Алексей Пампоров: Трите партии, които миналия път се гнусяха от БСП да приемат и да я преглътнат

Доц. Пампоров, какви са изненадите на тези избори? Защо не гласуваха ромите?

Алексей Пампоров: На смятам, че ромите не гласуваха и има изненада. Има едно надценяване на броя на ромите от махалите. От години говоря за това, че броят на ромите е много по-малък от този, по-малки са и цифрите, които се спрягат обикновено. Сега всички започнаха внимателно да следят какво и колко са хората и казват, че има драма с гласуването в махалите. Но няма драма и нищо не се случва. Това от една страна. От друга страна, кварталите са празни!Пловдивският „Столипиново“ и гетото „Надежда“ в Сливен, такива които могат да генерират някаква промяна защото са големи махали, от тях една четвърт процент просто отсъства! 1/4 % от жителите им не са в България, те са в Европа! Ромите от тези квартали не са гласували спрямо предходни години, защото са в чужбина. Ако отидете в „Надежда“, ще видите че в турската част, музикантската част – няма хора! Има къщи!

Каква е разликата на мотивацията на хората от чужбина?

Доц. Пампоров: Това е въпрос на идентичност. В чужбина ние имаме 4 много различни съвкупности от българи, те не са едно цяло. Едната група е на високо образовани инженери.  В голямата си част това са хора, които тук не могат да намерят добре платена работа за търсени на Запад специалности. Има малко лекари, малко медицински сестри. Тези хора ще гласуват най-вероятно за партии като Да, България и Изправи се. Мутри вън – тоест, за партии, които застават зад идеята, че носят по-интелигентна промяна, излъчват посланието анти-корупция. Защото това, което ги е отблъснало и е причината да са в чужбина, са корупцията затрудняваща реализацията им. Втората група, които са в чужбина, са точно обратното. Те са ниско образовани, или са със средно образование, практикуват по-изпълнителски професии. Те отново са ниско платени в България, но на Запад са търсени, например в земеделието, там са добре реализирани. Тези хора имат потенциал да гласуват/както беше на 4 април/ за партията на един шоумен като Слави Трифонов, който също е за промяна. Най-важното нещо – хората, които са в чужбина, всъщност на тях не им е харесвал живота тук и за това е нормално да гласуват за промяната и да не гласуват за т.нар. партии на статуквото. Третата група са българските турци. Ясна е трагедията им, съдбата им на прогонени от България. Нормално е да очакваме подкрепа на ДПС, която все пак се опитва да ги представлява и по някакъв начин се застъпва за техните интереси. Имаше едно време, когато НПСД на Корман Исмаилов  и ДОСТ на Лютфи Местан разцепваха вота, но така или иначе е нормално да гласуват за ДПС. И има една четвърта съвкупност, това са общността на тарикатите и предприемачите, така да ги наречем. Онези, които много добре са се възполвали от корупционните практики в България, мръсни бизнес и политика, които не им харесва вече тука тези мръсни практики, но са направили много пари! Живеят в чужбина, имат собствен бизнес, който управляват оттам, свързани са с внос-износ, търговия…Те може да гласуват за ГЕРБ или БСП, за партията, която им е помогнала така да се каже, да си развият бизнеса.Тези четири съвсем различни демографски групи от хора, ще гласуват преимуществено за ИТН, или за Да, българия.

Какво вярно има в тезата, че дори да спечели ГЕРБ, тя няма да управлява?

Доц. Пампоров: Ако са верни екзитполовете на две от агенциите /те са 4-5 на терен/ на които аз най-много вярвам, разликата тук в България между ГЕРБ и ИТН е около процент и под един процент. Ако имаме предвид какво се случи миналия път с гласовете от чужбина, ГЕРБ няма да спечели. Така че не виждам защо да объсждаме хипотезата, зашото ГЕРБ няма да спечели! Мисля, че ако все пак получи първа мандата, то ще гледаме същият цирк, при който той няма да намери подкрепа, защото реално се възпроизвеждат предишните резултати, с малко по-различни пропорции: малко по-висок резултат за Демократична България, с много по-висок резултат за партията на Слави Трифотнов ИТН, с отстъпление малко на ГЕРБ, а като че ли БСП ще повтори резултата . БСП не успя да генерира гласове с тази псевдо-голяма коалиция която създадоха. Хората не им повярваха, не го видяха истинското ляво в тази партия!Мисля, че може би ще се наложи да продължаване със същото служебно правителство, или ще се наложи трите партии, които миналия път се гнусяха от БСП да приемат и да я преглътнат. БСП излъчи не лоши кандидати в служебното правителство, има предвид министъра на правосъдието, който се справи добре с нещата, които пое!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).