Александър Оскар: Дарихме семействата на медици под карантина в София, Пазарджик, Пещера, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Шумен

 

С интервюто с  началника на клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“доц. Александър Оскар и председател на „Шалом“, стартираме новата поредица „Първа линия“. Ще разговоряме с лекари, джипита, ръководители на стратегически отделения в системата ни за здравеопазване, отдаващи здравето си в борбата с коронавируса.

 

 

Доц. Оскар, Организацията на евреите в България „Шалом“ се включи в Националната кампания на Български лекарски съюз -„За героите в бяло“, с 33 000лв. В писмото до Българския лекарски съюз написахте „Високо ценим и винаги ще помним смелостта и доблестта на българските лекари, които се изправят в защита на своите сънародници евреи, в един от най-мрачните периоди на човешката история – Холокоста“. Защо е тази историческа връзка за Вашия дарителски жест?

На 05-ти ноември 1940 г. Управителният съвет на Български Лекарски Съюз в лицето на председателя, д-р Иван Койчев и секретаря, д-р Константин Куситасев, изпращат писмо до Председателя на XXV-тото обикновено народно събрание, Никола Логофетов срещу приемането на закона за “Защита на Нацията”.

Писмото започва с думите: “Българският лекарски съюз, макар и аполитична организация, не може да бъде индиферентна и безучастна към големите въпроси, които се слагат за решаване пред българската общественост”. В писмото още се казва: “Българските евреи са били винаги лоялни граждани във всяко отношение и Българския Лекарски Съюз не може да остане безучастен към съдбата на своите членове – лекари от еврейски произход. Лекарите-евреи като професионалисти са били винаги извънредно коректни членове на лекарската колегия, като са изпълнявали най-добросъвестно своите професионални и морални задължения”. Писмото завършва с апел кък Председателя на НС: “Апелираме към Вас и ви молим, г-н Председателю, да направите възможното да не бъдат приложени предвитените в законопроекта ограничения, което от Ваша страна ще бъде израз на голяма хуманностт и справедливост”.

Като български лекар мога само да се гордея, че съм част от организация, която винаги ясно и категорично е отстоявала своите принципи и не е оставала безучастна към страданието на хората в обществото. Подкрепата на БЛС за нас е чест и аз се радвам, че членовете на нашата общност, както и партньорските ни организации се присъединиха към инициативата и заедно успяхме да съберем над 33 хиляди лева, които вече преведохме по сметката на лекарския съюз.

Шалом осигури спешни телефони за общността, организирали сте доброволчески кампании, доставяне на санитарни материали, маски и провизии на членове от рисковите групи. Какво още?

Още в края на месец февруари взехме превантивни мерки, с цел да предотвратим разпространението на вирусната инфекция сред членовете на общността – бяха канселирани всички масови мероприятия, включително и предвидените събития за празника Пурим, както и отбелязването на 10-ти март, в това число и предвидения за 15-ти март “Поход на Толерантността”; органичен беше достъпа на туристи и посетители в синагогата, преминахме на дистанционно обучение за децата от детската градина и училище “Роналд Лаудер”. Създадохме организация за обгрижване по домовете на възрастните членове на общността, разкрихме и телефонна линия за случаи за оказване на помощ. Използвам възможността да благодаря на всички служители на организацията, както и доброволците, които помагат в този труден момент.

Дружеството по Офталмология и Български Лекарски Съюз, чиито секретар наскоро станахте, сте част от инициативата “ЗАЕДНО ЩЕ СЕ СПРАВИМ” помагате на поставените под карантина медицински работници в София и цялата страна. Разкажете как изглежда професионалния живот на хората от здравеопазването! Дни наред ръкопляскания огласяват и нашата страна в тяхна чест се случиха и в България…

Преди две седмици, Българското Дръжество по Офталмология се обърна към своите, повече от 700 членове в страната, с призим за подкрепа на медиците, които са поставени под карантина. Инициативата “ЗАЕДНО ЩЕ СЕ СПРАВИМ” беше подкрепена и от Организацията на евреите в България “Шалом”, като много от членовете ни дариха средства. Така, само в рамките на няколко дни Българското Дружество по Офталмология и Български Лекарски Съюз, с подкрепата на Организацията на евреите в България “Шалом” успяхме да съберем над 50 хиляди лева, като през последната седмица помогнахме с хранителни продукти на стойност 100лв всеки от семействата на поставени под карантина медици в София, Пазарджик, Пещера, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Шумен.

 

Доц. Александър Оскар товари хранителни продукти от дарението на Шалом

В последните дни бяхте обект груби нападки и клевети в едно жълто издание. Маргиналия реагира на сериозните нарушения на Вашите права в съдържанието на 4 статии – неправомерно разгласена информация относно Вашата физическа идентичност (три имена, част от ЕГН/рождена дата, адрес), икономическа идентичност (имотно и финансово състояние, участие и членство в неправителствена организация), социална идентичност (професия, месторабота, трудова дейност, информация за принадлежност). Има ли новини?Какви мерки сте предприели?

Не мога да скрия огорчението си от факта, че в страна от ЕС е възможна подобна манипулативна и изпълнена с лъжи кампания в публичното пространство. Няма как да коментирам неистини и факти, които нямат нищо общо с действителността. Входирана е Искова молба и съм уверен, че българският съд ще се произнесе по въпроса. Допълнително, изнасянето на подобна информация, съдържаща и лични данни е и нарушение на закона, за което аз съм сезирал компетентните органи в лицето на Комисията за защита на личните данни.

Единственият коментар, който мога да направя по темата е, че членовете на еврейската общност са погнусени от факта, че зад тази кампания стоят лица с еврейски произход, които с действията си вредят не толкова на мен, колкото на еврейската общност като цяло.

Въпросите зададе Юлиана Методиева

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.