Бедните ромски деца в Унгария се борят с дигиталното образование

Михали Хорват, 12-годишен от село в североизточна Унгария, няма търпение училището му да отвори отново. Тъй като опустошителният ръст на COVID-19 обхвана Унгария през пролетта, класовете бяха преустановени и учениците бяха наредени да учат онлайн. Но семейството на Михали, част от голямото ромско малцинство в Унгария, няма компютър или достъп до интернет в дома си в Бодвасилас. Детето споделя, че в резултат изостава в уроците си. „Някои ученици имат телефони, други имат компютри. Но има и други като мен, които нямат нито едно, нито друго “, каза той от двора на порутена къща, където живее с още девет членове на семейството. „По-трудно е за цигански деца като нас. Някои дори нямат съдове за писане или нещо друго. “

Михали Хорват е едно от хилядите ромски семейства в Унгария, които са особено силно засегнати от пандемията. Много вече маргинализирани възрастни роми загубиха работа, тъй като икономиката на Унгария се срина под извънредните мерки наложени заради коронавируса. Пандемията тласна семействата им по-дълбоко в бедност. Някои съобщават, че продават вещите си, като мобилни телефони, за да свържат двата края.

Кармен Бастюр, голямата леля на Михали, заяви, че повечето ромски деца в Бодвасилас нямат достъп до цифрови устройства и не изпълняват отпечатани домашни задачи, дадени от училището.

„Няма помощ за тях. (Михали) не може да се възползва от онлайн образованието, тъй като нямаме компютър“ казва тя. „Ще бъде по-лесно ако има възможност да говори с учителя си, който да му помогне с домашните, които той не разбира“.

Според проучване от август 2020 г. на Националния демократичен институт, базирана в САЩ организация с нестопанска цел, само 41% от ромските домакинства в Унгария имат достъп както до кабелен, така и до мобилен интернет, а 13% съобщават, че изобщо нямат достъп до интернет.

В доклад от ноември 2020 г. на заместник-омбудсмана на Унгария за националните малцинства се признава, че за ромските деца от бедни семейства „преходът към цифрово образование умножи вече съществуващите им недостатъци“.

Роднините на Михали, подобно на много роми, разчитат на сезонен труд или на нерегламентиран дневен труд за доходи. Но затварянето на бизнеса и други пандемични ограничения ги накараха да загубят работа, което доведе до по-дълбоко обедняване и несигурност на храните.

Дейвид Виг, директор на групата за права Amnesty International Унгария, заявяма, че държавата не е направила много за подпомагане на такива работници, които не са имали право на обезщетения за безработица или подкрепа за заплати, когато работните им места са изчезнали.

„Има нулева защита на труда за тези, които работят в (дневен труд), каза той.„ Всяка държавна подкрепа, свързана с COVID, ако нямате официален (трудов) договор, не е там. “

Според някои оценки ромите съставляват близо 10% от населението на Унгария, а много от тях живеят в един от 1300 сегрегирани бедняшки квартали в цялата страна.

Bodvaszilas се намира в един от най-слабо развитите региони в 27-членния Европейски съюз. БВП на глава от населението е бил само 40% от средния за ЕС през 2013 г., според Евростат.

Местната община осигурява топъл обяд на децата в училищна възраст всеки делничен ден, вместо безплатното хранене, което учениците обикновено получават в училище. Но семейството на Михали все още се бори да сложи достатъчно храна на масата.

„Понякога аз и съпругът ми не ядем и по-скоро оставяме храната за децата“, казва Бастюр, който живее с Михали в къщата с три спални, заедно с деца, внуци и братовчеди.

Преди две седмици на семейството беше казано, че малката, разпадаща се къща, която те наемат, е продадена и те трябва да излязат след месец или полицията ще бъде извикана да ги изгони.

„Той ни каза да почистим двора, да почистим къщата, да премахнем всичките ни мебели и да тръгваме. Но ние не знаем къде да отидем – каза Бастюр.

„Нашата мечта би била да имаме свое собствено място, където децата да живеят спокойно … така че аз и двамата ми внуци няма да имаме нужда да живеем в тази мизерия“, каза тя през сълзи.

В понеделник Унгария отвори отново детските градини и първите четири класа начални училища. Михали очаква с нетърпение 10 май, когато оценката му може да се върне в личните класове. Но дотогава семейството му не е сигурно, че ще има къща, в която да се прибере.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.