внимание с подобни жалки акции.

Между другото, дали са известни на инициаторите острите правозащитни реакция на ОЕБ „Шалом“ срещу опонентите на Истанбулската конвенция, Стратегията за защита на детето, етническите кризи в Габрово и Войводиново, да не изброявам всички – читателите на Маргиналия добре знаят капацитетът ви да реагирате принципно и извън властовата конюнктура? Или – стреля се в тъмното, покрай сухото да изгори и суровото!

За мое огромно съжаление, в днешната широко достъпна медийна среда е много лесно хората да бъдат подведени с повърхностни послания, които разчитат да предизвикат първосигнални емоции, но не си служат с проверени факти и аргументи. Склонен съм да вярвам, че голяма част от подписалите подписката са се подвели от репутацията на нейния автор, който им е предложил да се присъединят, без изобщо да вникнат за какво става дума.

Колкото до нейните инициатори – те не виждат смисъла от създаването на общ фронт за борба с обществено опасни явления като антисемитизма, расизма, езика на омразата и всяка инициатива в тази посока, която не е под тяхно авторство, трябва да бъде критикувана и заклеймена. Включително кампании, които доказват, че обективната и последователна гражданска позиция, каквато е позицията на „Шалом“, може да доведе до реални промени в държавната политика.

Последен въпрос. В социалните мрежи хората се питат как е възможно евреи да атакуват евреи! Измежду подписалите до този момент петицията виждам много еврейски имена…

Да, действително сред първите подписали петицията бяха Леа Коен, Рафаел Чичек, Йосиф Асса, Арон Бали – те допринасят активно и за нейното разпространение в различни групи и чрез лични съобщения чрез социалните мрежи. Вижте, еврейската общност не прави изключение, когато става въпрос за различните мнения за нейното управление. Добре познаваме тази шепа хора, които гледат на себе си като вътрешна опозиция. Те се обявиха срещу позицията ни в подкрепа на Истанбулската конвенция, не са съгласни с действията ни в подкрепа на ЛГБТ общността, опитаха да саботират ремонта на Централната софийска синагога, въвличайки министерството на културата и още, и още. Това според мен не показва ангажираност към еврейската общност, нито към гражданското общество. Напротив, говори за неспособност и нежелание да се влезе в градивен диалог, да се търси път към успешно сътрудничество.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).